Skip to content

Puterea Prezentului: singurul moment real al vieții (With Love 1)

puterea prezentului

Puterea Prezentului: singurul moment real al vieții – Eckhart Tolle- recenzie

Toate problemele, suferința și durerea sunt create de mintea noastră egoistă care se agăță de sinele nostru fals. Poți scăpa din captivitatea sa doar prin prezența absolută în Prezent – singurul moment real al vieții. În Prezent găsim adevărata noastră esență, precum și bucuria și înțelegerea faptului că integritatea și perfecțiunea nu sunt un scop, ci o realitate disponibilă acum.

Despre cartea Puterea Prezentului

În cartea Puterea Prezentului, nu veți găsi învățături morale plictisitoare sau idei duse până la fanatism. Într-o formă discretă, într-un limbaj simplu, autorul te întoarce încet spre adevăr, îți dai seama că tocmai ai văzut „cufărul de aur” la care ai visat, era sub picioarele tale și pur și simplu nu ai observat asta în tot acest timp. Viața capătă noi culori, noi senzații .

În cartea Puterea Prezentului, Tolle face o analiză aprofundată a cauzelor suferinței oamenilor și le spune oamenilor cum să se elibereze de suferință. Acest lucru are o semnificație de ghidare puternică pentru oamenii moderni care sunt supuși unei presiuni mari la locul de muncă și sunt afectați de emoții negative, cum ar fi furia, anxietatea și depresia.

Această carte ne ajută să realizăm că simțim durere și trăim cu anxietate constantă pentru că am fost sub controlul minții noastre. Ne amintim constant de trecut și ne îngrijorăm cu privire la viitor, când, de fapt, trecutul și viitorul sunt doar concepții fără sens despre timp. Totul se întâmplă în prezent și asta este tot ce vom avea cu adevărat vreodată. Numai concentrându-ne pe Acum putem fi eliberați de durere și obținem pacea interioară și seninătatea.

Idei esențiale ale cărții Puterea Prezentului:

  1. Nu ești mintea ta și produsele ei. Ești o ființă unică eternă și fără limite. Nu te mai identifica cu mintea ta.
  2. Timpul este o capcană. Este creat de minte. Ieși din timp, uită de trecut, nu te gândi la viitor, trăiește acum pentru că acesta este singurul lucru pe care îl ai. Viața este o existență, nu o problemă.
  3. Eliberează-te de gânduri, eliberează-te de concepte . Acestea sunt o iluzie . Adevărul este dincolo de ele.

Cum să faci toate acestea? Fiind conștient în fiecare moment de corpul tău,  de respirație și emoții , renunțând la luptă și acceptând viața așa cum este.

Cartea Puterea Prezentului este bine structurată sub formă de răspunsuri la întrebări. Tolle nu predă, pur și simplu împărtășește ceea ce știe despre natura stării numită adesea „iluminare”. El dă exemple din diferite religii, demonstrând că toate învățăturile spirituale provin din aceeași rădăcină.

De ce există durerea ? Durerea este rezultatul stării noastre de spirit

Pentru a fi fericit trebuie doar să fii prezent în momentul prezent.

A atinge fericirea adevărată nu va fi mult mai ușor decât depășirea bătrâneții și a morții. Aproape nimeni nu poate fi într-o stare de fericire constantă. Întotdeauna vor exista momente în care suntem în mare durere.  Te-ai întrebat vreodată de ce simțim durere? Care este cauza suferinței noastre?

Durerea este rezultatul stării noastre de spirit. Mintea este un instrument al creierului  care ne poate ajuta dacă o folosim corect, daca nu este folosită corespunzator, ne va aduce multa durere. Cum mintea noastră ne creează durere?  În primul rând, mintea noastră ne controlează.

Mințile noastre sunt experte în comparație, analiză, judecată, ceea ce are ca rezultat crearea neîncetată de idei care vin și pleacă. Acum, fă-ți un moment pentru a-ți observa propriile gânduri. Ce se întâmplă în mintea ta în acest moment? Poți să nu te mai gândești? Bineînțeles că nu poți! A nu putea să ne oprim din gândire este o durere pe care o trăim cu toții.

Ceea ce este și mai îngrijorător este că cei mai mulți dintre noi nu reflectăm niciodată asupra stării propriilor noastre minți, dar ne identificăm inconștient cu ea. Credem că acestea sunt „ideile mele”, „gândurile mele”, „alegerile mele”, iar acea entitate a gândirii suntem noi înșine. Când ne identificăm cu gândurile, emoțiile, plăcerile și antipatiile noastre, suntem de fapt capturați de mintea noastră și, fără să vrem, devenim sclavi ai acesteia, permițându-i să ne controleze întreaga viață.

 Nu „eu” sunt cel care mă gândesc la problemă? Nu sunt „eu” cel care simte bucurie și tristețe? – Nu. Este doar imaginea de sine pe care ai schițat-o încet în minte încă de la naștere. Acest sine fals creat de mintea creierului se numește „ego”.

Ego-ul este o iluzie

Ego-ul este o iluzie și a trăit într-o stare de frică și lipsă. Teama oamenilor de pierdere, eșec și rănire provine din teama ego-ului de moarte . Oamenii urmăresc în mod constant bogăția, faima, statutul și puterea, care este încercarea ego-ului de a compensa propriul său vid și apatie prin identificarea cu lumea exterioară. Oamenii se simt adesea singuri și pierduți din cauza existenței ego-ului care ne deviază de la ceea ce suntem cu adevărat. Prin urmare, cu cât oamenii se identifică mai mult cu „ego-ul” creat de mintea noastră, cu atât vor simți mai multă agonie.

În al doilea rând, mintea noastră ne face să suferim de emoții negative.

Emoția este manifestarea minții în corpul nostru. De exemplu, un gând agresiv îi va face pe oameni să se simtă supărați și corpul va intra imediat într-o stare de luptă. Când oamenii sunt amenințați se simt speriați și corpul va deveni instinctiv mai mic. De obicei, nu suntem conștienți de tiparele noastre de gândire. Simțim o emoție, apoi realizăm ce gândim. A fi inconștienți de emoțiile noastre și controlați de mintea noastră ne face să experimentăm mai multă durere și suferință.

Durerea cauzată de emoțiile negative poate fi împărțită în durerea de acum și durerea trecutului. Durerea din Acum vine din rezistența la status quo, iar gradul durerii depinde de intensitatea acelei rezistențe. De exemplu, într-o relație, când cele două părți se despart, va fi mai dureros pentru cel care nu poate accepta faptul despărțirii. Cu cât rezistă mai mult, cu atât va fi mai dureros. Dacă durerea de Acum nu se rezolvă la timp, ea rămâne în corpurile noastre și se acumulează odată cu durerea trecutului pentru a forma un câmp de energie emoțională negativă, pe care Tolle îl numește „CORP-DURERE”.

Odată cu trecerea timpului, se pare că simțim mai puțină durere, dar de fapt, aceasta nu este redusă, ci ascunsă în corp, zăcând latentă. Când experimentăm o situație în prezent asociată cu durerea din trecut, corpul durerii va fi declanșat.

Odată declanșată, corpul durerii va provoca un răspuns negativ exagerat. O persoană în mod normal sănătoasă, se transformă brusc într-un străin distructiv, provocând durere pentru ei înșiși și pentru cei din jur. De exemplu, atunci când cuplurile se ceartă, este obișnuit ca ei să-și amintească greșelile pe care celălalt le-a comis în trecut și să le aducă în discuție în discuția prezentă. Acest lucru provoacă o luptă mai mare între cei doi, pierderi reciproce și poate duce chiar la distrugerea relației lor. Aceasta este consecința unui corp de durere declanșat.

Mințile noastre ne țin în timp

Dacă observi gândurile din capul tău, vei descoperi că majoritatea gândurilor sunt fie amintiri din trecut, fie așteptări pentru viitor.

Mintea se concentrează întotdeauna inconștient asupra trecutului și viitorului. Pentru că suntem identificați cu mintea noastră, suntem consumați de trecut și viitor, închizându-ne în capcana timpului. Atitudinea noastră negativă este în parte rezultatul căderii într-o capcană a timpului în loc să ne concentrăm asupra Acum.

Anxietatea, tensiunea, stresul și neliniștea sunt cauzate atunci când mintea noastră acordă prea multă atenție viitorului și nu suficientă atenție momentului Acum; în timp ce vinovăția, remușcarea, tristețea și resentimentele sunt cauzate atunci când mintea noastră acordă prea multă atenție trecutului în loc de Acum. Cu toate acestea, trecutul este în trecut și nu se va întâmpla din nou, în timp ce viitorul nu s-a întâmplat încă, el există doar în mintea noastră ca imaginație. Singurul lucru pe care îl avem și îl putem înțelege este Acum.

Mintea noastră creează un ego fals prin gânduri nesfârșite, ne controlează și ne aduce o mare durere prin emoții negative și că, concentrându-ne asupra trecutului și viitorului, rămânem prinși într-o capcană a timpului. Prin urmare, atâta timp cât suntem de acord cu propriile noastre minți, vom trăi mereu în durere. Deci, cum putem scăpa de această durere? Trebuie să te muți adânc în Acum.

Cum se ameliorează durerea în momentul Acum?

Practica „de a ne muta în profundul Acum” este de a ne elibera atenția de trecut și viitor, de a ne concentra asupra momentului prezent, de a acorda atenție la ceea ce se întâmplă în exteriorul și în interiorul nostru în momentul prezent. Începem acest proces observându-ne comportamentele, acțiunile, gândurile și emoțiile. Trecerea profundă în Acum ne poate ajuta să ne eliberăm de robia minții noastre.

Acum știm că mințile noastre creează un ego fals prin gânduri compulsive care ne-au înlocuit sinele real. Când ne identificăm inconștient cu ego-ul, suntem controlați de minte și devenim sclavi ai acesteia. Apoi, odată ce ne-am dat seama că nu eul nostru adevărat este cel care gândește, începem să ne eliberăm de gândirea intruzivă.

Când privim gândurile creierului fără a judeca, nu suntem doar conștienți de gândurile care vin și pleacă, ci  le observăm. De exemplu, atunci când asculți vocea intruzivă din creierul tău, consideră-te un observator. Nu judeca și nu condamna ceea ce auzi, ci spune-ți că există o voce și că o asculți.

În acest moment, ai intrat într-o nouă dimensiune a conștiinței. Pe măsură ce asculți gândul, simți o prezență conștientă a sinelui tău real. Așa-numita „prezență” ești tu care trăiești în prezent, trăind în fiecare moment.

Dacă nu te identifici cu mintea, îi lipsești posibilitatea de a continua să existe și se va risipi în curând. În acest moment, vei experimenta un fel de întrerupere a gândirii, adică o lipsă  de minte. Acum devenim foarte concentrați și nu suntem controlați de mintea noastră. Vom experimenta o pace interioară și o bucurie din adâncul inimii noastre.

 Pe lângă observarea gândurilor, observarea propriilor acțiuni poate crea și acest decalaj al lipsei de minte. De exemplu, atunci când urcăm scările, ne putem concentra asupra mișcării picioarelor; atunci când ne spălăm pe mâini, ne putem concentra asupra mișcărilor mâinilor. Făcând acest lucru, mintea se oprește pentru un timp, iar conștiința devine mai puternică.

Mințile noastre sunt atât de viclene încât, odată ce ne relaxăm atenția, ea revine. Prin urmare, ar trebui să continuăm să exersăm prelungirea unui interval de lipsă de gânduri și să ne întărim conștiința. Când conștiința noastră este suficient de puternică, ne putem urmări cu calm gândurile care vin și pleacă. Așa cum spunea Tolle, „într-o zi s-ar putea să te surprinzi zâmbind vocii din capul tău, așa cum ai zâmbi la zâmbetele unui copil”, și observă-le cu calm, fără deducția și controlul lor. Atunci suntem eliberați de robia minții.

Cum intrăm în starea de Acum?

  1. În primul rând, așezați-vă într-o poziție confortabilă și încercați să vă relaxați. Apoi, ne putem concentra asupra gândurilor din capul nostru și putem observa cum apar, persistă și dispar. Tolle ne recomandă să fim ca o pisică care urmărește o gaură de șoarece. În procesul de observație, odată ce atenția este distrasă de la aceste gânduri, trageți-o înapoi și continuați să observați activitatea mentală.

Poate că nu ne putem elibera imediat de mintea noastră , dar printr-o practică constantă, cu siguranță vom reuși să menținem pauza dintre gânduri și s-o  prelungim treptat. Intrând în conștiință în starea ei pură, putem obține pacea interioară, seninătatea și bucuria din adâncul inimii.

2. În al doilea rând, observați respirația și conectați-vă cu corpul interior.

Respirația conștientă este o metodă străveche, dar simplă și eficientă. Nu numai că ne ajută să ne mișcăm adânc în Acum și să scăpăm de mintea care  ne controlează, dar ne ajută și să ne conectăm cu sinele nostru interior.

Practica respirației conștiente se poate face astfel: închideți ochii, concentrați-vă pe fluxul respirației, inspirați și expirați și experimentați senzația de ușoare urcușuri și coborâșuri în abdomen. De asemenea, ne putem imagina cufundați în lumina albă sau aurie, o mare de conștiință care se răspândește și înconjoară corpul vostru și ne luminează corpurile în timp ce respirăm.

Ceea ce ne face să suferim nu sunt problemele care au loc în viața noastră, ci înțelegerea noastră a lucrurilor, în special identificarea inconștientă a minții noastre. Pentru a fi eliberați de durere, trebuie să scăpăm de robia minții. Ceea ce trebuie să facem este să ne îndreptăm adânc în Acum, să ne predăm momentului Acum și să ne concentrăm pe Acum.

Atâta timp cât exersăm în mod deliberat, vom descoperi că ne poate aduce un nou mod de viață, astfel încât să putem trăi prezentul cu conștientizare. În acest fel, putem minimiza suferința pe care o trăim în viață și, în schimb, putem experimenta pacea și bucuria.

Citate-idei din cartea Puterea Prezentului:
  • Secretul vieții este să „mori până la moarte” – și să știi că moartea nu există.
  • Iluminarea nu este doar sfârșitul suferinței și al eliberării de conflictele interne și externe, ci și sfârșitul dependenței noastre sclave de un flux continuu de gânduri. Aici este adevărata libertate!
  • Orice negativitate este rezultatul acumulării timpului psihologic și al negării Prezentului. Excitarea, anxietatea, tensiunea, stresul, îngrijorarea – toate formele de frică – apar din cauza unei supraabundențe a viitorului și a lipsei de Prezent. Vinovăția, regretul, resentimentele, nemulțumirea, tristețea, amărăciunea și alte emoții asociate cu incapacitatea de a ierta sunt rezultatul unei supraabundențe a trecutului și al lipsei de Prezent.
  • Dacă vi se pare insuportabil aici și acum, dacă vă face nefericit, aveți trei opțiuni: părăsiți situația, schimbați-o sau acceptați-o complet. Dacă vrei să fii responsabil de viața ta, alege una dintre aceste oportunități — chiar acum. Apoi acceptă consecințele alegerilor tale. Fără scuze. Fără negativitate. Fără poluare a spațiului interior. Păstrează-l curat.
  • Așteptarea este o stare de spirit. Se bazează pe dorința de a fi în viitor; nu vrei să trăiești în Acum. Nu ești mulțumit de ceea ce ai, vrei să intri în stăpânire pe ceea ce nu ai. Îndepărtează așteptarea ca stare de spirit din viața ta. Când te surprinzi că aluneci în anticipare, scutură-te imediat. Întoarce-te la Acum. Doar fii, bucură-te de a fi. Dacă o persoană este prezentă, nu trebuie să aștepte.
  • Dragostea, bucuria și pacea fac parte din adevărata ta natură, care este de obicei ascunsă de minte.
  • Emoțiile sunt răspunsul corpului la activitatea minții.
  • Întrebați-vă: „Există bucurie și ușurință în ceea ce fac?” Dacă nu, acesta este un semn sigur că timpul vă blochează momentul prezent și percepeți viața ca pe o luptă sau o povară grea.
  • Libertatea începe cu înțelegerea că nu ești entitatea care te-a stăpânit – „cel care gândește”. Această înțelegere permite observarea acestei entități. În momentul în care începi să-l observi pe gânditor, un nivel superior de conștiință este activat în tine.
  • Durerea pe care o creăm este întotdeauna un semn de respingere, de rezistență inconștientă la ceea ce este.

Te-ar putea interesa și: Universul îți împlinește dorințele. Kryon: afirmații și exerciții 

Fericirea care Durează- Bert Hellinger 

Cartea despre Tao- Osho- 5 parabole taoiste 

Prezența. Arta Păcii și a fericirii- Rupert Spira

Puterea Gândului- Omraam Mikhael Aivanhov

Imagine: www.pixabay.com