Emoțiile ne influențează alegerile și viața.
Emoțiile determină calitatea vieții noastre
”Utilizarea informaţiei şi a energiei conţinute de emoţiile noastre este o aptitudine naturală însă una pe care mulţi oameni au uitat cum să o folosească. Suntem prea des copleşiţi de emoţii şi ne lăsăm în voia lor atunci când ne dictează comportamentul şi ne trimit în direcţii în care nu vrem să ajungem. Odată ce sunt auzite, intensitatea emoţiilor scade împreună cu abilitatea lor de a ne dicta comportamentul. Când suntem deplin prezenţi în corp şi ascultăm mesajele emoţiilor transmise de esenţa noastră, ne revendicăm puterea personală.”- Dr. Synthia Andrews
Emoţiile dirijează forţa vitală şi ne influenţează alegerile. Ele ne oferă informaţii şi ne călăuzesc în explorarea energiei subtile. Ascultarea intuiţiei deopotrivă cu înţelegerea mesajelor conţinute în emoţiile corpului, ne-ar dezvolta capacitatea de a trăi conştient şi deplin fiecare moment al experienţei noastre, in armonie.
De ce să ne ascundem emoțiile ?
Cât de des ne ascundem emoţiile? Am fost învăţaţi că numai anumite emoţii pot fi lăsate la vedere, că nu este potrivit să ne arătăm emoţiile , încât, am ajuns să ignorăm cea mai puternică unealtă de lucru pentru realizarea armoniei în evoluţia noastră. Am ajuns să ne reprimăm, suprimăm, să alungăm departe de noi ceea am putea denumi decodorul informaţiilor transmise minţii noastre de însăşi inteligenţa naturală a corpului: emoţia.
Emoţiile par să determine calitatea vieţii noastre, fericirea sau nefericirea noastră de zi cu zi fiind cel mai potrivit etalon. Prin înţelegerea puterii conţinute de emoţii, folosind această putere ne putem vindeca traume din trecut, putem lua decizii în conformitate cu adevărul şi spre binele nostru, putem dezvolta înţelegerea empatiei şi ne putem imbunătăţi calitatea relaţiilor noastre.
Acest câmp emoţional este sursa subtilă care întreţine relaţiile dintre oameni. Dacă emoţia se ascunde în spatele gândului, asta nu inseamnă că acţiunea ei încetează a influenţa autenticitatea unei relaţii. Chiar şi atunci când sunt ignorate, emoţiile nu dispar, energia lor se transformă şi se acumulează, uneori provocând o izbucnire, o îmbolnăvire,o pierdere mult mai mare decât orice presupus efect ar putea declanşa recunoaşterea şi acceptarea emoţiilor pe care le simţim exact atunci când le simţim.
Ceea ce mintea ştie sau crede că ştie, nu este neapărat adevărul profund, ci doar o învăluire superficială, ca o perdea in faţa geamului prin care nu dorim să privim cu claritate.
”Nimeni nu este atât de important încât să mă înfurie.”- Don Juan
Evenimentele stârnesc un răspuns emoţional dat de convingerile pe care le nutrim şi paradigma în care trăim. Unele emoţii pornesc din simţul de conservare, cum ar fi teama care ne îmboldeşte să fugim din faţa pericolului, pe când altele sunt alegeri bazate pe idei preconcepute.
Există o conexiune între emoţii şi energia subtilă. Emoţiile sunt mai valoroase chiar şi decât aurul; ele ne poartă intenţia în lumea largă. Ce altceva este puterea personală, dacă nu abilitatea de a acumula şi de a ne dirija propria energie – pentru a face uz de ea, a o spori sau a o depozita după dorinţă? Stăpânirea artei utilizării emoţiilor este una dintre cheile deţinerii puterii personale şi aceasta ne permite să pătrundem în domeniul energiei subtile. Nevalorificarea emoţiilor face să ne pierdem din vitalitate.
Emoțiile suprimate
Emoțiile de fiecare zi sunt ca o paletă de desen care conţine toate tonurile posibile ale unei culori. Unii cred că doar un număr redus de emoţii pot fi considerate „pure”. Restul nu sunt decât combinaţii ale diferitelor nuanţe de emoţii amestecate între ele. Emoţiile sunt complexe.
Când o emoţie este suprimată , aceasta îşi va face reapariţia sub forma unei emoţii similare, mai convenabil de manifestat, care să poată disipa o parte a încărcăturii emoţionale pe care o poartă. Iată o mică mostră a paletei emoţiilor noastre de fiecare zi: acceptare, admiraţie, afecţiune, amărăciune, amuzament, anticipare, anxietate, apatie, apreciere, apropiere, aroganţă, aşteptare, avariţie, aviditate, beligeranţă, bizuire, bucurie, bunătate, calm, competitivitate, curaj, etc.
Atunci când emoţiile obişnuite nu sunt procesate până la capăt, ele se manifestă şi după durata lor obişnuită de viaţă. Continuă să existe în noi ca memorie celulară şi se transformă în tensiunea musculară pe care o cunoaştem din limbajul corpului nostru. Emoţiile neprocesate devin atitudini şi convingeri inconştiente, influenţându-ne modul de percepere a evenimentelor şi organizarea noilor informaţii. Ne dictează starea de a fi şi, prin aceasta, viziunea asupra vieţii.
Trăsături caracteristice ale emoţiilor de fiecare zi:
- Apar ca răspuns la un eveniment. Acesta poate fi de ordin interior (un gând, o inspirație) sau de ordin exterior (o interacțiune cu o persoană);
- Vehiculează informație și energie;
- Dispar după ce informația este procesată, iar energia acesteia se disipează;
- Când nu sunt procesate, ele continuă să existe în memoria corporală;
- Emoțiile neprocesate solicită tensiunea musculară pentru a le fi suprimată energia, ceea ce poate provoca oboseală, tensiuni și dureri musculare sau chiar boli;
- Informația purtată de emoțiile neprocesate se transformă în răspunsuri condiționate și automate care devin reacția noastră emoțională predominantă;
- Cu timpul reacțiile emoționale predominante ajung să ne contureze viziunea despre viață;
- Informația vehiculată de emoții este în cea mai mare parte inconștientă; efortul de a ne extinde conștiința are în vedere aducerea acestui proces în câmpul conștiinței.
Emoțiile transcendente
Acestea se definesc ca emoții care ne ridică deasupra interesului personal egoist, călăuzindu-ne spre ceva mult mai important decât preocupările noastre obișnuite. Asemenea emoții sunt: elevarea, admirația și compasiunea, iubirea necondiționată, recunoștința și devoțiunea, și altele.
Admirația poate părea o alegere stranie atunci când vine vorba despre transcendență, pentru că ne referim de obicei la ea atunci când admirăm priceperea sau realizările unei persoane. Admirația face ca un om să dorească să-și ajute semenii și să devină o persoană mai bună. Această emoție este un sentiment cald și luminos care se simte în regiunea pieptului.
Elevarea ne înalță suficient de mult pentru a putea trăi sacrul.
Compasiunea, recunoștința și iubirea necondiționată
Compasiunea reprezintă liantul ce ne permite să ne manifestăm compătimirea față de suferința altei persoane . Iubirea necondiționată ne conectează. Este iubirea aceea atât de profundă încât rămâne neschimbată indiferent de circumstanțe, reciprocitate, distanță sau diferite acțiuni. Indiferent ce se întâmplă, iubirea pentru celălalt rămâne neschimbată.
Oamenii cred adesea că iubirea necondiționată înseamnă să nu te superi niciodată pe celălalt sau să te simți întristat de acțiunile sale. Iubirea pe care o simțim față de copiii noștri, lasă suficient loc nerăbdării sau frustrării însă nu afectează nicidecum legătura afectivă implicită.
Recunoștința este deschizătorul de uși. Ea ne permite să dăruim și să primim fără opreliști, inspirați de bucuria simplă a abundenței vieții.
Devoțiunea este o emoție la care ne gândim rar în alt context decât acela al devoțiunii religioase. Ea este o acțiune: dedicație înflăcărată și altruistă, actul de a ne consacra unei căi spirituale superioare. Devoțiune poate însemna a ne pune în serviciul umanității, al binelui planetar sau al unei singure persoane. Este inspirată de admirație, elevație, compasiune și iubire necondiționată, care-și găsesc încununarea într-un act de desăvârșire.
Emoțiile transcendente joacă un rol cheie în stăpânirea emoțiilor. Îmbrățișarea unei perspective mai largi ne modifică reacțiile față de ceea ce simțim. Imaginați-vă, de exemplu, că purtați un dialog cu cineva, iar această persoană atacă brusc și cu agresivitate punctul vostru de vedere, purtându-se într-un mod lipsit de respect.
Furia pe care o simțiți clocotind în voi vă anunță că limitele energetice v-au fost încălcate și, fără să efectuați în mod conștient această acțiune, energia din aura voastră se concentrează în zona corespunzătoare pentru întărirea acestor delimitări. În același timp energia inundă chakrele Plexului Solar, Gâtului și celui de-al Treilea Ochi, aducând claritate și convingere reacției voastre.
Demnitatea sălășluiește în interiorul vostru și nu în părerea pe care o are altă persoană despre voi. Claritatea câmpului vostru energetic vă permite să respectați cealaltă persoană chiar și atunci când vă mențineți fermi pe poziție. Aceasta vă face să căutați mai degrabă unitatea decât separația și, în loc să vă învârtiți în cercul vicios al certurilor, să puteți ajunge la o înțelegere amiabilă cu partenerul vostru.
Emoțiile transcendente ne eliberează de obișnuințele din trecut. Perspectiva ni se schimbă, iar efectul lor continuă mult timp după ce experiența inspiratoare a trecut. Aceasta ne permite să pătrundem în propriul nostru trup și să găsim cheia rătăcită fără de care rămânem blocați în trecut.
Transcendența înseamnă a pătrunde atât de adânc în interior încât să intrăm în legătură cu propria esență și să ajungem în fluxul conștiinței universale.
Folosirea emoțiilor proprii cu abilitate și pricepere înseamnă eliberarea de condiționările trecute și aptitudinea de a ne recunoaște și experimenta emoțiile dintr-o stare superioară de a fi. Aceasta se poate întâmpla numai atunci când suntem conștienți de trupul nostru și răspundem nevoilor sale. Corpul deține instrumentele necesare stăpânirii propriilor emoții.
Exerciţiu pentru întărirea câmpului energetic
Faceţi o rapidă trecere în revistă a corpului vostru. Umerii vă sunt traşi în sus, până spre nivelul urechilor? Vă simţiţi faţa înţepenită într-un efort de concentrare? Vă simţiţi spatele rigid? Observaţi care sunt locurile în care vă simţiţi rigid, tensionat sau înţepenit.
- Inspiraţi adânc şi, pe expiraţie, eliberaţi-vă de tensiune;
Mişcaţi-vă corpul: lăsaţi să se relaxeze partea tensionată;
Inspiraţi lumină, expiraţi încordare. Procedaţi fără grabă, în trei cicluri lente succesive.
- Imaginaţi-vă în jurul vostru un câmp de energie – este matricea voastră personală. Expiraţi în ea şi învăţaţi să o simţiţi.
Imaginaţi-vă că se extinde. Lărgiţi-vă conştiinţa şi exploraţi acest înveliş care vă aparţine. Dacă ar exista nişte forme geometrice în câmpul vostru de energie, cum ar arăta acestea? Cum le-aţi simţi la atingere? Sunt ascuţite şi au unghiuri? Sunt moi şi rotunjite? Au modele complexe sau sunt mai simple?
- Când terminaţi, gândiţi-vă că acest spaţiu este o altă persoană, una la care ţineţi, şi zâmbiţi-i. Zâmbiţi-i câmpului vostru de energie până când spaţiul care-l formează este pătruns de sentimente de acceptare şi de bucurie. Bucuraţi-vă de bucuria pe care o simţiţi.
- Vizualizaţi din nou formele geometrice din câmpul vostru de energie. S-au modificat? În ce fel?
- Menţineţi acest sentiment şi transmiteţi-i frecvenţa înspre toate persoanele pe care le întâlniţi.
Dacă admitem prezenţa energiei subtile şi ideea că emoţiile sunt interpretări ale informaţiilor energetice, atunci, acceptând toate emoţiile noastre şi învăţând să le înţelegem limbajul, vieţile noastre se vor schimba. Aşa cum a arătat acest exerciţiu, nu avem nevoie decât de atenţie, sentimente şi imaginaţie.
Sursa: Matricea Emoțiilor– Dr. Synthya Andrews ( The Path of Emotions )
Găsești cartea în română:www.edituracarteadaath.ro
Te-ar putea interesa și: Calea Energiei – Dr. Synthia Andrews
Prezența. Intimitatea Experienței- Rupert Spira
Puterea Gândului- Omraam Mikhael Aivanhov
Cântecul lui Dumnezeu- Bhagavad Gita-partea 2
Imagine: www.pixabay.com