Skip to content

Iluzia Eului: Eul este un produs al minții (With Love 1)

  • by
iluzia eului

Iluzia Eului: Eul este un produs al minții, o creație a minții nevindecate.- Curs de Miracole

Iluzia Eului: Eul- o creație a minții nevindecate

Fiind o creație a minții noastre, atitudinea noastră față de ego este aceeași atitudine de protecție și iubire pe care o au animalele față de puii lor,  pe care o are Dumnezeu față de creațiile Lui.

Schimbarea începe atunci când însuși eul va fi capabil să-și pună întrebarea  “Ce crezi că ești?” pentru că face aluzie la recunoașterea faptului că el, eul, nu este același cu Sinele divin. Din acest moment își acceptă încet, încet, dizolvarea.

”Pentru eu, a da înseamnă că va trebui să rămână fără. Când asociezi datul cu sacrificiul, dai numai la gândul că primești cumva ceva mai bun și că poți să rămâi fără ce dai. “Dă ca să capeți” e o lege inevitabilă  a eului, care se evaluează întotdeauna în funcție de alte euri.”

Eul  trăiește literalmente din comparații… Eul nu dă niciodată dintr-un simț al abundenței…Iată de ce a apărut conceptul de “a căpăta” în sistemul de gândire al eului. Poftele sunt mecanisme de “căpătare” reprezentând nevoia de autoconfirmare a eului. Asta e la fel de adevărat în privința poftelor trupești, cât și în a așa-numitelor “nevoi superioare ale eului” . Poftele trupești nu sunt fizice la origine. Eul consideră trupul propria lui casă și încearcă să se satisfacă prin trup.”

Fiind o creație a minții nevindecate – convinsă de faptul că este complet autonomă- eul se consideră autonom. Mintea nevindecată crede în separare pentru că a pierdut cunoașterea originală, care trăiește numai în contextul unității. De la separare, eul simte totuși nevoia de a se uni pentru că se percepe ca fiind incomplet, și atunci, în mod fals, nu poate decât să ” recurgă la alte euri și să incerce fie să se unească cu ele, într-o tentativă de identificare, fie să le atace într-o demonstrație de putere .”

Mintea asociată eului și conștiința

Eul reprezintă “aspectul întrebător al sinelui după separare . El este de asemenea,“o încercare a minții greșite de a te percepe cum vrei să fii, și nu cum ești” . El este strâns legat de cele două aspecte ale sale: mintea și conștiința.

       Conștiința determină nivelul de percepție și “a fost prima sciziune introdusă în minte după separare făcând din minte un perceptor și nu un creator”. Mintea asociată eului este o minte confuză, separată de mintea universală, divină,  care înseamnă cunoaștere. ” Iată de ce va trebui să alegi până la urmă să vindeci separarea.”  Până la obținerea cunoașterii însă, trebuie să ne amintim că avem nevoie de o minte corectă și o percepție corectă.

       ” Mintea revine la funcția ei proprie numai când voiește să cunoască. Se pune astfel în slujba spiritului, unde percepția e schimbată.”

Trupul este un instrument de percepție și totodată de învățare, pentru minte. Este translatorul, interfața cu lumea fizică. Din păcate, prin separare, identificarea cu trupul a devenit totală într-o lume a percepțiilor, iar spiritul creator, a devenit aproape inaccesibil minții și total inacccesibil trupului.

Frament din Curs de Miracole: ” Eu am fost un om care și-a amintit spiritul și cunoașterea acestuia. Ca om, nu am încercat să contracarez greșeala prin cunoaștere, ci să corectez greșeala de jos în sus. Am demonstrat atât neputința trupului, cât și putința minții. Unindu-mi voia cu a Creatorului meu, mi-am amintit firesc spiritul și adevăratul lui scop.

Deși nu pot uni în locul tău voia ta cu a lui Dumnezeu, îți pot șterge din minte toate percepțiile greșite dacă vrei să o pui sub îndrumarea mea…O percepție sănătoasă induce o alegere sănătoasă. ” Mulți sunt chemați, dar puțini sunt aleși”  ar trebui să fie ” Toți sunt chemați, dar puțini aleg să asculte”. De aceea ei nu aleg corect. “Cei aleși” sunt doar cei ce aleg corect mai devreme.”

Eul tău este robia ta !

Nu poți fi liber rămânând așa cum ești, căci chiar felul în care ești este motivul robiei tale. Eul tău este robia ta. Poți fi liber doar când acest punct al eului dispare – acest punct al eului este robia. 

    Când nu există nici un eu, devii una cu existența, și doar acea unitate poate fi libertate. Câtă vreme exiști separat, această separare este falsă. În realitate nu ești separat; nu poți fi. Ești o parte a existenței – și nu o parte mecanică, ci o parte organică. Nu poți exista nici măcar pentru o singură clipă separat de existență. O respiri în fiecare moment; te respiră în fiecare moment. Trăiești într-un întreg cosmic.

    Eul tău îți dă un sentiment fals de existență separată. Din cauza acestui sentiment fals, începi să te lupți cu existența. Când te lupți, ești în robie. Când te lupți, vei fi în mod cert învins,  deoarece o parte nu poate câștiga împotriva întregului. Și, din cauza acestei lupte cu întregul, te simți înrobit; limitat pretutindeni. Oriunde te miști apare un zid. Zidul nu este nicăieri în existență – se mișcă împreună cu eul tău, este o parte a senzației tale de separare, de diferențiere. Atunci lupți împotriva existenței. În acea luptă vei fi înfrânt în mod constant; în acea înfrângere simți robia, limitarea.

Deci libertatea nu este libertatea eului. Libertatea este libertate față de eu.”- Osho

Calea Eului sau calea Iertării ?

Păzește-ți mintea de orice credințe care-i împiedică săvârșirea și îndepărtează-te de ele. Judecă dacă ai făcut-o bine după cum te simți, căci asta e singura întrebuințare corectă a judecății.

Mintea noastră “e plină de scheme” pentru “a scoate eul cu fața curată” și nu caută deloc “fața lui Cristos”.

De fiecare dată când greșim, primul lucru pe care îl facem este să ne apărăm, să găsim justificări pentru ceea ce am greșit chiar dacă în momentul greșelii am fost conștienți sau nu de semnificația gândului, cuvântului, faptei.

De câte ori am ales calea recunoașterii și a iertării? Sau cât timp a trecut și câtă amărăciune am înghițit până am înțeles că singurul mod în care ne putem regăsi liniștea și bucuria este înăbușirea orgoliului, mândriei, adică a ego-ului, și cât de mulțumiți am fost atunci când ne-am regăsit pacea?

Nu îți poți schimba mintea schimbându-ți comportamentul, dar îți poți schimba mintea.

Atunci când starea sufletească îți spune că ai ales greșit, iar asta se întâmplă de câte ori nu ești vesel, să știi că nu trebuie să fie așa.” În fiecare caz te-ai gândit greșit la un frate creat de Dumnezeu și percepi chipuri pe care ți le face eul într-o oglindă întunecoasă. Gândește-te cinstit ce ai gândit din ce nu ar fi gândit Dumnezeu, și ce nu ai gândit din ce vrea Dumnezeu să gândești. Caută sincer ce ai făcut și ce ai lăsat nefăcut prin urmare, și schimbă-ți apoi mintea ca să gândești cu a lui Dumnezeu.”

Starea noastră naturală este de bucurie și de pace. Dacă suntem altfel, suntem pentru că mintea noastră nevindecată, sub tirania eului, a ales să fim altfel.

Greșeala este opera Eului

Dacă suntem triști și deprimați suntem poate pentru că avem senzația că ne lipsește ceva, că nu suntem compleți. Am fost învățați deja că suntem compleți și avem tot ce ne trebuie. Senzația de lipsă a apărut numai după separare și este întreținută de ego.

   Dacă suntem neliniștiți, suntem din cauza capriciilor eului și am putea să transformăm vigilența pe care o îndreptăm spre orice credem noi că este posibil să ne provoace neliniște, în vigilență împotriva ” dictaturii eului”. Pentru că eul, stăpân al minții noastre, creează gânduri, care mai apoi devin cuvinte, care mai apoi se manifestă în viața noastră ca acțiuni, întâmplări, necazuri.

     Dacă ne simțim vinovați, să ne recunoaștem vina și să înțelegem că sinele nostru divin, este pur. Greșeala este opera eului aflat în permanentă contradicție și într-un permanent conflict cu sufletul nostru.

”Lasă “păcatele” eului în seama mea. Iată ce rost are Ispășirea. Dar, până nu îți schimbi mintea în privința celor pe care i-a rănit eul tău, Ispășirea nu te poate elibera.

     Păzește-ți mintea de tentațiile eului și nu fi amăgit de el. Nu îți oferă nimic. Când vei renunța la această dez-inspirare voită, vei vedea cum mintea ta poate să se concentreze, să se ridice deasupra oboselii și să se vindece.”

Prima venire a lui Cristos e doar o altă denumire pentru creație, căci Cristos e Fiul lui Dumnezeu. A doua venire a lui Cristos nu înseamnă decât sfârșitul dominației eului și vindecarea minții. Am fost creat ca tine în Prima, și te-am chemat să te unești cu mine în a Doua.

    Eul tău încearcă să te convingă că el e real și eu nu sunt, pentru că dacă sunt real, nu sunt mai real decât tine. Această cunoaștere – și te asigur că e cunoaștere – înseamnă că în mintea ta a intrat Cristos și a vindecat-o.

   Eu nu îți atac eul . Lucrez într-adevăr cu mintea ta superioară, casa Spiritului Sfânt, indiferent dacă dormi sau ești treaz, după cum face și eul cu mintea ta inferioară, care este casa lui….Mintea ta va opta să se unească cu a mea și, împreună suntem de neînvins.

Trupul e casa eului prin propria lui opțiune .E singura identificare cu care eul se simte în siguranță, pentru că vulnerabilitatea trupului e cel mai bun argument pe care îl are să îți arate că nu poți fi ceva dumnezeiesc.

Eul pune stăpânire pe trup prin propria lui putere, pentru că el controlează mintea noastră inferioară. Suferințele trupului ar lua sfârșit odată cu ținerea sub control a eului și vindecarea minții, adică acceptarea Ispășirii prin iertare și iubire. 

Eul este condiția vieții noastre în lumea fizică

Eul ne însoțește pretutindeni, este strâns legat de noi și este condiția vieții noastre în lumea fizică. A-l contesta nu este o soluție. A-l aduce la limita dizolvării și a-l ține sub control, da, este o soluție.

Eul nu e decât o parte din ce crezi despre tine. Cealaltă viață a ta a continuat fără întrerupere, și a fost și va fi întotdeauna total neafectată de încercările tale de a o disocia.

Nu putem scăpa de ego umilindu-l, stăpânindu-l sau pedepsindu-l. Ar fi ca atunci când aruncăm prea devreme o haină veche care credem că nu ne mai este de folos, dar abia după ce am aruncat-o ne dăm seama că mai aveam nevoie de ea, până se tocea definitiv.

       Eul poate fi folosit ca o haină pe care ne-am hotărât s-o aruncăm, dar aflăm că-l mai putem folosi încă în procesul de învățare, tocmai pentru a învăța să accesăm sinele nostru superior.    Eul va fi astfel utilizat în procesul de învățare prin recompense. Atunci când învățăm din experiență că o anumită alegere ne conduce spre pace și bucurie, iar cealaltă opțiune ne conduce spre haos și dezastru, nu mai avem nevoie de alte lămuriri.

Atâta vreme cât suntem pe drumul căutării răspunsului, al învățării cum să scăpăm de iluzii și cum să controlăm eul, trebuie să nu scăpăm din vedere două lucruri: grija de a nu ne purta egoist cu frații noștri și conștientizarea faptului că suntem atât de îndatorați întregii Fiimi. Acest din urmă lucru ne poate duce atât de aproape de cunoaștere cât ne permite percepția. Distanța rămasă e atunci atât de mică, încât cunoașterea poate curge ușor peste ea, anulând-o pentru totdeauna.”

Voi merge cu tine la Cel Sfânt și, prin percepția mea, El va întinde o punte să acopere mica distanță. Recunoștința față de fratele tău e singurul dar pe care îl vreau. Îl voi duce la Dumnezeu pentru tine, știind că a-ți cunoaște fratele e a-L cunoaște pe Dumnezeu.

  Mântuirea e o inițiativă întreprinsă în cooperare. Nu poate fi întreprinsă cu succes de cei ce se desprind de Fiime, căci se desprind de mine.

Iluzia Eului: cealaltă viață

Ca și creații ale lui Dumnezeu, suntem făcuți după “chipul și asemănarea Lui. Noi putem fi într-o permanentă comunicare cu El dacă alegem acest lucru. Această alegere ar trebui să vină din înțelegerea faptului că mintea noastră, deși este abstractă, s-a scindat.

    O parte a ei a devenit concretă și crede în eu, crezând în separare și în concretul lumii fizice, care este de fapt o iluzie în raport cu ” cealaltă viață a noastră care continuă fără întrerupere” .   Cealaltă parte a minții este în strânsă legătură cu spiritul.

     ”El (Spiritul ) știe că ce e adevărat e tot ce a creat Dumnezeu. Se află într-o comunicare deplină și directă cu fiecare aspect al creației, fiind într-o comunicare deplină și directă cu Creatorul lui. Această comunicare e voia lui Dumnezeu. Creația și comunicarea sunt sinonime. Dumnezeu a creat fiecare minte comunicându-i fiecăruia Mintea Lui, făcând astfel din fiecare, un canal de recepție a Minții și Voii Lui.

Deoarece numai ființele de ordin similar pot să comunice cu adevărat, creațiile lui comunică firesc cu El și ca El….Dumnezeu te-a creat prin ea și cu ea. Iată de ce mintea nu își poate pierde total capacitatea de comunicare, chiar dacă poate refuza să o utilizeze în folosul ființei….Asta e realitatea ta. Nu o profana și nu te retrage din fața ei. E adevărata ta casă, adevăratul tău templu și adevăratul tău Sine…. 
     

Dumnezeu ți-a păstrat Împărăția, dar nu Își poate împărtăși bucuria cu tine până nu o cunoști cu mintea întreagă. Revelația nu e de ajuns, pentru că nu e decât o comunicare dinspre Dumnezeu ….Ea poate fi retransmisă de mintea respectivă altor minți, prin atitudinile aduse de cunoașterea venită din revelație. …Cei cu adevărat utili sunt făcătorii de miracole ai lui Dumnezeu, pe care îi îndrum până ne vom uni cu toții în bucuria Împărăției. Te voi îndruma oriunde poți fi într-adevăr util și la oricine îmi poate urma călăuzirea prin tine.

Spiritul și Eul sunt în conflict cât timp mintea nu este vindecată

Spiritul are cunoașterea, nu este conștient de eu și de aceea nu îl atacă. Eul are percepția, nu este conștient de spirit, dar cu toate acestea “se simte respins de ceva mai grozav decât el.”

Spiritul și eul sunt în conflict atâta timp când mintea nu este vindecată, motiv pentru care în viața noastră apar conflictele, cu atât mai mari cu cât mintea este mai nevindecată, pentru că eul face ceva ce este în dezacord cu spiritul. Aceasta este originea neliniștilor. Atunci când cele două sunt în armonie, conflictul dispare.

” Mântuirea însă nu se aplică spiritului, care nu e în pericol și nu are nevoie să fie salvat. Mântuirea nu e decât “starea minții corecte”….Eul nu poate supraviețui fără judecată și este , prin urmare, lepădat.”

Sursa: Curs de Miracole, Editura Centrum, Polonia, descarcă PDF aici

Osho: Cartea secretelor

Te-ar mai putea interesa și: Curs de Miracole: Semnificația Miracolelor 

Cauzele greutăților vieții: Ego-ul este problema !

Programarea Ego-ului pentru a funcționa în lume

Compasiunea eliberează din iluzia Ego-ului

Conștiința permite manifestarea lucrurilor și dorințelor

Imagine: www.pixabay.com