Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea -Agnes Martin (Love Story)

  • di

Cartea Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea de Agnes Martin

” A plecat din Paris să se uite pe sine. Dragostea pe care o va întâlni va schimba totul”.
Povestea lui Diane începe în mod brutal cu moartea soțului și a fetiței sale, eveniment care o aruncă în cea mai cumplită depresie. Totul se oprește în loc, în afară de inima ei, care continuă să bată. Cu încăpățânare. Dureros. Zadarnic.

Autoarea reuseste sa descrie detaliat durerea prin care trece Diane si cat de asemanatoare sunt zilele petrecute in absenta lor.

 Monotonia isi pune amprenta pe intensitatea acestei emotii patrunzatoare. Desi durerea persista de un an, aceasta este constienta ca trebuie sa faca o schimbare pentru a reusi sa treaca peste acest moment dificil din viata ei. Sunt multe femei care au avut de-a face cu aceasta durere profunda de a pierde persoana iubita si mai ales copilul. Ele se regasesc in durerea si provocarea Dianei de a trece mai departe si de a incerca sa-si recladeasca viata.

Prietenul ei cel mai bun ii va fi de un real ajutor in decizia sa de a pleca intr-un mic satuc din Irlanda. Hotararea Dianei de a pleca ii surprinde pe toti cei apropiati.

Acolo intalneste o familie care o va ajuta incet dar cu pasi timizi sa-si revina. De asemenea tot aici reuseste sa intalneasca un barbat interesant. Chiar daca la inceput relatia dintre acestia nu este una placuta, vor reusi sa depaseasca neintelegerile si sa se apropie pentru ca mai apoi sentimentele sa creasca in intensitate. Viata reuseste sa o surprinda si pe Diane cu aceasta posibilitate. Intamplarile petrecute aici sunt care mai de care mai simpatice si sunt descrise in asa fel incat cu greu vei putea lasa cartea din mana. 

Cartea se termina cu plecarea personajului principal inapoi in Paris unde se decide sa aiba grija de cafeneaua literara, lasand in urma sa o inima franta.

Hotararea Dianei de a se intoarce la Paris este luata imediat. Considerand ca revitalizarea cafenelei poate fi facuta doar de ea, dar impreuna si cu prietenul ei cel mai bun. Lucrurile se dovedesc putin mai complicate decat si-a imaginat initial. Totusi, ea o sa reuseasca sa gaseasca solutii, unele mai inedite ca altele.

 Autoarea insa nu a lasat povestea intr-un punct final ci a scris si o continuare. Este vorba despre cartea Viata e usoara, nu-ti face griji, in care veti afla care este sfarsitul povestii de iubire si nu numai. 

”Această poveste despre împăcarea cu sine conține dialoguri convingătoare și e spusă într-un stil simplu, nepretențios, având chiar și accente de umor.”-Le Parisien

”Profund și emoționant, romanul lui Agnès Martin-Lugand sondeazã cu luciditate cea mai cumplită tragedie din viața unui om. O carte care te marchează.”- Susan Wiggs

„În întuneric, am mers pe urmele lor, în încăperea în care ne reuneam. Colin venea spre mine, eu îi desfăceam cravata, el mă săruta. Clara ne despărțea, cinam. Colin o culca pe fiica noastră, după care rămâneam amândoi. Cu siguranța de a o ști pe Clara la căldură în patul ei, cu degetul mare în gură.
Am realizat că apartamentul nostru nu mai exista, îmi dorisem să rămân acolo ca să păstrez totul neatins, dar greșisem. Nu mai erau dosare, zgomotul cheii în ușă, alergături pe parchet. Nu aveam să mai revin niciodată aici.”

După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului. Publicându-și primul roman, Oamenii fericiți citesc și beau cafea în regim propriu. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon. Care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Odată ce romanul său a apărut în catalogul Michel Lafon și s-a vândut numai în Franța în peste 300 000 de exemplare, a fost asigurată și traducerea lui în mai multe limbi europene, printre care spaniolă, italiană, poloneză și turcă. Drepturile de ecranizare au fost achiziționate de producătorul american Harvey Weinstein.