Autobiografia unui Yoghin- Paramahansa Yogananda, Editura Mix Cristian 2021, Colecția Alternative Spirituale- idei esențiale
Despre cartea Autobiografia unui Yoghin
Cartea Autobiografia unui Yoghin nu este o carte obișnuită. Este o comoară spirituală. A primi în inimi mesajul ei de speranță, transmis tuturor căutătorilor spirituali autentici, este începutul unei mari aventuri.
Paramahansa Yogananda a fost primul maestru spiritual al Indiei care a avut misiunea de a trăi și de a preda învățătura yoga în Occident. În anii 1920, în timpul ”campaniilor spirituale”, cum le numea maestrul, discipolii entuziaști umpleau până la refuz sălile de conferință.
Impactul său inițial a fost cu adevărat impresionant. Dar și mai puternică a fost influența de lungă durată a învățăturilor sale. Volumul ” Autobiografia unui Yoghin”, publicat pentru prima dată în anul 1946, a contribuit la declanșarea unei adevărate revoluții spirituale în Occident și continuă să fie și în prezent o sursă de inspirație pentru căutătorii spirituali.
Numai foarte rar un înțelept de talia lui Paramahansa Yogananda se încumetă să prezinte în mod direct experiențele sale de viață. Revelațiile copilăriei, vizitele pe care le-a făcut unor sfinți și maeștri spirituali din India, anii de antrenament spiritual petrecuți în ashramul gurului său și învățăturile secrete privind revelarea Sinelui, toate acestea sunt puse la dispoziția cititorului occidental. Cu toate că este o carte de mare profunzime, stilul povestirii abundă în umor, vitalitate și bun simț practic.
În cartea ”Autobiografia unui Yoghin” Yogananda descrie în detaliu anii numeroși pe care i-a dedicat antrenamentului spiritual, sub îndrumarea plină de iubire a maestrului său, Sri Yukteswar, din Serampore, revelând cu această ocazie lumea fascinantă și puțin cunoscută a Indiei moderne. El explică pe înțelesul tuturor legile subtile și foarte precise cu ajutorul cărora practicanții yoga pot înfăptui minuni și pot atinge revelarea Sinelui.
Idei esențiale din cartea Autobiografia unui Yoghin:
- Egoul este cel mai mare dușman al ființei umane
”Autoobservarea, controlul permanent al propriilor gânduri, este o experiență cutremător de puternică, care sfărâmă scutul egoului. Adevărata autoanaliză operează matematic pentru a crea clarviziune. Calea exprimării personalității, a recunoașterii realizărilor individuale, creează egoiști, indivizi siguri de dreptul lor de a interpreta în manieră proprie universul și pe Dumnezeu. ”
”Omul nu poate înțelege niciun adevăr etern până când nu se eliberează de pretenții. Mintea umană, avându-se goală pe tărâmul mizeriei seculare, nu poate genera decât iluzii fără număr, respingătoare pentru viață. Oroarea câmpurilor de bătălie devine palidă și nesemnificativă față de ceea ce-i este dat să întâlnească celui care se confruntă pentru prima dată cu dușmanii săi interiori.
Aceștia nu sunt inamici ucigași, pe care să-i învingi cu o oștire puternică și numeroasă. Omniprezenți, neobosiți, urmărindu-l pe om până și-n somn, înarmați subtil cu arme otrăvite, acești soldați ai poftei ignorante caută să ne nimicească pe toți. Nesocotit este omul care renunță la idealurile sale pentru a se preda sorții de rând.”
2. A iubi pe Dumnezeu și suferințele omenești
” A iubi pe Dumnezeu cel Invizibil, Depozitarul tuturor Virtuților și pe omul vizibil, care în aparență nu posedă nicio virtute, este adeseori dificil. Dar ingeniozitatea umană este un adevărat labirint. Căutarea interioară conduce în scurt timp la concluzia că există o unitate a tuturor minților și anume puternica alianță a motivelor egoiste zămislite de ele. Astfel ți se revelează existența unei frății a tuturor oamenilor, cel puțin sub acest unic aspect.
O asemenea revelație este urmată de înspăimântata umilință, care apoi se transformă în compasiune pentru omul de lângă tine, orb față de puterile tămăduitoare ale sufletului său, așteptând să fie descoperite.
Numai oamenii meschini sunt insensibili la suferințele celorlalți, adânciți fiind în măruntele suferințe personale. Cel care practică disecția propriului eu va cunoaște expansiunea în compasiunea universală. Eliberarea sa va fi rezultatul înfrângerii cererilor egoului, făcând astfel posibil ca sămânța iubirii pentru Dumnezeu să cadă pe pământ fertil. Creatura se întoarce în sfârșit la Creatorul său. Astfel, mânat de biciul de neignorat al suferinței, omul se îndreaptă în cele din urmă către Prezența Infinită, de a cărei unică frumusețe ar trebui să se lase ispitit.”
3. Spiritul lui Dumnezeu
”Spiritul lui Dumnezeu susține activ fiecare formă și forță din univers. Cu toate acestea, El este transcendent și îndepărtat în vidul beatific necreat, mai presus de lumile fenomenale… Sfinții care își realizează natura divină cât sunt încă în trup pământesc, au o dublă existență. Pe de o parte ei sunt angrenați în mod conștient în îndeplinirea obligațiilor lor lumești, iar pe de altă parte rămân cufundați în beatitudinea interioară.
Dumnezeu i-a creat pe oameni din bucuria fără sfârșit a propriei sale ființe. Cu toate că sufletele oamenilor sunt în mod dureros legate de corp, Dumnezeu așteaptă ca acestea, fiind create după chipul și asemănarea Sa, să se ridice deasupra identificării cu simțurile și să se unească în final cu Creatorul lor.”
4. Paradisul este regăsit prin meditație- Dovada existenței lui Dumnezeu
„Cineva poate stăpâni întreg universul și totuși să nu-l cunoască pe Dumnezeu. Progresul spiritual nu se măsoară prin puterile exterioare dobândite, ci exclusiv prin profunzimea beatitudinii trăită în meditație.
Fericirea permanent înnoitoare este Dumnezeu. El este inepuizabil; vei vedea că dacă vei continua să meditezi timp de ani de zile, El te va seduce cu infinită ingeniozitate.
Dorința de lucruri exterioare ne răpește din Raiul nostru interior, aceste lucruri oferă false plăceri, care nu fac altceva decât să ne înstrăineze de fericirea sufletului. Paradisul pierdut este iute regăsit prin meditația divină.
După ce mintea s-a eliberat de povara simțurilor prin procedeele Kriya Yoga, meditația ne oferă o dublă dovadă a existenței lui Dumnezeu. Mai întâi, bucuria mereu renăscută, experimentată prin meditație, este o dovadă a existenței lui Dumnezeu atât de pătrunzătoare încât o resimțim până la nivelul ultimilor atomi din care este alcătuit corpul nostru. Apoi, prin meditație găsim ghidarea instantanee, răspunsurile sale adecvate la toate situațiile dificile cu care ne confruntăm.
Până când omul învață să fie în acord cu Voința Divină, al cărei ”curs drept” este adeseori de neânțeles pentru inteligența egoistă limitată, viața lui este presărată cu nenumărate suferințe. Dumnezeu poartă pe umeri povara Cosmosului, El și numai El poate da sfaturi infailibile.”
5. Știința Kriya Yoga
Rădăcina sanscrită a cuvântului kriya este kri, ce înseamnă: a face, a acționa, a reacționa. Aceeași rădăcină o are și cuvântul karma, principiul natural al cauzei și efectului. Kriya Yoga înseamnă așadar” uniunea (yoga) cu Infinitul, prin îndeplinirea unei anumite acțiuni sau ritual”. Yoghinul care îndeplinește cu consecvență această tehnică se eliberează gradat de karma, adică de lanțul universal al cauzalității.
Kriya Yoga este o metodă psihosomatică simplă, prin care sângele uman eliberează oxizii de carbon și se încarcă cu oxigen. Atomii liberi de oxigen sunt transmutați în curentul vital care reântinerește creierul și centrii spinali.
Kriya Yoga direcționează energia mentală în sens circular, ascendent și descendent de-a lungul celor șase centri spinali ( care corespund plexului medular, cervical, dorsal, lombar, sacral și coccigian), și care la rândul lor corespund celor douăsprezece semne zodiacale, simbolul omului cosmic divin. O rotație de jumătate de minut a energiei în jurul unui centru spinal uman are ca efect subtil accelerarea evoluției omului, acea jumătate de minut de Kriya Yoga echivalează cu un an de evoluție spirituală obișnuită.
Kriya Yoga nu are nimic de-a face cu exercițiile de respirație comune, neștiințifice, ci se bazează pe considerații empirice diverse și pe exerciții de meditație.
Viața Kriya a yoghinului avansat nu mai este influențată de acțiunile sale trecute, ci numai de îndrumările primite direct de la suflet. Alege zborul vulturelui în locul mersului stânjenitor de melc. Această metodă superioră de viețuire întru suflet îl eliberează pe yoghin din închisoarea egoului și-i dăruiește nemărginirea omniprezenței divine.
Citate din cartea Autobiografia unui Yoghin:
- Cel care urmărește eliberarea din capcanele minții nu se bucură de câștig și nici nu se întristează de pierdere. El știe că omul vine pe lume fără nimic și tot la fel pleacă.
- Toate își au timpul lor și pentru fiecare țel sub ceruri există un ceas potrivit.
- Dumnezeu este simplu. Tot restul este complex. Nu căuta valori absolute în lumea fizică relativă.
- Binele și răul constituie enigma eternă prin care natura pune la încercare, asemeni Sfinxului, fiecare inteligență.
- Nu obții niciun beneficiu spiritual dacă dobori animale fără conștiință. Ci mai de dorit este victoria asupra prădătorilor dinlăuntru.
- Dumnezeu sădește uneori sămânța sfințeniei în cele mai neașteptate locuri, ca să nu-l reducem la o regulă !
- Ordinea divină face aranjamente privind viitorul nostru cu mai multă înțelepciune decât oricare companie de asigurări.
- Lumea este plină de oameni neliniștiți, care cred în existența unei siguranțe exterioare. Li se văd pe frunte gândurile negre precum cicatricile.
- Numai cel care luptă și învinge poate apoi îmbogăți lumea cu fructele experienței sale victorioase.
- Așa cum toate lucrurile se reflectă în oglinda apei, tot astfel întregul univers se reflectă în oglinda Spiritului Cosmic.
Trecut, prezent și viitor nu sunt altceva decât o eternă întoarcere.
- Iubirea comună este egoistă, are întunecate rădăcini în dorințe și satisfacții. Iubirea divină este necondiționată, nemărginită, neschimbătoare. Vibrațiile inimii umane se transformă pentru totdeauna la contactul cu iubirea pură.
- Înfruntă lucrul de care te temi și el va înceta să te mai tulbure.
- Atașamentul ne orbește, el oferă obiectului dorinței noastre o aură de imaginară atractivitate.
- Omul realizat Spiritual nu face miracole până nu primește o aprobare interioară. Dumnezeu nu dorește ca secretele Sale să fie revelate la voia întâmplării.
- Trecătoarele vieți ale tuturor oamenilor ascund în ele întuneric și rușine. Comportamentul uman este schimbător atâta timp cât nu este ancorat încă în Divin. Totul se va schimba în viitor dacă faci acum un efort spiritual.
- Cel încet la mânie e mai de preț decât un viteaz, iar cel ce își stăpânește duhul este mai prețuit decât cuceritorul unei cetăți.
- Înțelepciunea se vede mai bine de la înălțimea unui om realizat spiritual decât dintr-aceea a unui munte inert.
Te-ar putea interesa și: Cântecul lui Dumnezeu- Bhagavad Gita-partea 2
Bhagavad Gita- Cântarea lui Dumnezeu
Sathya Sai Baba- Învățături spirituale pentru evoluția omului
Babaji- perle de înțelepciune din vechime
Cartea lui Tao despre Perfecțiunea Spirituală
Din tezaurul cunoștințelor divine
Cartea născută din Lumină- 9 chei ale existenței
Imagine: www.pixabay.com