Skip to content

Trăiește prezentul- aici și acum (The Most Important 1)

traieste prezentul

Trăiește prezentul- aici și acum

Natura Universului în care trăim începe să ne arate lucruri neașteptate. Se fac numeroase salturi în evoluţie, demolându-se, rând pe rând, o serie de mituri legate de dezvoltarea umanităţii și de separarea dintre semeni. Mituri legate de faptul că în afara lumii fizice nu există nimic.

Iluminarea poate fi atinsă aici şi acum”, iar Eckhart Tolle îşi centrează cartea ”Puterea prezentului”, exact pe acest principiu. Această carte te ajută cum să înveţi să depăşeşti tiparele mentale colective moştenite. Tipare ce ţin oamenii legaţi de suferinţă de mii de ani. Însă, pentru a atinge acest nivel, trebuie să învăţăm să nu facem nimic din ceea ce este fals. Pentru ca mai apoi să accesăm o profundă transformare a conştiinţei.

Suntem același lucru cu mintea noastră?

Pentru a ajunge însă la trăirea identităţii cu fiinţa, nu trebuie să apelăm la mijloacele materiale ce ne aduc plăcere şi satisfacţie, ci pur şi simplu să accesăm comoara noastră interioară, care ne conferă un sentiment profund şi indestructibil de pace şi de uniune completă a propriei persoane cu lumea înconjurătoare.

„Dincolo de lumea gândurilor există o arie vastă a inteligenţei, iar frumuseţea, iubirea, creativitatea, bucuria, pacea interioară vin de dincolo de minte”, mărturisește autorul.

Trăiește prezentul- aici și acum-Eckhart Tolle

Astfel, prezenţa continuă a gândurilor acţionează ca un tiran care ne fură o mare parte din energie, creează nefericire şi ne aduce boală. Pentru a întrerupe aceasta pângărire, putem să devenim „observatori ai gânditorului”, adică să ne ascultăm vocea minţii din postura de spectator, însă fără a o judeca şi a o condamna.

Aproximativ 80-90% din gândurile avute de oameni sunt repetitive, inutile şi în mare parte negative, rezultând de aici o toxicitate dăunătoare în toate planurile vieții. Trebuie să învăţăm să alternăm gândirea cu liniştea, starea de activare a minţii cu aceea de liniştire a ei.

Este conştiinţa calea eliberării de durere?

Durerea apare ca efect/consecinţă a rezistenţei inconştiente la ceea ce există. Astfel, la nivelul gândului, rezistenţa este o formă de a judeca; iar la nivel emoţional, este o formă de negativism. Mintea încearcă mereu să nege clipa de acum şi să scape de ea.

Dar dacă devenim capabili să respectăm şi să acceptăm clipa de acum, vom fi mai liberi de suferinţă şi durere. De ce? Pentru că mintea noastră, din dorința de a-şi păstra controlul, caută mereu să obnubileze momentul prezent, îndreptându-se spre trecut sau spre viitor. Prezentul trebuie acceptat, pentru că noi l-am ales. Indiferent ce conţine acest moment, trebuie să conlucrăm împreună cu el, nu împotriva lui.

Trăiește prezentul- aici și acum-Eckhart Tolle

Clipa de acum chiar contează!

Nevoile sinelui fals ne fac să trăim într-o stare permanentă de frică şi de dorinţă, însă dacă vom deveni prezenţi, nu ne vom mai împotmoli.

Trecutul şi viitorul sunt două iluzii, preţioasă fiind doar clipa de acum, pentru că este singura care există. Viața este acum. Ce se consideră trecut este o amprentă a memoriei și astfel se reactivează trecutul în prezent. Ce se consideră viitor este o clipă imaginată, o proiecție a minții. Rezultă deci că trecutul şi viitorul nu au realitate proprie, fiind doar reflexii ale realităţii prezentului etern.

Atitudinile negative sunt dezvoltate din cauza negării prezentului. Astfel, stresul, grijile, anxietatea sunt un rezultat al raportării la viitor şi al insuficientei trăiri a prezentului. Tristeţea, suferinţele, regretul sunt produse ale trecutului mereu actualizat şi al insuficientei trăirii prezentului. Dar dacă ne lăsăm absorbiţi de clipa de acum, toate aceste emoții negative vor dispărea.

De fapt, toată nefericirea derivă din faptul că noi suntem „aici”, dar mintea noastră ar vrea să fie „acolo” în viitor sau „atunci” în trecut. A fi în prezent, aici şi acum implică acceptarea realităţii prezente şi sentimentul recunoştinţei pentru ceea ce eşti/ faci/ ai.

Sursa: Puterea Prezentului- Eckhart Tolle

Imagine: www.pixabay.com

Comments are closed.