Starea de bine și calea de intrare în ea: perle de înțelepciune de la Sadhguru
Ce este starea de bine : explicația lui Sadhguru
”Starea de bine este o senzație profundă de plăcere interioară. Dacă organismul nostru simte o stare de plăcere, noi numim acest lucru sănătate. Dacă starea devine foarte plăcută- o numim confort. Dacă mintea noastră simte o stare de plăcere -o numim pace. Dacă starea devine foarte plăcută- o numim bucurie.
Dacă emoțiile noastre simt o stare de plăcere -o numim iubire. Dacă starea devine foarte plăcută-o numim compasiune. Dacă energia noastră vitală simte o stare de plăcere- o numim beatitudine. Dacă starea devine foarte plăcută- o numim extaz. Oamenii nu caută niciodată altceva decât plăcere: interioară și exterioară deopotrivă.
Atunci când plăcerea derivă din interior, este numită pace, bucurie, fericire. Dacă mediul exterior devine, la rândul lui plăcut, îl numim succes. Dacă nu suntem interesați de aceste lucruri și vrem să ajungem în rai , ce căutăm de fapt ? Același succes, dar în lumea de dincolo ! Așadar, în esență, întreaga experiență umană se rezumă la plăcere și la neplăcere , în diferite grade.
De câte ori ți s-a întâmplat să trăiești o zi întreagă într-o stare beatifică, fără nici cel mai mic moment de anxietate, agitație, iritare sau stres ? De câte ori ai trăit într-o stare de plăcere absolută timp de 24 de ore ? Când a fost ultima oară când ți s-a întâmplat așa ceva ?
Partea cea mai uimitoare este, că în cea mai mare parte, oamenii nu au experimentat nici măcar o singură zi în care lucrurile să se desfășoare exact așa cum și-au dorit. De bună seamă, nu există om care să nu fi trăit din când în când momente de bucurie, pace sau chiar beatitudine, dar aceste momente sunt întotdeauna extrem de efemere. Oamenii nu le pot prelungi. Ei reușesc să ajungă pe culme, dar apoi se prăbușesc. Și nici măcar nu au nevoie de evenimente prea dramatice pentru a se prăbuși. Chiar și cele mai simple lucruri îi dezechilibrează, alungându-le pacea interioară.
Lucrurile se petrec astfel. Să zicem că ieși în oraș și cineva îți spune că ești cea mai frumoasă persoană din lume. Simți că plutești în al nouălea cer. Ajungi apoi acasă și membrii familiei tale îți spun cum ești cu adevărat. Dintr-odată, te prăbușești ! Îți sună familiar ?”
Nevoia de a experimenta starea de bine interioară
”De ce simte omul nevoia de a experimenta o stare de bine interioară ? Răspunsul este evident: atunci când te afli într-o stare de plăcere inetrioară, tu devii plăcut pentru toți cei din jurul tău. Aceasta este consecința naturală a faptului că te simți bine în sinea ta. Starea interioară de bine este cea mai sigură cale de a construi o societate senină și o lume fericită.
De asemenea, succesul tău în lumea exterioară depinde fundamental de cât de bine îți strunești puterile corpului și ale minții. Prin urmare, starea interioară reprezintă o premisă esențială pentru a dobândi succesul.
Dar , mai presus de toate, există dovezi medicale și științifice substanțiale în lumea modernă că trupul și mintea funcționează la apogeu când te simți bine în sinea ta. Se spune că dacă poți rămâne într-o stare de fericire timp de 24 de ore, capacitatea ta intelectuală se dublează. Este suficient să lași murdăria interioară să se depună și să lași claritatea să iasă la suprafață pentru a obține această realizare.
Energia vitală pe care o numești ”eu”, se simte uneori extrem de fericită, alteori- nefericită, uneori foarte împăcată, alteori- agitată. Aceeași energie a vieții este capabilă de toate aceste stări contradictorii. Dacă ai avea de ales între expresiile prin care dorești să îți exprimi energia interioară, pe care ai alege-o ? Bucuria sau suferința, plăcerea sau neplăcerea ?
Și de această dată, răspunsul este evident. Căile pot varia de la un om la altul. Dar , indiferent , dacă încerci să faci bani, să bei cât mai mult sau să ajungi în rai, adevăratul tău scop rămâne starea ta interioară de bine. Chiar dacă declari că nu ești interesat de această lume și că singura ta menire este să ajungi în rai, ceea ce cauți tu este aceeași stare interioară de bine.
Dacă ți s-a spus din copilărie că Dumnezeu se află în rai, iar acesta s-ar dovedi un loc oribil, ți-ai mai dori să ajungi în el ? În esență, nivelul cel mai înalt al stării interioare de bine este definit ca fiind raiul. Iadul este nivelul suprem al neplăcerii interioare. Unii își găsesc raiul în vin, alții cred că singura mântuire este Dumnezeu, dar toți caută același lucru: starea de bine interioară.”
Ce ne împiedică să găsim starea de bine interioară ?
”Singurul lucru care stă între tine și starea ta de bine interioară este un aspect foarte simplu: tu le-ai permis gândurilor și emoțiilor tale să primească instrucțiuni de la lumea exterioară, nu de la cea interioară.
Chiar dacă lumea nu evoluează așa cum îți dorești , măcar gândurile și emoțiile tale ar trebui să ia cursul dorit de tine. La ora actuală, ele nu primesc instrucțiuni de la tine, căci tu operezi accidental mecanismul uman.
Mecanismul uman este cea mai sofisticată formă fizică de pe această planetă. Tu ești o capodoperă tehnologică, dar problema este că nu știi unde se află panoul de comandă. Este ca și cum ai opera un super- compiuter cu o șurubelniță și o cheie franceză. Din cauza acestei ignoranțe, cele mai simple procese ale vieții sunt suportate cu greu de umanitate. La urma urmelor, ce au de făcut oamenii ? Să își câștige traiul, să se reproducă, să își crească familia și apoi să moară. Este ceea ce fac și păsările, animalele sau insectele.
Metaforic vorbind, ecologia noastră interioară este un haos. Atât timp cât viața ta interioară va depinde de conjuncturile exterioare, starea ta de spirit va rămâne extrem de precară. Pur și simplu nu se poate altfel.
Sadhguru ne explică și calea de ieșire
”Calea de ieșie connstă într-o simplă schimbare a direcției. Tu trebuie să înțelegi că sursa și fundamentul experienței tale există în interiorul tău. Experiențele umane pot fi stimulate sau catalizate de situațiile exterioare, dar sursa lor rămâne în interior. Durerea și plăcerea, bucuria și suferința, nu se pot petrece decât în interiorul tău. În nebunia lor, oamenii încearcă întotdeauna să-și extragă bucuria din exterior. Acesta poate fi folosit ca un stimul sau ca un factor de declanșare, dar trăirea propriu-zisă, rămâne interioară. Toate experiențele umane sunt interne, adică create de sine.
Organismul uman este capabil să își producă propria beatitudine fără niciun stimul exterior. Dacă ești conștient, îți poți activa în așa fel sistemul încât simplul act al respirației să îți producă o plăcere enormă. Tot ce trebuie să faci în acest scop este să fii atenta la mecanismul tău interior.
Pentru ca acest lucru să devină posibil, trebuie să-ți modifici dramatic înțelegerea. Nu mai căuta o modalitate exterioară de ieșire din starea de suferință. Nu există decât o singură cale de ieșire din această stare, este calea interioară.
Tot ce trebuie să faci este să te ghidezi după principiul că întreaga experiență umană este generată din interior, cu sau fără suportul stimulilor externi. Dacă vei înțelege la modul absolut acest lucru în interiorul tău, consecințele tranzacțiilor tale exterioare nu te vor mai apăsa ca o povară.”
Sursa: Discursuri și dialoguri cu Sadhguru
Te-ar putea interesa și: Sathya Sai Baba- Învățături spirituale pentru evoluția omului
Babaji- perle de înțelepciune din vechime
Autobiografia unui Yoghin- Paramahansa Yogananda
Schimbarea duce la reusită-transformă visele în realitate
Imagine: www.pixabay.com