Skip to content

Absența Egoului este renunțarea la trecut (With Love 1)

absenta egoului

Absența Egoului este renunțarea la trecut, înseamnă autenticitate.

Absența Egoului înseamnă autenticitate

Mergem prin viață convinși că ceea ce ne ajută să ne direcționăm este însuși Egoul, acel rezervor al ambiției, al superiorității, măreției. Dar oare Egoul este cel care ne duce la adevărata împlinire ? Osho vede Egoul ca fiind ”rădăcina tuturor relelor din viața unui om”. El echivalează Egoul cu niște ”găuri negre emoționale”, căci calea dictată de Ego ne face să pierdem din vedere ceea ce este cu adevărat important, acel ceva ce ne definește.

Pentru a ne atinge potențialul și a trăi autentic trebuie să dizolvăm din Egoul nostru. Devenind observatori detașați ai furtunilor noastre interioare, vom putea depăși angoasele, supărările, furia, frustrările, iar acesta este și drumul care duce spre autenticitate , anume debarasarea de Ego.

Egoul este opusul Sinelui Divin

Noi nu suntem una cu Egoul nostru. Aceasta este doar o amăgire, o iluzie creată de societate, o jucărie cu care să ne putem juca, uitând astfel să căutăm și să cerem adevărul. Dacă nu renunțăm la Ego, nu vom putea niciodată să ne cunoaștem pe sine.

Omul se naște cu Sinele său autentic. Încă din primii ani de viață, societatea începe să construiască în jurul copilului o personalitate falsă: el este creștin sau catolic, este de rasă albă sau neagră, trebuie să fie mai bun decât altcineva și tot așa. Societatea ne creează o idee falsă despre ceea ce suntem cu adevărat. Ne dă un nume, iar în jurul acestuia țese o întreagă structură alcătuită din ambiții și condiționări. Aceasta înseamnă că ne șlefuiește Egoul prin intermediul școlii, bisericii, colegiului, universității, un proces care durează aproximativ o treime din viață.

La întoarcerea din Universitate, orice om și-a uitat deja ființa autentică. Din el nu a mai rămas decât un Ego uriaș și este pregătit să intre în lume. Acest Ego are toate dorințele din lume, este plin de ambiții și își propune să fie întotdeauna mai presus decât ceilalți. El este un instrument de exploatare, prin care nu mai răzbate nici măcar un licăr din Sinele nostru real, în timp ce adevărata viață nu poate fi găsită decât în autenticitate. Astfel, Egoul produce doar: suferință, durere, conflicte, frustrări, etc.

Ajunși în acest punt, pentru a descoperi adevărul, de aici trebuie să începem căutarea adevărului. Distrugând Egoul bucată cu bucată, vom descoperi adevărata noastră ființă. Aceasta poate fi numită cea mai mare descoperire posibilă, căci de aici începe adevăratul pelerinaj către viața eternă, către fericirea absolută. Dacă vom alege în continuare frustrarea, suferința, durerea și nemulțumirea, atunci, cu siguranță că hrănim Egoul și-l cultivăm frumos. Dar putem opta pentru pace, liniște, beatitudine; doar în acest caz vom putea să redescoperim inocența. Nu depinde decât de noi spre ce ne îndreptăm.

Copilul nu se naște cu Ego

Noi nu ne naștem cu un Ego. Acesta este predat de societate, religie, cultură. Cum vorbesc copiii mici ? Dacă unui copil mic îi este foame, el nu spune : ” Îmi este foame ”,ci ” lui….. îi este foame „. Copiii nu au simțul Egoului. Ei se referă la sine la persoana a treia. Dar dacă cei din jur îl numesc cu un nume, copilul va începe să-și spună la fel. Învață să se identifice cu ”eu”. În clipa în care copilul devine ”eu”, își pierde contactul cu realitatea ființei sale. Din momentul în care a început să-și spună ”eu”, în ființa lui începe să să acționeze o energie total diferită.

Acest ”eu” dorește să crească, să devină din ce în ce mai mare, să dobândească lucruri, să ocupe poziții înalte. Iar dacă cineva are un Ego mai mare, creează un complex de inferioritate pentru cei cu Ego mai mic. Astfel, cei cu Ego mai mic depun efort pentru a deveni mai tare, mai mare și întreaga viață se dedică unui singur ideal, pus în slujba unui lucru care nu există. Odată cu creșterea Egoului se nasc și problemele.

Chiar și Alexandru cel Mare avea probleme imense. ”Eul” lui dorea ca el să devină cel mai mare cuceritor al lumii și aproape că a reușit acest lucru. Aproape, căci, pe atunci, jumate din lume nu era cunoscută, exemplul Americii. Apoi, Alexandru cel Mare nu a putut cuceri India. A ajuns la hotarele ei, dar nu a putut-o cuceri. Nu avea decât 33 de ani, era încă tânăr, doar că în toți acești 33 de ani el a luptat încontinuu. Aceste lupte continue l-au îmbolnăvit astfel nu a mai ajuns acasă la el în Atena, căci a murit cu o zi înainte.

Alexandru cel Mare a murit cu mâinile goale, ca și fiecare, cu toate că a cucerit jumate din lume. A plecat așa cum a venit.

Egoul omului este sursa tuturor problemelor.

Egoul este sursa tuturor problemelor, războaielor, conflictelor, geloziilor, temerilor și depresiilor. Convingerea că dăm greș, permanenta comparație cu cei din jur, sunt foarte greu de suportat, căci nimeni nu poate avea totul. Va exista întotdeauna cineva mai frumos ca altcineva, mai bogat, mai puternic, iar aceste lucruri dor și sunt insuportabile. Există milioane de lucruri care ne rănesc, dar noi nu știm, că de fapt, nu lucrurile în sine ne rănesc, ci atutudinea față de ele, atitudinea care vine din Ego.

Egoul se teme tot timpul. El este minciuna supremă pe care cu toții am acceptat-o ca adevăr. În jurul ei însă roiesc cele mai meschine interese, căci, dacă toată lumea ar renunța la ego, marea competiție ar înceta, nimeni nu și-ar mai dori să urce Everestul pentru a demonstra că este mai bun decât altcineva și toată lumea ar fi fericită.

Egoul ne ține în așteptare: mâine voi reuși, mâine va fi mai bine. Astăzi, însă, mai suferim, trebuie să ne sacrificăm pentru ziua de mâine. Dar va veni ziua de mâine sau, dacă chiar vine va fi exact așa cum ne dorim ,sau o altă zi plină de suferință ? Mâine se referă la ceva ce nu va fi atins niciodată. Este doar o amânare a vieții, o minunată stategie de a ne ține racordați tot timpul la suferință.

Egoul nu se poate bucura de prezent. De ce ? Pur și simplu, Egoul nu poate exista în prezent, în momentul de Acum. El nu poate exista decât în trecut sau viitor. Iar trecutul nu mai este și viitorul n-a venit încă. Ambele stări sunt non-existențiale.Egoul nu poate trăi decât într-o asemenea stare non- existențială, căci el este însuți non-existențial. De aceea trăim mereu în trecut, în suferințele și supărările noastre, în toate rănile și durerile acumulate o viață, sau în proiecțiile din viitor, care dacă nu ajungem la manifestarea lor, iarăși suferim.

Suferim când trăim în trecut, suferim când trăim în viitor.

Nu suferim doar când suntem prezenți. Atunci când conștientizăm momentul prezent, nu mai descoperim nicio urmă de Ego în noi, doar o bucurie tăcută, o stare de vid liniștit și pur. Și ce este vidul ? Vidul este absența egoului, este renunțarea la trecut. Ideea de ”eu sunt” nu este altceva decât o acumulare de experiențe. Am făcut cutare lucru, sunt faimos, sunt bogat, sunt puternic. Toate acestea la un loc, fac din mine cineva, acest ”eu sunt”.

Atingerea stării de vid înseamnă să renunți la ce ai, să uiți tot ce ai făcut și tot ce știi. Să uiți de trecut, căci din cauza lui simți că ești cineva. Dacă trecutul nostru ar fi șters chiar acum, cine am mai fi noi ? De aceea, orice credem că suntem, suntem trecutul nostru. Atunci când reușești să te deconectezi de trecut, ceea ce rămâne este vidul.

Ramana Maharishi obișnuia să le spună discipolilor săi să mediteze asupra unei singure întrebări: ”Cine sunt eu ?„ Meditând asupra acestei întrebări, vom înțelege că nu suntem cineva. Nu suntem corpul nostru, nici mintea. Nu suntem copilul cuiva sau părintele cuiva. Suntem nimic. Iar în clipa în care realizăm că suntem nimic, aflăm, de fapt, răspunsul la întrebarea ” Cine sunt eu .”

Să trăiești fără Ego este grație. Să trăiești fără Ego înseamnă să trăiești cu adevărat, să fii înconjurat de existență. Voi ce alegeți ? Continuați să vă trăiți viețile în suferință sau alegeți bucuria ?

Te-ar putea interesa și: 42 Citate Balsam pentru Suflet – Robin Sharma

Simbolul Iertării este Fața lui Cristos

Iluzia Eului: Eul este un produs al minții

Cauzele greutăților vieții: Ego-ul este problema ! 

Imagine: www.pixabay.com