Skip to content

Meditația Qi pentru concentrarea atenției (With love 1)

  • by
meditatia qi

Meditația Qi pentru concentrarea atenției- AllatRa- Sursa: Anastasiei Novykh „Sensei. Shambhala originală

Meditația Qi- cea mai simplă

Aceasta este cea mai simplă meditație pentru concentrarea atenției și  a învăța cum să direcționăm energia Qi. Pe lângă corpul material, o persoană are și un corp energetic. Corpul energetic constă dintr-o aură, chakre, canale de energie, meridiane și rezervoare speciale de stocare a energiei.

O chakră este un punct mic al corpului uman prin care ies și intră diferite energii. Funcționează ca diafragma dintr-o cameră. Se deschide instantaneu și se închide instantaneu.

O persoană este o ființă energetic-materială, unde energia și materia există conform propriilor legi și timp, dar sunt în deplină interconectare și interdependență . Dacă ați încerca acum să vă vedeți degetele de la picioare cu ochii închiși, ați putea ? Nu . De ce ? Pentru că nu aveți vedere interioară. Iar vederea interioară, la fel ca și senzația interioară, se dezvoltă în timp prin practicări zilnice. Primul lucru care trebuie să-l învățăm este  să ne controlăm gândurile și senzațiile: să le simțim și să le dirijam.

Meditația Qi- concentrarea pe vârful nasului

Stați confortabil, relaxați-vă. Calmați-vă emoțiile. Puteți închide ochii, astfel încât nimic să nu vă distragă atenția. Dizolvați-vă toate gândurile și problemele de zi cu zi. Concentrați-vă pe vârful nasului vostru.

Cu ochii închiși, încercați să vedeți vârful nasului, ghidați-vă mai mult de senzațiile interne. Puteți simți o ușoară tensiune în ochi.

Încet, încet respirați adânc. Mai întâi, cu abdomenul inferior, pieptul, până la nivelul umerilor.  Țineți ușor respirația. Expirați încet. Cu vederea interioară ne concentrăm doar pe vârful nasului. Ai putea să-ți imaginezi, că vârful nasului tău este ca un mic bec sau o flacără mică care se aprinde la fiecare expirație… Inspiră… expiră… Inspiră… expiră… Flacăra izbucnește din ce în ce mai puternic…

 Acum îndreaptați-vă atenția către o altă parte a meditației. Ridicați-vă brațele ușor înainte, cu palmele îndreptate spre pământ. Inspirăm ca de obicei: prin abdomenul inferior, stomac, piept. Și direcționăm expirația prin umeri, brațe, spre centrul palmelor tale, unde se află chakrele palmelor. Și prin ele în pământ. Imaginați-vă că ceva curge prin mâinile voastre, energia Qi, sau lumină, sau apă, apoi se revarsă în pământ și iese. Acest flux se ridică din abdomenul inferior în pieptul vostru, iar  în piept se împarte în două și curge prin umeri, brațe și palme în pământ. Concentrați-vă toată atenția asupra senzației acestei mișcări… Inspirați… expirați… Inspirați… expirați…

Încheierea meditației Qi

Acum strânge-ți palmele în fața voastră. Strâns strâns,  astfel încât chakrele mâinilor să se închidă și mișcarea energiei să se oprească. Faceți două respirații adânci și rapide și expirați. Coborâți mâinile și deschideți ochii. (În acest mod se încheie orice meditație !)

Ce puteți simți în acestă meditație? Fiecare poate simți diferit. Unii pot vedea lumina, sau simți o mișcare ușoară în mâini. Puteți simți picioarele tremurând, ușoare amețeli,  piele de găină (chiar dacă este o reacție normală de suprasaturare a corpului cu oxigen). Căci creierul fixează gândul, imediat înainte de mișcarea Qi-ului. Și dacă vă ascultați, vă relaxați și respirați adânc, atunci o persoană va simți imediat plinătatea sau o senzație de piele de găină în cap, adică un anumit proces va începe să aibă loc acolo. Este exact ceea ce aveți nevoie pentru a înțelege ce se mișcă acolo și pentru a învăța cum să îl controlați.

Nu trebuie să te aștepți la nimic supranatural de la respirația corectă sau de la concentrarea pe ceva, adică de la o meditație. Niciun miracol. Nu. Cea mai importantă minune ești tu, exact ca Om! Căci prin ce se rezumă toată marea artă spirituală? Pentru a se asigura că o persoană devine Om, astfel încât să se trezească treptat și să-și amintească cunoștințele care i-au fost date inițial.

Aceste meditații sunt doar o modalitate de a te trezi din somnul spiritual și de a-ți aminti ceea ce a fost mult timp ascuns și uitat în el, ceea ce a știut cândva să folosească.

Meditația Hara

 Chakrele tălpilor sunt situate în centrul picioarelor, iar chakra „Hara” se află la trei degete sub buric în punctul „Dan-Tian”… „Hara” tradus din japoneză înseamnă burtă. Acesta este centrul unei persoane, care practic coincide cu centrul de greutate, inclusiv în sens fizic și geometric. Această meditație, ca și cea anterioară, este despre concentrarea atenției.

 Acum stați în picioare, relaxați-vă, depărtați-vă picioarele la lățimea umerilor.

Acum vom inspira ca de obicei, adică în mod arbitrar, și vom expira în „Hara” în formă de cupă, ca și cum l-am umple cu energie „Qi” până la o senzație de greutate ușoară.

Când „Hara” este umplut, trebuie să „direcționezi” această energie prin picioare, prin centrul tălpilor în pământ. Puteți simți căldură în tălpi.

Respirați adânc de două ori și expirați. Strângeți pumnii puternic și deschideți ochii. (Modalitatea de a încheia orice meditație)

Meditația poate dura doar 10 minute. Și poate fi efectuată după meditația Lotus.

Te-ar putea interesa și: Meditație ”Iubire și Recunoștință”-vindecare interioară

Meditația ”Ulciorul”-curățarea de gândurile negative 

Simbolul AllatRa- puterea creatoare a lui Dumnezeu

Parabolă superbă despre Înțelepciune și Adevăr

Imagine: www.pixabay.com

Comments are closed.