Skip to content

Pacea interioară vine din trezirea Sinelui- Învățătura lui Sri Chinmoy (With Love 1)

pacea interioară

Pacea interioară vine din trezirea interioară a Sinelui. Învățătura lui Sri Chinmoy

” Pacea care vine din trezirea interioară este pacea care durează pentru totdeauna”- Sri Chinmoy, cartea ”Nestematele fericirii”

Învățătura lui Sri Chinmoy

Sri Chinmoy a fost un Maestru spiritual pe deplin realizat şi dedicat în a-i inspira şi a-i servi pe cei ce caută un sens mai adânc al vieţii. Prin învăţăturile sale despre meditaţie, prin conferinţele şi scrierile sale, şi prin propria sa viaţă dedicată omenirii, el arăta calea păcii interioare şi a împlinirii.

Sri Chinmoy serveşte şi azi drept ghid spiritual discipolilor din peste 80 de centre din întreaga lume. El ne învaţă „Calea Inimii” pe care o consideră cea mai simplă cale de a obține progresul spiritual .Prin lucrările sale, Sri Chinmoy arată că meditând pe inima spirituală, căutătorul îşi poate descoperi propria lui comoară interioară : pacea, bucuria, lumina şi iubirea.

Rolul unui Maestru spiritual, din perspectiva lui Sri Chinmoy, este să ajute căutătorul să trăiască în aşa fel încât aceste bogăţii interioare să-i poată ilumina viaţa. El îşi îndruma discipolii înspre trăirea unei vieţi interioare şi le eleva conştiinţa nu doar dincolo de aşteptările lor, dar chiar şi dincolo de imaginaţia acestora. În schimb le cerea elevilor meditaţia regulată şi hrănirea calităţilor interioare pe care el le aduce la suprafaţă în ei.

Învățătura lui Sri Chinmoy este : cea mai directă cale prin care un căutător poate ajunge la Cel Suprem este IUBIREA. Prin jocul vieţii, omul se regăsește pe el însuşi în Suprem, realizând că Dumnezeu este Sinele cel mai înalt al omului. Supremul se manifestă pe sine prin om, care îi serveşte ca instrument în transformarea şi perfecţionarea lumii.

Odată cu realizarea Supremului, este necesară manifestarea acestei realităţi în lumea înconjurătoare. După cum spune Sri Chinmoy: „A te urca în copacul de mango este minunat, dar nu e de ajuns. Trebuie să şi cobori pentru a împărţi fructele , ca omenirea să le şi guste, să devină conştientă de valoarea lor. Până când nu procedăm astfel, Dumnezeu nu va fi mulţumit, şi nu se va împlini în noi.”

Evoluţia noastră nu se termină  cu atingerea celui mai înalt nivel, deoarece în fiecare dintre noi sălăşluieşte însuşi Dumnezeu, care în fiecare clipă îşi depăşeşte propria realitate”  (Sri Chinmoy)

Pacea interioară

În viața exterioară nu putem avea pace până când nu obținem pacea în viața noastră interioară.

În lumea interioară începe totul. Lumea interioară este locul în care punem sămânța. Dacă punem sămânța păcii și a dragostei, atunci  din ea va răsări un copac de pace și dragoste. Pacea pe care o aducem la suprafață din lumea interioară prin rugăciunea și meditația noastră este foarte puternică și trainică. Atunci când avem aceasta pace în viața interioară, viața noastră exterioara se transformă instantaneu. Este doar o problemă de timp.

Cum obținem pacea interioară    ?

Putem obține pace în viața noastră exterioară dacă facem în primul rând ceea ce este mai important. Dimineața devreme, înainte de a intra în agitația vieții, dacă medităm timp de zece sau cincisprezece minute, atunci pacea va intra în noi. Dacă aducem la suprafață calitățile noastre divine de dedicație, dragoste, devoțiune și abandon față de Voia lui Dumnezeu, atunci acestea coboară pacea din înalt.

Aceste calități sunt asemenea prietenilor divini, prietenilor eterni din noi; ele sunt nerăbdătoare să ne fie de folos. Dacă le invocăm dimineața devreme înainte de a pleca din casă, atunci vom ieși afară având pacea cu noi. Până când nu o invocăm, pacea va rămâne în lumea ei.

Pacea interioară- cea mai puternică armă

Atunci când trebuie să vă apărați sau să vă protejați, încercați să folosiți o armă mai puternică. Dacă oamenii spun ceva și voi răspundeți cu aceeași monedă, nu va exista sfârșit la această dispută. Acum, dacă pur și simplu vă înghițiți mânia, ei vor continua să profite de voi. Dar dacă sunteți inundați de pace interioară, ei vor vedea ceva în voi care nu poate fi cucerit niciodată. Vor vedea o schimbare în voi, și această schimbare nu doar că îi va deruta, dar totodată îi va speria și îi va face să înțeleagă că armele lor sunt inutile.

O minte puternică poate avea inamici, dar o inimă plină de pace nu. Dacă iubiți omenirea, trebuie să obțineți și să dezvoltați pacea interioară. Atunci când întreaga voastră existență este inundată de pace, veți vedea că furia nu poate să trăiască. Furia va deveni atunci un adevărat străin pentru voi.

Avem pace doar atunci câd ne oprim din a da vina pe alții. Atunci când observăm greșelile celorlalți, intrăm în imperfecțiunile lor. Cu cât plonjăm mai adânc, cu atât ne dăm seama că imperfecțiunile celorlalți sunt de fapt imperfecțiunile noastre, dar în corpuri și minți diferite.

Iar dacă ne gândim la Dumnezeu, Compasiunea și Divinitatea lui lărgesc viziunea noastră interioară despre adevăr. Trebuie să ajungem la deplinătatea realizării noastre spirituale pentru a accepta omenirea ca o singură familie.

Cum să găsim pacea interioară ? La nivel practic, nu așteptați nimic de la ceilalți în plan fizic. Doar oferiți și iar oferiți, asemenea unei mame care dă totul copilului său, considerând că acesta nu-i poate oferi nimc în schimb.

Atunci când medităm, ceea ce facem noi de fapt este să intrăm într-o minte liberă, calmă, liniștită. Mergem adânc în interior și abordăm existența noastră reală, care este sufletul nostru. Atunci când trăim în suflet, simțim că medităm spontan. Atunci vedem că existența noastră interioară este încărcată cu pace și liniște.

Citate despre pace, de Sri Chinmoy:
 • Dumnezeu are o infinitate de copii, dar numele celui mai drag copil al Său este Pace.
 • Cum poți ajunge pe tărâmul păcii, atunci când te ții de vechiul tău fotoliu-letargic Și nici măcar nu vrei să te ridici și să te miști?
 • Cum poți avea o minte-înțeleaptă dacă nu ai pace în inimă?
 • Cine își dorește sincer să-i văd pe alții fericiți, este cu adevărat un om al păcii.
 • Pacea este o bucurie împlinită. Acolo unde este pace, lumina Bucuriei a înlocuit drepturile nopții ignoranței.
 • Pacea nu constă în a vedea, Pacea nu constă în a primi, Pacea nu este în sentiment, Pacea nu este în a da; Pacea constă în a te ruga la Dumnezeu pentru rolul păcii în viața aspirantă a căutătorului.
 • Ce face pacea? Pacea înflorește. Și ce altceva? Pacea se răspândește. Ce altceva? Pacea luminează. Ce altceva? Pacea împlinește.
 • Numai cei care visează la pace, cei care iubesc pacea și cei care servesc pacea pot transforma lumea.
 • O minte împăcată Îi iubește pe toți. O inimă pașnică îi trezește pe toți. O viață plină de pace îi satisface pe toți.
 • Cum pot avea pace? Nu vorbind despre pace, ci mergând pe drumul păcii.
 • Furia are un dușman: pacea. Pacea nu are dușmani. Pacea are un prieten special: Bucuria. Furia are un singur prieten: Distrugerea.
 • Vorbim despre pace, dar a vorbi despre pace nu este un răspuns. Întruchiparea păcii este răspunsul. Revelația păcii este răspunsul. Oferirea păcii întregii lumi este răspunsul. … Mai întâi trebuie să întruchipăm pacea, iar apoi trebuie să dezvăluim și să oferim pacea întregii lumi.

Te-ar putea interesa și: Fericire înseamnă libertate totală și o stare naturală !

Învinovățirea, judecata și critica vin din Ego

Depășirea Ego-ului- Scrisorile lui Christos, partea 9

Starea de Grație Divină- Darurile și Legea Împărăției

Cum se realizează Vindecarea- Iluzia Bolii- Curs de Miracole

Imagine: www.pixabay.com