Stabilirea scopurilor-5 principii de bază (Important To Know)

  • di

Stabilirea scopurilor poate fi o experienţă puternică – ce vă schimbă viaţa, dacă o faceţi corect. Există cinci principii de bază pentru fixarea scopurilor şi care sunt esenţiale în obţinerea unui succes maxim.

1. Principiul congruenței (potrivirea perfectă)

Primul principiu este cel al congruenţei. Pentru ca să acţionaţi cât mai bine, scopurile şi valorile voastre trebuie să se potrivească perfect, ca mănuşa pe mână. Valorile voastre reprezintă convingerile cele mai profunde despre ce anume este corect şi ce este greşit, ce este bine şi ce e rău, ce este important si esenţial pentru voi. Performanţa înaltă şi respectul de sine apar doar atunci când scopurile şi valorile noastre sunt în armonie perfectă.

2. Zona proprie de excelență.

Al doilea principiu în stabilirea scopurilor este zona proprie de excelenţă. Fiecare persoană are capacitatea de a excela într-un domeniu, sau poate în mai multe. Vă puteţi atinge potenţialul maxim, doar dacă vă descoperiţi domeniul propriu de excelenţă şi vă implicaţi cu tot sufletul în cultivarea talentelor pe care le aveţi în domeniul respectiv.

Nu veţi fi niciodată fericiţi sau satisfăcuţi, până când nu veţi descoperi care este dorinţa voastră profundă şi nu vă veţi dedica întreaga viaţă pentru a o împlini. Este singurul lucru pe care doar voi sunteţi capabili să-l realizaţi într-o manieră excepţională. Este sarcina voastră să o descoperiţi – dacă n-aţi făcut-o deja. Domeniul de excelenţă se poate schimba, pe măsură ce evoluaţi în carieră – dar toţi cei care au reuşit cu adevărat în viaţă, au fost cei care l-au descoperit. Acest domeniu înseamnă categoric să faceţi ceea ce vă atrage mai mult – şi să o faceţi bine.

Stabilirea scopurilor și cele 5 principii de bază

3. Câmpul cu diamante.

Al treilea principiu al fixării scopurilor este conceptul de câmpiile cu diamante. „Câmpul cu diamante” a fost titlul unui discurs al unui preot, Russell Conwell. Discursul a fost atât de popular, încât, în cele din urmă, a fost rugat să-l repete de mai bine de cinci mii de ori, cuvânt cu cuvânt.

În discurs este vorba despre un bătrân fermier persan. Aii Hafed, care, într-o zi, a fost foarte încântat să audă de la un preot budist că există, undeva în lume, mine de diamant şi că poate ajunge foarte bogat. Bătrânul a hotărât să-şi vândă ferma, a organizat o caravană şi a plecat să găsească diamante, pentru a putea să-şi adune o avere fabuloasă.

Timp de mai mulţi ani, a străbătut mai multe continente în căutare de diamante, în cele din urmă, a rămas fără bani şi a fost abandonat de toţi. Singur, cuprins de disperare, s-a aruncat în ocean şi s-a înecat.

 Între timp, într-o zi, la ferma pe care o vânduse, noul fermier adapă o cămilă, într-un pârâu ce traversa ferma. El a găsit o piatră ciudată, care reflecta lumina într-un mod deosebit. A luat-o în casă şi nu s-a mai gândit la ea.

 Câteva luni mai târziu, acelaşi preot budist a poposit la fermă pentru o noapte. Când văzu piatra a fost foarte entuziasmat şi a întrebat dacă bătrânul fermier s-a întors. l s-a răspuns că nu. Bătrânul fermier nu a mai fost văzut de când a plecat – şi a fost întrebat de ce era atât de entuziasmat? Preotul a ridicat piatra şi a spus: „Acesta este un diamant de mare preţ si valoare”.

 Noul fermier a fost sceptic, dar preotul a insistat să i se arate unde fusese găsit diamantul. Ei au mers în locul în care fermierul îşi adăpase cămila si, privind în jur, au găsit încă un diamant si apoi încă unul si încă unul. Au descoperit că întregul câmp al fermei era acoperit de mii de diamante.
Stabilirea scopurilor și cele 5 principii de bază

Bătrânul fermier plecase departe să caute diamante, fără ca să privească vreodată ce se afla sub propriile lui tălpi. Morala acestei povestiri este că bătrânul fermier nu a înţeles că diamantele, în starea lor brută, nu arată ca diamantele prelucrate.

Pentru un ochi neavizat, ele arată ca nişte simple pietre. Un diamant trebuie tăiat, faţetat, şlefuit şi montat, înainte de a arăta ca diamantele pe care le vedem în magazinele de bijuterii.

La fel, câmpurile voastre cu diamante se află, probabil, chiar în grădina voastră. Dar ele sunt ascunse de munca asiduă depusă pe câmp. „Oportunităţile vin îmbrăcate în haine de lucru”.

Câmpurile voastre cu diamante se află, probabil, în propriile talente, în pasiunile voastre, în educaţie, experienţă, afaceri, în oraşul vostru şi în relaţiile pe care le aveţi.

Câmpurile voastre de diamante stau, probabil, sub picioarele voastre. Dacă veţi avea timp să le recunoaşteţi şi apoi să mergeţi şi să le lucraţi.

Theodore Roosevelt spunea: „Faceţi ce puteţi, cu ce aveţi, chiar acolo unde vă aflaţi”. Nu trebuie să vă mutaţi în celălalt capăt al ţării, sau să faceţi o revoluţie în viaţa voastră. În cele mai multe cazuri, ceea ce căutaţi se află chiar lângă voi. Dar, la suprafaţă, nu pare a fi o oportunitate. În multe cazuri, marea oportunitate vi se va înfăţişa sub forma unei munci foarte grele.

4. Principiul echilibrului.

Al patrulea principiu în fixarea scopurilor este cel al echilibrului. Principiul echilibrului afirmă că aveţi nevoie de o varietate de scopuri în cele sase domenii critice ale vieţii, pentru a obţine cele mai bune performanţe, întocmai cum roata unui automobil trebuie echilibrată, pentru ca maşina să meargă cum trebuie, tot aşa e nevoie să vă echilibraţi scopurile, pentru ca viaţa voastră să decurgă lin. Aveţi nevoie de scopuri în familie şi ţinte personale.

Aveţi nevoie de scopuri fizice şi de sănătate. Aveţi nevoie de scopuri mentale şi intelectuale, de scopuri pentru studiu şi dezvoltare personală. Aveţi nevoie de scopuri în carieră şi muncă. Aveţi nevoie de scopuri financiare si materiale, în sfârşit, aveţi nevoie de scopuri spirituale – scopuri care au ca ţintă dezvoltarea interioară şi iluminarea spirituală.

Stabilirea scopurilor și cele 5 principii de bază

5. Determinarea scopului major în viață.

Scopul major este obiectivul numărul unu, cel care, în acest moment, este mai important pentru voi decât realizarea oricărui alt scop sau obiectiv. Puteţi avea o diversitate de scopuri, dar numai un singur scop major. Eşecul unei persoane în a-şi alege un scop dominant, major, este motivul principal pentru risipirea energiei, pierderea de timp şi incapacitatea de a face progrese.

Modul de a alege scopul dominant este de a analiza toate scopurile şi de a da răspunsul la întrebarea: „Care e scopul pe care, dacă îl realizez, mă va ajuta cel mai mult să-mi ating toate celelalte obiective?”

Alegerea scopului central este punctul de plecare al tuturor marilor succese si realizări. Acest scop devine „misiunea” voastră, principiul organizator al tuturor celorlalte activităţi. Scopul major devine catalizatorul care activează Legea credinţei, Legea atracţiei şi Legea concordanţei.

Citește și Legea Atracției: Legea lui Unu- Tu!

Când sunteţi entuziasmaţi de împlinirea unui scop major, începeţi să înaintaţi rapid, în pofida tuturor obstacolelor si limitărilor, toate forţele universului mental încep să acţioneze înspre binele vostru. Deveniţi o forţă irezistibilă a naturii. Practic, sunteţi de neoprit.

Sursa : ” Succesul în viață”- Brian Tracy