Gânduri către sine însuși. Reflecții de Marcus Aurelius
Despre cartea Gânduri către sine însuși
„Gânduri către sine însuși. Reflecții” este o colecție de gânduri aforistice ale lui Marcus Aurelius, scrise de el în greacă în anii 70 ai secolului al II-lea în timpul războiului de la granița Dunării. S-a bucurat de un succes incontestabil în antichitatea târzie, iar în secolul al XVI-lea a fost reprimit în cercurile filozofice europene.
Aceste note personale reflectă dorința persistentă a împăratului nu numai de a fi ghidat în viziunea sa asupra lumii de învățăturile stoicilor, ci și de a o dezvolta mai departe, numind principiul conducător în om nu sufletul, ci mintea, care trebuie adusă în armonie cu natura întregului.
Un gând foarte profund este că tot ceea ce se întâmplă în viața fiecărei persoane este în conformitate cu voința Universului. Fiecare are propriul destin, propria karma, propriul scop. Unii au mai multe provocări, alții au mai puține. Dar fiecare le are pe ale lui.
Autorul învață să fie mai binevoitor față de oameni, să fie îngăduitor față de concepțiile lor greșite și acțiunile pripite. Toată lumea face greșeli și e în regulă. Și, de asemenea,este adeptul sloganului: ” acceptă-te pe tine, ascultă-ți vocea interioară și urmează-o”.
Reflecții din cartea Gânduri către sine însuși
- Dacă ești supărat de ceva exterior, atunci nu lucrul în sine te deprimă, ci judecata ta în legătură cu el. Dar eliminarea acestuia din urmă este în puterea ta.
- Prezentul este tot ce se poate pierde, pentru că asta este tot ce ai și nimeni nu pierde ceea ce nu are.
- Fii ca o stâncă: valurile se sparg neîncetat împotriva ei, dar stă nemișcat, iar apele tulburi din jurul ei se potolesc.
- Cel care nu urmează mișcările propriului suflet va fi inevitabil nefericit.
- Oriunde merg, pot fi fericit. Fericit este cel care și-a pregătit o soartă bună. O soartă bună sunt înclinații bune ale sufletului, aspirații bune, fapte bune.
- Perfecțiunea caracterului se exprimă în petrecerea fiecărei zile ca și cum ar fi ultima din viață, fiind străin de vanitate, inactivitate și ipocrizie.
- Totul este trecător: atât cel care își amintește, cât și ceea ce este amintit.
Reflecții de Marcus Aurelius: Nu fi arogant când primești și nu te plânge când dai.
- Nu uita, în cazul oricărui eveniment care te cufundă în tristețe, să te bazezi pe gândul de bază: „Acest eveniment nu este o nenorocire, dar capacitatea de a-l îndura cu demnitate este fericire”.
- Este cineva rău cu mine? Ei bine, asta e treaba lui. Are propria lui stare mentală și propriul său mod de a acționa. Sunt ceea ce natura generală vrea să fiu și acționez așa cum dorește propria mea natură să acționez.
- Privește în interiorul tău. Există o fântână de bunătate înăuntru care nu se va usca niciodată dacă nu încetezi să sapi.
- Nu este timpul să dezvăluiți despre ce ar trebui să fie o persoană bună, este timpul să deveniți una.
- Luați întotdeauna calea cea mai scurtă. Cea mai scurtă este calea care este de acord cu natura: este menținerea adevărului în toate discursurile și acțiunile. O astfel de decizie te va scuti de oboseală, luptă, pretenție și vanitate.
- Valoarea fiecărei persoane este determinată de valoarea obiectelor aspirațiilor sale.
- Un singur lucru este cu adevărat valoros: să trăiești viața în adevăr și dreptate, păstrând bunăvoința față de oameni, chiar înșelător și nedrepți.
- Dacă o persoană devine plictisitoare, acest lucru nu îi afectează respirația, digestia, imaginația, dorințele și altele asemenea. Dar puterea asupra propriei persoane slăbește. El nu-și mai înțelege responsabilitățile, este incapabil să-și înțeleagă mediul înconjurător și nu își poate da seama că este mai bine să se despartă de o astfel de viață. Toate acestea necesită o minte puternică, care este deja pierdută iremediabil. Așadar, trebuie să ne grăbim, nu numai pentru că ne apropiem din ce în ce mai mult de moarte, ci și pentru că și în timpul vieții suntem în pericol să pierdem capacitatea de a înțelege și observa corect lucrurile.
Gânduri către sine însuși: reflecții de Marcus Aurelius
- Creează-ți timp liber pentru a învăța ceva bun și nu mai rătăci fără un scop.
- Arta de a trăi amintește mai mult de arta luptei decât de a dansa. Este nevoie de pregătire și rezistență în fața neașteptatelor situații.
- Nu-ți pierde restul vieții gândindu-te la alții, decât dacă este vorba despre ceva util în general. La urma urmei, gândindu-te cine face ce și de ce o face, cine ce spune , ce planifică și întreprinde , îți lipsește un alt lucru: toate acestea îți distrag atenția de la grijile legate de propriul tău principiu călăuzitor.
- Trup, suflet, minte. Corpul are senzații, sufletul are aspirații, iar mintea are principii.
- Nicăieri o persoană nu se retrage atât de calm și senin ca în sufletul său.
- Nu te gândi la ceea ce nu ai ca fiind al tău. Alege ce este cel mai valoros din ceea ce ai si gandeste-te cat efort ar costa sa-l achizitionezi daca nu l-ai avea. Dar ai grijă ca nu cumva, concentrându-ți atenția asupra acestui lucru, să-i supraestimezi semnificația și să nu pierzi liniștea sufletească în cazul unei posibile pierderi.
- Ce este gloria eternă? – Deşertăciune pură. Dar există ceva care ar trebui luat în serios? Un singur lucru: gânduri drepte, activitate în general utilă, vorbire incapabilă de minciuni și o dispoziție spirituală care acceptă cu bucurie tot ceea ce se întâmplă, așa cum este necesar, așa cum a fost prevăzut, ca izvorând dintr-un principiu și o sursă comune.
Te-ar putea interesa și: Puterea Prezentului: singurul moment real al vieții
Universul îți împlinește dorințele. Kryon: afirmații și exerciții
Bhagavad Gita- Cântarea lui Dumnezeu
Cartea lui Tao despre Perfecțiunea Spirituală
Imagine: www.pixabay.com