Skip to content

Magia Îmbrățișărilor- 4 îmbrățișări vitale (The Most Important )

  • by
Magia Îmbrățișărilor

Magia Îmbrățișărilor- Auto-îmbrățișarea

„Se spune că de fiecare dată când îmbrăţişăm călduros şi cu multă iubire pe cineva, atunci câştigăm astfel o zi de viaţă în plus. Aşadar, te rog, îmbrăţişează-mă acum!“- Paulo Coelho

Magia Îmbrățișărilor: ce sunt îmbrățișările ?

O îmbrăţişare înseamnă mai mult decât un sărut pe obraji. Ea implică tot corpul, toată fiinţa este atentă la celălalt, îndreptată spre sufletul său.

O îmbrățișare este să-l îmbrățișezi complet pe celălalt. Nu este absolut nimic sexual. Se pune pe sine împotriva celuilalt, în căldura lui, împotriva inimii sale.

Ce înseamnă o îmbrățișare? Înseamnă : Te iubesc !; Ce bine că ești aici ! ;Iartă-mă !; Te iert! ;Cât de mult mi-ai lipsit !; Ce dor mi-a fost de tine !

Magia Îmbrățișărilor: de câte îmbrățișări avem nevoie pe zi ?

„Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire. Pentru echilibrul nostru, avem nevoie de 8 îmbrățisări pe zi. Avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru creștere”.- Virginia Satir

Acest gest mic poate face minuni mari pentru fiecare dintre noi. Îmbrățișarea este un medicament universal. Uneori, îmbrățișarea este o rază de soare, o consolare, o mângâiere, o speranță sau chiar un gest de iertare. Un gest ușor prin care îi amintești celuilalt că îi ești alături, la bine și la rău. Imaginați-vă ca două inimi își strâng mâinile cu caldură. Este ceea ce se petrece în timpul unei îmbrățișări. Distanța dintre oameni și inimi se scurtează considerabil în timpul unei îmbrățișări autentice. 

Îmbrățișarea reușește, mai pregnant și mai vizibil decât multe din lucrurile care ne înconjoară, să ne îmbunătățească starea de spirit și să scada nivelul de stres.

Magia Îmbrățișărilor: îmbrățișarea ca instrument vindecător

    În timpul uneia dintre întâlnirile cu discipolii săi, Osho a fost rugat să răspundă la următoarea întrebare: ”De ce este îmbrăţişarea un instrument vindecător atât de eficient? Pâna nu demult credeam ca luciditatea, inteligenţa şi autoanaliza sunt principalele instrumente vindecatoare, dar ele nu înseamna nimic prin comparaţie cu îmbraţişarea.

    ”Omul simte nevoia să fie dorit. Aceasta este una din principalele nevoi ale fiinţei umane. Dacă nu se simte iubit, omul începe să moară. Dacă simte ca viaţa sa nu contează pentru nimeni, ea îşi pierde semnificaţia chiar pentru el însuşi. De aceea, iubirea este cea mai mare terapie posibilă. Lumea are nevoie de terapie tocmai pentru că îi lipseşte iubirea. Într-o lume plină de iubire, terapia nu ar fi necesară deloc; iubirea ar fi mai mult decât suficientă.

Îmbrăţişarea nu este altceva decât un gest de iubire, de căldură, de atenţie. Simpla senzaţie de căldură provenită de la cealaltă persoană poate vindeca multe boli, inclusiv răceala şi egoul. Ea este suficientă pentru a te transforma din nou într-un copil.”

Sunt îmbrățișările esențiale?

Céline Rivière spune că îmbrățișările sunt esențiale din primele secunde de viață. De fapt, în unitățile premature, s-a constatat că copiii câștigă cu 50% mai multă greutate atunci când sunt afectați. Acesta este motivul pentru care acum vom pune pielea nou-născută a bebelușului cu mama sa imediat. Aceasta este ceea ce face posibilă stabilirea contactului.

O îmbrățișare va elibera un hormon: oxitocina. Se numește hormonul atașamentului sau Hormonul Fericirii. Se întâmplă de îndată ce ești îmbrățișat , timp de cel puțin douăzeci de secunde. Produs de creier, are un efect calmant și generează un sentiment imediat de bunăstare. Funcționează atunci când cineva se află într-o stare de calm și plenitudine.

Îmbrățișările ne fac bine pentru că ne trimit înapoi la copilul foarte mic care eram. Cel care este îmbrățișat, în siguranță. Iar când cineva ne trimite un gest echivalent cu bunătatea și dragostea, suntem copleșiți de un sentiment de bunăstare. La nivelul pielii, corpusculii tactili – mici receptori – ne permit să trimitem un mesaj inimii pentru a-i indica bunăstarea pe care o simțim când suntem îmbrățișați. Ne simțim atunci mult mai pașnici.

Magia îmbrățișărilor: tipuri de îmbrățișări

    Îmbrățișați cu sinceritate și din toată inima! Îmbrățișați fără un motiv anume. Nu există îmbrățișare rea. Există doar îmbrățișări bune și îmbrățișări grozave. Îmbrățișează pe cineva cel puțin o dată pe zi, iar dacă este o zi mohorâtă sau ploioasă, atunci îmbrățișează de două ori ! Efectele îmbrățișării au loc chiar și atunci când îmbrățișarea încetează. Îmbunătățirile fizice și emoționale pe care îmbrățișarea le aduce organismului durează mai mult decât îmbrățișarea în sine. Cere o îmbrățișare atunci când ai nevoie și acceptă o îmbrățișare atunci când îți este daruită. Oferă o îmbrățișare pur și simplu, fără să te gândești la etichete sau prejudecăți.

Îmbrățișările sunt la fel de benefice ca meditația și râsul pentru că ne învață lecția lui ”Aici și Acum”. Ne încurajează să curgem în același timp cu energia vieții.

Auto-îmbrățișarea

Dacă vă este greu să cereți și să oferiți îmbrățișări, soluția este practicarea auto-îmbrățișării. Atunci când circumstanțele vă împiedică să petreceți timp cu cei dragi, s-ar putea să vă simțiți destul de doritori de afecțiune fizică. Atingerea este o nevoie de bază așa că acest lucru este absolut normal.

A te priva de îmbrățișări pe o perioadă mai lungă de timp poate avea un impact destul de mare asupra sănătății tale emoționale. Tu joci cel mai important rol în starea ta de bine, iar îmbrățișarea ta te poate ajuta să-ți amintești de puterea ta interioară.

Ca să nu aștepți afecțiune din partea altcuiva, practică auto-îmbrățișarea. Sigur că o auto-îmbrățișare nu îți va rezolva problemele în totalitate, dar te va ajuta să eliberezi o parte din tensiune și stres. Nu știi cum să faci o auto- îmbrățișare? Îmbrățișează-ți brațele în jurul corpului poziționându-le într-un mod în care să ți se pară natural și confortabil: peste stomac, peste piept sau peste umeri. Poți adopta chiar și poziția copilului care-și îmbrățișează genunchii. Imginează-ți apoi tipul de îmbrățișare pe care dorești s-o primești. Ține-te în brațe oricât timp dorești și poți lucra cu forța imaginației.

Este la fel de în regulă să vorbești cu tine însuți, să-ți spui: Vei reuși să treci peste asta! Nu va dura o veșnicie. Te descurci foarte bine ! Sunt mândru/ă de tine! Ești atât de puternic/ă și faci tot ce depinde de tine. Te iubesc!

Nu permite judecății negative sau criticii să se strecoare printre aceste gânduri pline de iubire. Rezervă-ți câteva momente exclusiv pentru iubirea de sine. Fă plimbări în aer liber, bucură-te de o floare, de un nor. Setează-ți intenții de urmat: intenționează să practici optimismul mereu, să păstrezi o minte deschisă, să observi lucrurile care-ți aduc bucurie.

Beneficii extraordinale ale îmbrățișărilor

 Îmbrățișarea reduce tensiunea arterială, având astfel un efect benefic asupra inimii și prevenind instalarea anumitor boli ale inimii. Studii recente au demonstrat că în timpul îmbrățișarii are loc o eliberare semnificativă de oxitocină, hormonul atașamentului și al iubirii, cel care determină sentimentul de afecțiune și de apropiere față de cineva. Tot oxitocina joacă un rol esențial în relația dintre mamă și copil, creând legătura unica dintre cei doi.

Îmbrățișarea are un efect calmant, având rolul de a regla bătăile inimii. Conform unui alt studiu, frecvența cardiacă a celor care se îmbrățișează se reduce cu 5-10 bătăi pe minut. Un alt studiu efectuat în 2000 arată că bebelușii care au fost îmbrățișati în timp ce li se efectuau anumite teste la sange au plâns mai puțin și au avut un ritm al inimii mai regulat decât cei care nu au fost îmbrățișați.

În timpul îmbrățișării, se eliberează în mod natural și alte substanțe chimice benefice, Dopamina fiind una dintre ele. Dopamina este o substanță secretată de creier, responsabilă de starea de bine și de buna dispoziție a unei persoane.

Apropierea fizică pe care o dă îmbrățișarea consolidează senzația de încredere și sentimentul de siguranță. Acestea contribuie la o comunicare deschisă și sinceră.

Îmbrățișările lungi ridică nivelul de serotonină, influențând pozitiv dispoziția și creând sentimente de fericire.

Îmbrățișările întăresc sistemul imunitar. Presiunea blânda pe stern și încărcătura emoțională generată activează chakra plexului solar. Aceasta stimulează timusul, care reglează și echilibrează producția de celule albe în corp, protejând corpul de boli și mentinând starea de sănătate.

Îmbrățișările măresc respectul de sine. Din momentul în care ne-am născut atingerile oferite de părinți și membrii familiei ne arată că suntem iubiți și speciali. Asocierea valorii de sine cu atingerile, pe care o facem din primii ani de viață, ne ramâne imprimată în sistemul nervos. Amintirile plăcute de când ne cuibăream în brațele părinților rămân imprimate la nivel celular, iar imbrățișările ne reamintesc de ele la nivel somatic. De aceea îmbrățișările influentează abilitatea de a ne iubi pe noi înșine.

Îmbrățișările relaxează mușchii și tensiunea din corp. Îmbrățișările pot alina durerile, calmează suferința fizică prin creșterea circulației la nivelul țesuturilor moi.

Îmbrățișările ne învață să dăruim și să primim. Primești și oferi căldura în aceeași măsură. Îmbrățișările ne învață că dragostea este reciprocă.

Îmbrățișările sunt foarte similare meditației și râsului. Ne învata să ne detașăm și să trăim momentul prezent. Ne încurajează să ne lăsăm duși de energia vieții. Ele ne scot din tiparele circulare ale gandirii și ne conectează cu inima și sentimentele și cu respirația.

Îmbrățișați-vă și lăsați-vă îmbrățișați. Nu cere cheltuială, dar oferă totul. Trebuie doar să deschideți brațele și să primiți, iar atunci când veți primi, la rândul vostru veți și oferi !

https://www.youtube.com/watch?v=HsoZHqqudTM

Imagine: www.pixabay.com