Skip to content

Respectul de sine (The Most Important 1)

respectul de sine

Respectul de sine- idealul- imaginea de sine

Conceptul de sine este alcătuit din trei părţi, asemeni celor trei straturi ale unui tort.

Respectul de sine

1. Idealul și idealurile personale

 Prima este idealul propriu. Aceasta este viziunea sau descrierea ideală a persoanei care doriţi cel mai mult să fiţi, în toate privinţele. Această imagine ideală exercită o influenţă puternică asupra comportamentului vostru şi asupra modului în care gândiţi despre voi.

Idealul de sine este o combinaţie a calităţilor şi atributelor pe care le admiraţi cel mai mult la celelalte persoane. El este suma propriilor aspiraţii predominante. Este propria viziune despre persoana perfectă care ar trebui să fiţi.

Persoanele excepţionale au idealuri de sine foarte clare, către care tind în mod constant. Ele şi-au stabilit standarde înalte şi se străduiesc să ajungă la ele. Si voi puteţi face la fel. Cu cât ştiţi mai clar ce tip de persoană doriţi să deveniţi, cu atât este mai probabil ca, zi de zi, să ajungeţi acea persoană. Vă veţi ridica la înălţimea aspiraţiilor voastre predominante. Veţi deveni ceea ce admiraţi mai mult.

Respectul de sine- idealul- imaginea de sine

Când cineva dă atenţie şi respectă calităţi cum ar fi integritatea, consecvenţa, curajul şi orientarea spre acţiune ale altor persoane, va începe să integreze şi el aceleaşi valori în propria persoană.

Pe măsură ce vă clarificaţi propriile valori fundamentale si începeţi să le integraţi în tot ceea ce faceţi, personalitatea voastră se va îmbunătăţi si, deoarece viaţa exterioară reflectă viaţa interioară, munca pe care o desfăşuraţi, relaţiile cu ceilalţi si orice alt domeniu al vieţii voastre exterioare se vor îmbunătăţi la rândul lor.

2. Imaginea de sine

Imaginea de sine este modul în care vă vedeţi pe voi înşivă si modul în care gândiţi despre voi, în timp ce vă desfăşuraţi activităţile zilnice. Imaginea de sine este numită adesea „oglinda interioară”, în care priviţi pentru a vedea cum trebuia să vă comportaţi într-o situaţie anume, întotdeauna vă comportaţi în conformitate cu imaginea interioară pe care o aveţi despre voi. Din această cauză vă puteţi îmbunătăţi performanţele, prin modificarea deliberată a imaginilor mentale despre voi.

Acest proces de modificare a imaginii de sine este unul dintre cele mai rapide şi mai sigure moduri prin care vă puteţi îmbunătăţi performanţele. Pe măsură ce începeţi să vă consideraţi mai competenţi şi mai încrezători, comportamentul vostru devine mai centrat si mai eficient. Când vă schimbaţi, în mod deliberat, imaginea de sine – veţi merge, vorbi, acţiona şi simţi mai bine decât aţi făcut-o vreodată până atunci. Vă veţi schimba astfel atât personalitatea, cât şi rezultatele.

Respectul de sine- idealul- imaginea de sine

3. Respectul de sine

Respectul de sine este ce simţiţi despre voi înşivă. El reprezintă componenta emoţională a personalităţii voastre şi calitatea de bază a unei performanţe de înaltă clasă. Este cheia către fericire şi eficienţă personală. Este asemenea miezului unui reactor dintr-o centrală nucleară. Este sursa energiei, a entuziasmului, a vitalităţii si a optimismului care vă alimentează personalitatea şi vă transformă într-o persoană de succes, care ţinteşte tot mai sus.

Nivelul respectului de sine este determinat de doi factori, care sunt asemeni celor două feţe ale unei monede:

  1. Primul se referă la cât de valoroşi şi de merituoşi vă consideraţi, cât de mult vă plăceţi si în ce măsură vă consideraţi o persoană bună. Acest factor constituie latura de „evaluare personală” a respectului de sine. Aceasta este propria evaluare despre voi – indiferent de ceea ce se întâmplă în viaţa voastră, în acel moment.

Acest prim factor nu depinde de factori externi. O persoană cu un respect real şi ridicat faţă de sine, poate avea în viaţă nenumărate dificultăţi şi căderi, dar tot îşi va menţine o evaluare pozitivă, de înaltă calitate, despre sine, ca fiinţă umană. Din nefericire, există doar câteva persoane care au atins stadiul de evoluţie în care pot să-şi păstreze acest sens al valorii interioare, independent de circumstanţele externe.

  • Al doilea factor care determină nivelul respectului de sine este sentimentul de „autoeficienţă” – de cât de competenţi şi de capabili simţiţi că sunteţi în tot ceea ce faceţi. Acest factor reprezintă latura „bazată pe performanţă” a respectului de sine. Ea este piatra de temelie pe care se construieşte încrederea în sine şi adevărata apreciere de sine.
Respectul de sine- idealul- imaginea de sine

Aceste două componente ale respectului de sine se sprijină reciproc. Când vă simţiţi mulţumiţi de voi, acţionaţi mai bine. Si când acţionaţi bine, sunteţi mulţumiţi de voi înşivă. Amândouă sunt esenţiale. Nici una nu poate exista fără cealaltă.

 Cea mai bună măsură a respectului faţă de sine este reprezentată de cât de mult vă place de voi înşivă. Cu cât vă place mai mult, cu atât veţi face mai bine orice doriţi. Cu cât vă place mai mult, cu atât veţi avea mai multă încredere în voi înşivă, o atitudine mai pozitivă, veţi fi mai energici, mai sănătoşi şi mai Iericiţi în general.

Deoarece modul în care vă simţiţi este determinat, în mare măsură, de modul în care vorbiţi cu propria voastră persoană – încet sau tare – vă puteţi îmbunătăţi respectul de sine după cum doriţi, repetând întruna, cu entuziasm şi convingere, cuvintele: „Mă plac! Mă plac! Mă plac!”.

 Sau, şi mai bine, puteţi spune: „Mă iubesc! Mă iubesc! Mă iubesc!”. Poate suna ciudat când auziţi pentru prima oară, dar este extrem de eficient.

Sau, şi mai bine, uitaţi-vă în oglindă şi spuneţi: „Mă plac!”. Veţi descoperi că nu veţi spune acesta de mai mult de cinci sau şase ori, fără să vă simţiţi cu adevărat mai bine.

A vă place pe voi înşivă este un lucru foarte sănătos. De fapt, aceasta este cheia eficienţei personale şi a relaţiilor fericite cu alţii. Cu cât vă plăceţi şi vă respectaţi mai mult, cu atât veţi acţiona mai bine în tot ceea ce faceţi. Sunteţi mai relaxaţi si aveţi o atitudine mai pozitivă. Sunteţi mai încrezători în abilităţile voastre. Faceţi mai puţine greşeli. Aveţi mai multă energie şi sunteţi mai creativi.

Atât „complexul de superioritate” – adică atitudinea arogantă şi îngâmfată – cât şi „complexul de inferioritate” – adică atitudinea de desconsiderare – sunt manifestări ale unui respect de sine scăzut, al dispreţului faţă de propria persoană.

Există două reguli ale respectului de sine:

  1. regula numărul unu este ca niciodată să nu îndrăgiţi sau să iubiţi pe altcineva mai mult decât pe voi înşivă. Nu puteţi oferi ceva ce nu aveţi.
  2. Regula numărul doi este să nu aşteptaţi niciodată ca altcineva să vă placă sau să vă iubească mai mult decât vă plăceţi, iubiţi sau respectaţi, voi înşivă.

Sursa: ”Succesul în viață”- Brian Tracy

Te-ar putea interesa și: Formula magică a succesului 

12 Oportunitati Pentru Succes

Imagine: www.pixabay.com

Comments are closed.