Skip to content

Meditația ne ridică vibrațiile și accelerează evoluția (With Love 1)

  • by
meditatia

Meditația ne ridică vibrațiile și ne accelerează evoluția. Meditaţia este o necesitate, nu un lux, deoarece măreşte eficienţa acţiunilor persoanei şi le face mai plăcute. Ea garantează că nu vei pierde timpul cu acţiuni inutile, deoarece alegerile pe care le faci din starea de prezenţă vor fi determinate de înţelepciunea interioară, nu de vocea din capul tău.

Sufletul ne privește evoluția

Deşi nu puteţi face prea multe în privinţa evoluţiei şi a stării de conştiinţă a altora, puteţi face ceva în privinţa propriei voastre evoluţii. Vă puteţi accelera evoluţia cooperând cu desfăşurarea naturală care deja are loc în viaţa voastră. Sufletul vostru vă aranjează viaţa şi vă priveşte evoluţia. Şi tot ce trebuie să faceţi este să intraţi tot mai mult în aliniere cu ce se petrece deja. Pentru asta, va trebui să vă folosiţi intuiţia, intenţia, liberul-arbitru şi rugăciunea pentru a depăşi inerţia vechilor obiceiuri şi a programării egotice.

Va trebui să învăţaţi să vă detaşaţi de vocea din cap şi, în schimb, să ascultaţi de vocea mică şi liniştită dinlăuntru. Pentru aceasta, mintea trebuie să fie calmă. Astfel, veţi avea acces la o mai mare iubire şi pace.

Meditația este frecvență: scopul meditației

Cel mai important lucru de ştiut despre meditaţie nu este atât cum să o faci sau de ce, ci cât de des trebuie s-o faci. Când vine vorba de meditaţie, totul este frecvenţa. Dacă o faci doar din când în când, nu-ţi va fi prea utilă, chiar dacă durează mai mult. Este însă important să meditezi zilnic, cel puţin o dată pe zi, timp de 45 de minute sau mai mult.

Iar motivul este că meditaţia se aseamănă cu antrenarea unui muşchi şi, ca şi muşchii, creierul are nevoie de un antrenament regulat, căci altfel, îţi ieşi din formă.

Prin meditaţie, îţi antrenezi creierul să rămână într-o stare diferită, alta decât starea implicită de conştiinţă, care este starea egotică. Iar pentru a reuşi acest lucru trebuie să petreci ceva timp zilnic într-o stare meditativă. Atunci ai şanse ca noua stare să devină implicită pentru tine – care este chiar scopul meditaţiei.

Practică zilnică a meditaţiei va face posibil să fii mult mai relaxat şi mai mulţumit, să trăieşti într-o stare de prezenţă. Acesta este scopul meditaţiei: să trăieşti în prezenţă în cea mai mare parte a timpului – iar acest lucru chiar este posibil.

Pentru cei mai mulţi oameni, prioritatea este de face mereu câte ceva, iar dacă este cazul, timpul petrecut în meditaţie este privit ca un lux, ca fiind neproductiv, lux pe care nu şi-l permit. Ceea ce este complet fals. Meditaţia este o necesitate, nu un lux, deoarece măreşte eficienţa acţiunilor persoanei şi le face mai plăcute. Ea garantează că nu vei pierde timpul cu acţiuni inutile, deoarece alegerile pe care le faci din starea de prezenţă vor fi determinate de înţelepciunea interioară, nu de vocea din capul tău.

Odată ce te obişnuieşti să meditezi regulat, s-ar putea să nu te mai intereseze unele lucruri care-ţi ocupă acum timpul. Multe dintre lucrurile pe care le fac oamenii nu sunt atât de valoroase pe cât par, iar meditaţia te ajută să înţelegi acest lucru. Acum vei petrece mai mult timp făcând lucruri care te fac fericit şi mai puţin timp încercând să obţii ceva ce-şi doreşte ego-ul – cum ar fi shopping-ul sau exerciţiile fizice sau statul la taclale cu prietenii ,sau privitul la televizor, sau Youtube.

Majoritatea oamenilor petrec în fiecare zi prea mult timp hrănindu-şi ego-ul şi prea puţin timp hrănindu-şi sufletul. Odată ce vei schimba această situaţie, te vei simţi diferit pe interior şi viaţa ta se va schimba în bine. A trăi în prezenţă este o stare de conştiinţă diferită şi scopul căii spirituale.

Evoluţia spirituală este lentă, dar două lucruri o pot accelera: meditaţia şi transmisia energetică.

Dacă crezi că, citind mai multe cărţi şi absorbind mai multe învăţături, vei provoca schimbarea de conştiinţă despre care citeşti, atunci te păcăleşti singur. Oricât de importante ar fi învăţăturile, cititul şi ascultarea învăţăturilor, acestea nu îţi vor modifica creierul, ci doar meditaţia poate s-o facă. Dar nici nu înseamnă că nu trebuie să citești sau să acumulezi cunoștințe, căci și acestea își au rolul lor.

În privinţa meditaţiei, este important să te simţi foarte confortabil, astfel încât să poţi medita pentru o perioadă îndelungată de timp fără să-ţi mişti corpul. Acest lucru este mai important decât să-ţi menţii corpul într-o poziţie perfect verticală, după cum recomandă deseori profesorii de yoga şi meditaţie. Deci stai cât mai confortabil, ca să poţi rămâne în aceeaşi poziţie fără să te mişti.

Poţi sta sprijinit pe perne în pat sau într-un scaun înclinat la un unghi de 45 de grade – aşa îţi va fi mai uşor să meditezi timp de o oră sau mai mult, ceea ce îţi va permite să te cufunzi mai adânc în meditaţie.

Tipuri de meditație:

Întrucât meditaţia constă, în esenţă, în concentrarea atenţiei asupra unui simţ sau a tuturor celor cinci simţuri, există câteva tipuri fundamentale de meditaţie. Va trebui să le testezi pe fiecare pentru a vedea care funcţionează cel mai bine pentru tine. Iată câteva:

1. Meditaţia auditivă sau folosind sunetele


Într-o meditaţie auditivă, te concentrezi asupra unui anumit sunet, cum ar fi un clopot, o piesă muzicală sau vocea dintr-o meditaţie ghidată. Sau asupra sunetelor din mediul înconjurător, pe măsură ce apar. Sau asupra unei mantre, a unei afirmaţii sau a unei rugăciuni pe care o repeţi şoptit.

2. Meditaţia asupra respiraţiei


Acesta este cel mai uzual tip de meditaţie care se învaţă, dar asta nu înseamnă că ar fi superioară celorlalte tipuri de meditaţie sau că ar fi cea mai bună pentru toată lumea. Cea mai bună meditaţie este cea care funcţionează cel mai bine pentru tine personal.

Meditaţia asupra respiraţiei este o concentrare asupra senzaţiilor implicate în respiraţie: senzaţia aerului care intră şi iese prin nas şi senzaţiile din piept când se ridică şi coboară odată cu fluxul de aer. O variantă a acestei meditaţii constă în a-ţi număra respiraţia, adică a inspira cât timp numeri până la o anumită cifră, a-ţi reţine respiraţia numărând şi apoi a expira numărând iar.

3. Meditaţia în mers


Aceasta este o concentrare asupra senzaţiilor, pe ceea ce vezi şi auzi când mergi pe jos. Tai chi, qigong şi yoga – atunci când sunt practicate ca meditaţie – sunt tipuri de meditaţie asemănătoare meditaţiei în mers, care funcţionează bine pentru cei care sunt mai activi şi consideră că le este greu să stea nemişcaţi. Totuşi, pentru majoritatea oamenilor, se recomandă mai degrabă o meditaţie stând aşezat, decât una în mişcare, deoarece mişcarea activează mintea.

4. Meditaţia prin fixarea privirii


Aceasta se face privind continuu flacăra unei lumânări sau imaginea unui guru, sau unul sau mai multe obiecte frumoase. Poţi folosi un singur punct focal, cum ar fi flacăra unei lumânări, sau poţi lăsa ochii să se mişte în mod natural de la un obiect la altul, fiind atent la fiecare.

În meditaţie, vederea este simţul cel mai puţin folosit pentru focalizare. Celor mai mulţi oameni le este mai de folos să stea cu ochii închişi sau privind în jos în timpul meditaţiei, deoarece vederea obiectelor activează mintea.

5. Meditaţia asupra energiei


Cei care sunt suficient de sensibili pentru a simţi energia corpului subtil pot medita asupra acestor senzaţii mai subtile, pur şi simplu, observându-le şi nefăcând nimic în privinţa lor. Doar observându-le şi permiţându-le să existe.

Instrucţiunea de bază pentru toate tipurile de meditaţie este să te concentrezi asupra senzaţiilor, sunetelor şi experienţelor energetice pe care le ai.

În mod inevitabil, vor apărea gânduri sau emoţii, iar atunci când se întâmplă asta, observă-le şi apoi revino cu atenţia asupra mantrei sau respiraţiei sau asupra cuvintelor dintr-o meditaţie ghidată sau asupra sunetelor din mediul înconjurător ori asupra senzaţiilor şi experienţelor energetice pe care le are corpul tău. Ori de câte ori observi că ai fost captivat de un gând, revino uşurel înapoi la obiectul de focalizare. În cele din urmă, vei surprinde aceste gânduri în faza iniţială, înainte de a fi prins de ele, caz în care le observi că apar şi revii la obiectul concentrării.

Ceea ce este mai greu, este să meditezi în mod regulat şi suficient de mult timp într-o singură şedinţă pentru a-ţi schimba starea de conştiinţă. Celor mai mulţi începători într-ale meditaţiei le ia 45 de minute sau mai mult până reuşesc să se cufunde într-o stare mai profundă. Vei şti când vei reuşi asta, pentru că te vei simţi într-un anumit fel, greu de descris.

Odată intrat în ea, rămâi în acea stare o vreme – cu cât mai mult, cu atât mai bine. În acel moment, poţi renunţa la tehnica meditaţiei şi doar să trăieşti starea la care te-a condus această practică.

Nu renunțați !

Dacă renunţi la meditaţie înainte de a ajunge în acea stare mai profundă, îţi vei compromite practica, deoarece meditaţia nu va fi la fel de satisfăcătoare. Odată ce ajungi să te cufunzi mai uşor în această stare, vei vedea că aştepţi cu nerăbdare să meditezi, şi atunci îţi va fi mult mai uşor să-ţi faci timp pentru meditaţie în fiecare zi.

Dar la început, trebuie să faci din meditaţie o prioritate şi să-ţi propui să o realizezi zilnic timp de 45 de minute sau mai mult, iar apoi ea va deveni o mare bucurie.

Mulţi oameni renunţă la meditaţie doar pentru că nu au petrecut în meditaţie suficient de mult timp şi nu au realizat- o destul de frecvent, încât să devină o răsplată în sine.

Meditaţia te va schimba într-un mod care s-ar putea să nu fie vizibil imediat. Progresul spiritual este ceva misterios, iar mintea nu este capabilă să evalueze sau să aprecieze acest progres. Minţii îi place să spună povestea că “nu faci niciun progres, aşa că de ce să mai continui?!”.

Aşa că fii atent la vicleniile prin care mintea egotică te-ar putea descuraja. Fii sigur că mintea egotică nu vrea ca tu să meditezi.

Cei care vă îndrumă din dimensiunile superioare sunt conştienţi de eforturile voastre de a medita, iar aceste eforturi le semnalează faptul că vă dedicaţi evoluţiei spirituale. Atunci când văd angajamentul vostru sincer de a medita, îşi vor concentra mai mult din energiile lor pentru a vă ajuta pentru progresul spiritual.

Sursa: Gina Lake– Ciclurile sufletului. Moartea și dincolo de ea (Cycles of the Soul, Death and Beyond)

Te-ar putea interesa și: Compasiunea eliberează din iluzia Ego-ului

Etapele evoluției sufletului-experiențe de viață

Programarea Ego-ului pentru a funcționa în lume

Cauzele greutăților vieții: Ego-ul este problema !

Imaginația este poarta către realitate- Crede că ai primit și vei primi 

Imagine: www.pixabay.com