Cauzele greutăților vieții: un Ego care transformă întâmplările naturale într-o problemă sau o dificultate.
Cauzele greutăților vieții: interpretarea Ego-ului
Există mai multe motive pentru care oamenii se confruntă cu dificultăţi în viaţă, nu în ultimul rând pentru că ar fi imposibil să trăiască într-un corp fizic şi să nu aibă dificultăţi. Corpurile fizice se deteriorează, îmbătrânesc şi mor. Ego-ul resimte toate acestea ca pe nişte probleme, din cauză că el nu vrea să se întâmple.
Ego-ul le interpretează într-un mod negativ, ţese din ele o poveste care vă face să vă simţiţi rău, deşi sunt nişte evenimente foarte normale şi naturale. El șoptește: „Asta nu ar fi trebuit să se întâmple. Bătrâneţea este groaznică. Moartea este înspăimântătoare.” Dar astea se întâmplă tuturor şi de ele nimeni nu scapă. De ce să vă simţiţi nefericiţi din cauza lor ?! Din păcate, tocmai asta fac fiinţele umane, din cauză că au un ego iraţional. Fără ego, aceste fapte de viaţă ar fi acceptate fără atâta suferinţă.
Deci, iată primul motiv pentru care aveţi dificultăţi: aveţi un ego care transformă întâmplările naturale într-o problemă sau o dificultate. Să învăţaţi să nu mai faceţi asta este una dintre cele mai importante lecţii ale evoluţiei umane. Dar nu-i o sarcină banală şi aveţi nevoie de sute, dacă nu chiar de mii de vieţi până reuşiţi să înţelegeţi ce se întâmplă .
De ce durează atât de mult timp pentru a putea înţelege acest lucru? Pentru că aşa este menit, să dureze mult timp. Aveţi multe lecţii de învăţat ca ego-uri, înainte de a fi gata să înţelegeţi adevărul şi să transcendeţi ego-ul. Nu sunteţi programaţi să realizaţi adevărul despre viaţă şi condiţia umană până când nu stăpâniţi suficient de bine lecţiile de bază ale fiinţei umane.
Sunteţi sortiţi să vă trăiţi din plin umanitatea şi să treceţi prin experienţele pe care ego-ul vostru le creează. Ego-ul este materia primă care trebuie prelucrată spiritual. Trebuie să experimentaţi viaţa sub forma acestui ”eu” limitat şi temător timp de multe vieţi, până când veţi fi gata să vă treziţi.
Trezirea Spirituală este lentă și necesită răbdare
Acest proces de trezire este lent, dar ferm, şi trebuie să aveţi răbdare cu toate: cu timpul pe care îl necesită, cu experienţa misterioasă şi necunoscută care înseamnă trezirea, şi cu semenii care nu sunt la fel de avansaţi în înţelegere, cu cei care sunt încă foarte prinşi în starea de conştiinţă egotică. În cazul lor, aceasta este experienţa care li se potriveşte pentru moment. Iar voi nu trebuie să interveniţi, decât dacă ei doresc să-i ajutaţi în evoluţia lor spirituală, care oricum se întâmplă. Sunteţi învăţători unii pentru ceilalţi, iar în ultimele voastre vieţi, unul dintre rolurile pe care le jucaţi este să îi treziţi pe ceilalţi şi să răspândiţi adevărul.
Alegerile proaste creează karma
Un alt motiv pentru care oamenii întâmpină dificultăţi – pe lângă tendinţa ego-ului de a transforma totul într-o problemă – este că oamenii fac alegeri proaste şi că au făcut alegeri proaste în vieţile anterioare, care au creat karma şi în viaţa actuală. Faptul că aveţi liber-arbitru este o binecuvântare, dar şi un blestem. Sufletul evoluează ca urmare a liberului-arbitru, asta ar fi binecuvântarea. Totuşi, capacitatea de a vă alege cursul vieţii şi de a învăţa din aceste decizii provoacă şi suferinţă.
Majoritatea dificultăţilor şi a durerii emoţionale indică faptul că o anumită alegere de a făptui ceva, a spune ceva sau a crede ceva nu a fost prea bună. Poate că acea alegere s-a împotrivit planului sufletului sau iubirii, sau pur şi simplu, aţi ales să credeţi ceva neadevărat.
Sufletul vă ghidează să îndepliniţi planul său, punându-vă dificultăţi în cale atunci când este necesar, precum şi oportunităţi. Iar sufletul vă învaţă să iubiţi pe baza răspunsului negativ sau pozitiv, din partea celorlalţi şi suportând suferinţa creată de propriile emoţii şi convingeri negative. Sufletul vă arată ce alegeri nu funcţionează printr-un feedback negativ şi ce alegeri funcţionează, printr-un feedback pozitiv.
Atunci când lucrurile nu merg aşa cum aţi sperat sau când oamenii sunt neprietenoşi cu voi, poate fi din cauză că voi înşivă v-aţi provocat asta. Deşi nu întotdeauna. Uneori, oamenii reacţionează negativ fără niciun motiv. Şi, uneori, dificultăţile se întâmplă, pur şi simplu, fiindcă oamenii au liber-arbitru şi nu iau întotdeauna decizii înţelepte. Unele dintre dificultăţile pe care le întâmpinaţi sunt cauzate de faptul că alte persoane se comportă incorect, fiindcă aleg greşit, dar fără nicio legătură cu voi.
Sufletul face permanent corecţii ale cursului vieţii, ca reacţie la alegerile libere ale altora, pe care nu le poate controla întotdeauna. Toată lumea are liber-arbitru; uneori oamenii ascultă de îndrumarea sufletului lor, iar alteori nu. Viaţa nu va decurge mereu conform planului sufletului. Sufletul vostru ştie asta şi este foarte flexibil şi adaptabil.
Suntem aici pentru a învăța să iubim viața și experimenta
Viaţa este haotică, dar asta o face interesantă. Dacă poţi învăţa să priveşti viaţa mai degrabă în acest fel, decât ca pe o problemă, vei putea fi fericit în ciuda oricărei situaţii sau rezultat. Tu nu controlezi cum se desfăşoară viaţa, ci eşti un simplu actor în această gigantică piesă de teatru care se joacă în acest plan. Voinţa şi alegerile tale influenţează totul, dar asta e valabil şi pentru voinţa celorlalţi. Asta face ca viaţa să fie imprevizibilă, ceea ce-i interesant şi distractiv.
Eşti aici pentru a învăţa, dar şi pentru a te bucura. Aşa că este important să înveţi să iubeşti viaţa. Iubirea este lecţia de bază a vieţii, care include să înveţi să iubeşti viaţa. Să iubeşti viaţa înseamnă să accepţi că viaţa este aşa cum este şi să accepţi orice se întâmplă în ea. Acesta este singurul lucru rezonabil. Să te revolţi împotriva vieţii doar te va face nefericit. Totuşi, pentru a putea înţelege acest lucru e nevoie de o mare doză de raţiune, care nu este disponibilă fiinţelor umane decât târziu în evoluţia lor. Înainte de acea etapă, ele sunt conduse mai ales de ego-ul iraţional, pentru care viaţa nu pare să aibă raţiune.
Lecția iubirii
De-a lungul încarnărilor, înveţi lecţia iubirii. Aceasta înseamnă nu numai să-i iubeşti pe ceilalţi, ci şi pe tine însuţi. A te iubi pe tine însuţi înseamnă să iei decizii care nu te fac să suferi. Acest lucru include să faci alegeri conştiente în privinţa a ceea ce crezi, deoarece la baza fiecărei emoţii neplăcute şi a fiecărei fapte dăunătoare se află o credinţă greşită.
Când alegi să accepţi orice s-ar întâmpla, atunci te iubeşti pe tine însuţi, fiindcă alegi o cale fără suferinţă și alegi să iubeşti viaţa. Da, este o alegere, poate nu una uşoară. Dar cu cât alegi mai mult să iubeşti şi să accepţi viaţa, cu atât ea devine mai uşoară.
Alegerile Ego-ului sunt reacții automate
Nu este uşor să decizi de la un nivel mai înalt, mai profund, din suflet. Este mult mai uşor să-ţi laşi ego-ul să aleagă, fără să conştientizezi ceea ce alegi. Ego-ul este cel care alege în mod implicit. Dar cu cât conştientizezi mai mult ce anume alege el şi consecinţele negative ale acestor alegeri, cu atât mai multă putere dobândeşti pentru a trece peste voinţa ego-ului şi a face o alegere realmente liberă, aparţinând sufletului tău.
Alegerile ego-ului nu sunt cu adevărat libere. Cele mai multe sunt reacţii automate, care nu iau în considerare consecinţele mai profunde. De exemplu, spui ceva neplăcut cuiva, pentru că asta îţi iese pe gură. Simţiţi nevoia să o spui, aşa că o faci. Dar asta va avea consecinţe de lungă durată pentru relaţia voastră.
În starea de conştiinţă egotică, există un interval extrem de redus între momentul în care apare un gând şi momentul în care îl accepţi şi îl exprimi. În starea de conştiinţă egotică, nu-ţi pui la îndoială gândurile.
Nu e adevărat că viaţa în acest plan material ar fi foarte dificilă, ci ego-ul o face să fie aşa. O fac să pară aşa condiţionările, gândurile şi credinţele voastre, care se opun felului în care stau lucrurile şi plăsmuiesc poveşti care vă fac nefericiţi.
Cele mai multe lucruri pe care le gândiţi şi le credeţi vin de la ego şi din ceea ce aţi fost învăţaţi de alte ego-uri. Aceste gânduri vă fac să vă simţiţi furioşi, nefericiţi, nemulţumiţi, trişti, confuzi şi orice altă emoţie negativă.
Credințele false provoacă emoții negative
Credinţele cauzează toată suferinţa din lume, din simplul motiv că oamenii au foarte multe credinţe false, care nu sunt în acord cu iubirea. Dacă convingerile voastre ar fi altfel, mai aliniate cu adevărul, ar exista puţină suferinţă pe lume. Credinţele greşite provoacă emoţii negative, iar acestea provoacă, la rândul lor, acţiuni dăunătoare şi reacţii corespunzătoare din partea celorlalţi.
Aşa se creează karma. Crezi ceva ce nu este adevărat, apoi siguranţa pe care ţi-o dă credinţa îţi generează sentimente puternice, care apoi justifică un comportament agresiv şi dăunător faţă de ceilalţi. Dacă nu ai fi atât de sigur de convingerile tale şi dacă sentimentele tale nu ar fi atât de puternice, nu te-ai mai simţi îndreptăţit să te comporţi aşa. Te-ai opri, pentru că în adâncul sufletului, ştii adevărul. Chiar şi sufletele foarte tinere sunt bune în esenţa lor şi nu fac rău altora decât din frică şi disperare.
De unde vine frica? Ea dormitează în fiinţele umane, ca o fiară care are nevoie doar de un mic imbold pentru a fi stârnită. Acest imbold provine din gândurile care alimentează frica. Iar acele gânduri adună tot mai multe emoţii, până când devine aproape imposibil să-ţi opreşti cuvintele sau faptele.
Cine este responsabil pentru aceste gânduri şi emoţii? Tu nu eşti responsabil pentru faptul că ai un ego. Face parte din software-ul tău. Şi nu eşti responsabil nici pentru gândurile produse de acest software sau programare. Şi totuşi, eşti responsabil pentru emoţiile pe care le simţi, deoarece ele sunt urmarea atenţiei pe care o dai gândurilor produse de programare. Eşti responsabil, pentru că ai ales să hrăneşti gândurile greşite care-ţi apar în minte. Este o alegere, deşi nu pare.
Echilibrarea Karmei
Majoritatea dificultăţilor pe care le întâmpină oamenii sunt karmice. Acestea au fost create de alegeri greşite, iar omul poate avea dificultăţi legate de aceste alegeri proaste, până când va învăţa să facă cu totul altfel de alegeri. Cele mai multe şi mai generale lecţii karmice au ca obiectiv să te înveţe să te comporţi diferit în relaţiile cu ceilalţi, adică, să alegi iubirea.
Karma unor fapte se poate echilibra pe durata a vieţi întregi şi se face în unul sau mai multe dintre următoarele moduri:
- prin inversarea rolurilor,
- prin faptul că beneficiezi cumva de pe urma celui care ţi-a făcut rău,
- sau prin faptul că beneficiezi de pe urma altcuiva sau a unui grup de persoane în locul celui care ţi-a făcut răul. Nu e întotdeauna nevoie ca cel care ţi-a greşit să-ţi achite direct datoria karmică, ci ea poate fi achitată şi de către alţii.
Echilibrarea karmei este complicată şi, uneori, în acest proces, se creează o nouă karmă în plus. Astfel de contexte trebuie alese foarte cumpănit de către sufletele celor implicaţi. Chiar şi în cazul unei inversări de rol, nu există nicio garanţie că karma va fi curăţată atunci când cele două fiinţe sunt readuse împreună. Cei care se reîntâlnesc pentru a-şi arde karma pot fi implicaţi într-o situaţie similară cu cea trecută, fără a se putea schimba. Pentru că există un liber-arbitru, oamenii nu se comportă întotdeauna aşa cum au plănuit sau sperat sufletele lor.
Ceea ce face ca aceste relaţii să fie deosebit de dificile atunci când nu decurg aşa cum au fost planificate este faptul că, odată cu karma, de obicei este implicat un „lipici karmic”, cu rolul de a lega indivizii între ei pentru a-şi rezolva karma. Acest lipici rămâne, chiar dacă situaţia nu a reuşit să îi elibereze de acea karmă. De exemplu, ar putea fi implicaţi copiii care ţin cuplul împreună, sau alte legături de familie sau de afaceri care fac ca aceşti oameni să se pomenească împreună sau să rămână împreună împotriva dorinţei lor. Uneori, nu rezultă decât o şi mai mare adâncire a tiparelor emoţionale care le-au adus necazurile iniţiale.
Sunteţi liberi să ieşiţi dintr-o relaţie care vi se pare karmică. Sufletul va încerca să echilibreze karma într-un alt mod. Nu-i nicio ruşine, asta se întâmplă mereu. Uneori, trebuie să ieşiţi din anumite relaţii sau situaţii, pentru că rămânerea în ele nu va face decât să scoată la iveală tot ce-i mai rău în oameni.
De asemenea, este important să nu te simţi o victimă în astfel de relaţii dificile sau să presupui că eşti o persoană îngrozitoare, din cauză că ai această karmă de ispăşit. În primul rând că nu poţi şti asta cu certitudine. Iar cel mai important de înţeles este că aproape toată lumea se confruntă cu problema karmei. Nu poate fi altfel, căci aşa învaţă şi evoluează sufletul.
Tu ai defecte, toţi avem defecte, iar evoluţia merge înainte pe baza greşelilor făcute şi a încercărilor de a le corecta data viitoare. De fapt, asta-i karma.
Unele accidente nu fac parte din planul sufletului
Un alt motiv pentru care apar dificultăţi este că se mai întâmplă şi accidente. Sufletul nu este întotdeauna capabil să te protejeze de un accident. Se mai întâmplă şi lucruri neaşteptate şi, uneori, oamenii iau decizii neaşteptate care duc la accidente. Dacă unui suflet sau mai multora nu le este dat să treacă prin acest tip de dificultăţi, sufletul sau sufletele pot, să influenţeze urmările accidentului, măcar într-o oarecare măsură, diminuând răul.
Dar nu întotdeauna. Oamenii nu aud sau nu ţin cont întotdeauna de îndrumarea interioară pe care o primesc, chiar şi atunci când aud o voce clară în cap. Sau lucrurile se pot întâmpla atât de repede, încât intervenţia nu mai este posibilă.
Unele accidente fac parte din planul sufletului. Dar dacă nu, ele pot da peste cap planul sufletului, care va trebui să se adapteze la noile condiţii. Accidentele, ca şi greşelile şi alegerile eronate care, probabil, le-au cauzat, fac parte din viaţă, iar sufletul va găsi o soluţie de a trage un folos chiar şi din aceste experienţe.
Provocările fac parte din planul sufletului
Un alt motiv foarte important pentru care vă puteţi confrunta cu dificultăţi este acela că sufletul, din curaj şi nu din necesitate, a ales înainte de încarnare să-şi asume o anumită provocare. Acesta este adesea cazul provocărilor care modelează întreaga viaţă, cum ar fi dizabilităţile sau situaţiile de abuz, deşi acestea ar putea fi şi karmice.
Mai mult, uneori, sufletul îşi asumă din mers, în timpul vieţii o provocare care nu făcea parte din planificarea dinaintea naşterii. Motivul ar putea fi acela că omului trebuie să i se zdruncine tiparele mentale, obişnuinţele sau cursul vieţii pentru ca să se întoarcă pe drumul stabilit de planul sufletului. Sau motivul ar putea fi acela că situaţia, neprevăzută înainte de naştere, se dovedeşte a fi optimă pentru o anumită lecţie. Sufletul poate profita de orice ocazii neaşteptate pentru a te învăţa ceva din ele.
Este foarte important să nu-i judecăm pe ceilalţi pentru dificultăţile, handicapurile sau alte probleme prin care trec. Astfel de provocări nu sunt neapărat rezultatul karmei, ci ar putea fi alese de un suflet mai bătrân din diverse motive. Nu este treaba noastră să-i judecăm sau să ne dăm cu presupusul despre motivul pentru care cineva are o anumită experienţă. Nu este ceva ce putem şti şi ar fi mai bine să avem destulă umilinţă ca să ne recunoaştem ignoranţa. Această smerenie îi va permite inimii să rămână deschisă faţă de ei.
Antidotul la judecarea celuilalt este să te simţi protectorul semenului tău şi să înţelegi că lucrurile ţi se vor întoarce cândva, pentru că aşa funcţionează viaţa. „Fă-le celorlalţi ceea ce ai vrea ca ei să-ţi facă ţie”, aceasta este lecţia fundamentală pe care o învaţă omenirea. Este o lecţie despre iubire.
Auto-învinuirea te ține legat de trecut
Să te auto-pedepseşti sau să te răzbuni pe alţii este opusul a ceea ce ar trebui să înveţi în momentele dificile. Trebuie să învingi astfel de sentimente prin înţelegere, compasiune, acceptare şi iertare pentru tine şi pentru ceilalţi. Aşa trebuie să răspunzi la greutăţile vieţii. Asta-i tot ce ţi se cere: acceptă că tu sau celălalt aţi făcut o greşeală, ai compasiune pentru tine sau pentru celălalt, iartă-te pe tine sau pe celălalt şi fă tot ce poţi pentru a nu repeta greşeala.
Problema cu învinuirile, ura şi orice alt sentiment negativ, oricât de justificate ar părea, este că te ţin legat de trecut. Te fac prizonierul unei experienţe care este deja încheiată. Te blochează în starea de conştiinţă egotică, într-o suferinţă în care evoluţia şi învăţarea nu sunt posibile. Acest lucru nu face bine nimănui şi distruge frumuseţea vieţii. Uneori, este nevoie ca fiinţa să trăiască o viaţă întreagă sau mai multe într-o astfel de stare înainte de a fi în stare să o depăşească. Asta-i condiţia umană.
Evoluţia şi învăţarea constau tocmai a depăşi această stare de conştiinţă şi a trăi într-o altă stare de conştiinţă mai liberă şi mai iubitoare, de natură divină.
Voi co-creaţi realitatea împreună cu tot ce înseamnă Viaţă, cu fiecare suflet şi cu orice fiinţă cu liber-arbitru. Viaţa este o întrepătrundere frumoasă, misterioasă, haotică, imprevizibilă şi complexă a nenumărate forțe și a însuși sufletului.
Sursa: Gina Lake– Cycles of the Soul, Death and Beyond (Ciclurile Sufletului, Moartea și dincolo de ea)
Te-ar putea interesa și: Programarea Ego-ului pentru a funcționa în lume
Există Liber Arbitru ? Alege cu Sufletul !
Reâncarnarea este foarte importantă pentru suflet
Ghizii spirituali ne ghidează prin intuiție
Imagine: www.pixabay.com