Skip to content

Persoane toxice- tehnici de gestionare 2 (The Most Important )

  • by
persoane toxice

Persoane toxice- tehnici de gestionare – partea 2. Vezi , mai întâi , partea 1 aici

3. Tehnica blocării gândului- Persoane toxice

Uneori poți fi atât de furios la adresa unei persoane, încât simți că urmează să explodezi. De fiecare dată când te gândești la acest individ sau la acțiunile sale, ești copleșit de emoții negative. În acest caz, nu doar că este nevoie să aplici Tehnica eliberării de tensiune, dar atunci când expiri trebuie să și strigi: ”Blochează gândul!” De fiecare dată când te gândești la acea persoană sau situație trebuie să te auzi spunând ” Blochează gândul!”, fie cu voce tare, fie în gând.

Această tehnică îți poate salva viața: nu mai riști s-o iei razna, retrăind o situație toxică în mintea ta, din nou și din nou.

Te poți trezi simțindu-te foarte bine. Ziua ta merge așa cum trebuie, până când , te invadează un gând urât, iar starea ta de spirit se deteriorează, retrăind momentul toxic. Curând, descoperi că devii și mai furios, pe măsură ce te învinuiești că nu ai spus ceea ce ar fi trebuit să spui și pentru că te-ai angajat într-o relație sau într-o discuție cu o persoană toxică. Îți simți capul ca un vulcan pe cale să explodeze, pe măsură ce imagini cu persoana toxică îți tot apar în minte.

Tehnica Blocării Gândului poate fi amplificată cu ajutorul unei afirmații pozitive. De exemplu, poți spune :” Blochează gândul! Nimeni nu este mai valoros decât mine! Merit lucruri bune! Poți adăuga orice altceva care îți aduce un plus de pozitivitate.

4. Tehnica oglinzii

Tehnica oglinzii îi forțează pe oamenii toxici să își privească comportamentul nepotrivit reflectat înapoi, ca într-o oglindă. Atunci cînd folosești această tehnică, nu este nevoie să îi ataci pe ceilalți cu propriul lor comportament urât. În schimb, este destul doar să le oferim o scurtă mostră a acestui comportamnet urât, astfel încât să se poată face o schimbare imediată în bine.

Uneori, oamenii au nevoie să afle cât de enervanți sunt ei de fapt. Și trebuie să afle acest lucru imediat, prin reflectarea comportamnetului pe care îl au față de tine. Nu doar că le transmiți că ceea ce au spus este inacceptabil, îi ajuți și să-și dea seama cum este să ți se spună lucruri atât de urâte.

5. Tehnica confruntării directe

Tehnica confruntării directe este excelentă pentru situațiile în care cineva face un comentariu neplăcut la adresa ta. Dacă nu te poți gândi la un răspuns amuzant sau inteligent, atunci când îi poți spune persoanei în cauză, cu îndrăzneală, cum te fac să te simți vorbele sau acțiunile sale.

Tehnica confruntării directe previne transformarea ta în victimă. Ceilalți, de regulă, te vor respecta pentru că iei atitudine și pentru că spui ceea ce gândești. Atunci când înfrunți în mod direct pe cineva, este esențial să-ți proiectezi vocea astfel încât să poți fi auzit și să vorbești pe un ton ferm și bine ondulat. Poți exprima și emoție prin voce, pentru a oferi un aer de hotărâre și încredere.

Tehnici pentru gestionarea persoanelor toxice- partea 2

Utilizarea Tehnicii Confruntării Directe nu doar că îi face pe ceilalți să te respecte, dar și tu dobândești un mai mare respect de sine, din moment ce spui ceea ce vrei să spui. Această tehnică le transmite celorlalți că nu și-au găsit prostul cu tine, nu sunt ei destul de vicleni încât să te poată lovi pe la spate. Deci sunt nevoiți să se confrunte cu tine direct și să încerce să te înjunghie din față.

6. Tehnica interogării calme

Tehnica interogării calme le permite oamenilor toxici să vadă cât de absurde, ridicole sau prostești sunt ideile și comentariile lor. Dacă supui pe cineva unei serii de întrebări care necesită un răspuns cu Da sau Nu, urmărind o progresie logică , te poți transforma într-un avocat care încearcă să aducă la suprafață un adevăr important, prin supunerea unui martor la o serie de întrebări.

Atunci când folosești această tehnică, este neapărat necesar să vorbești cu calm și să dai impresia că ești perfect stăpân pe tine, să nu permiți emoțiilor să te copleșească.

Să presupunem că cineva face un comentariu ignorant și spune că urăște negrii. Poți pune următoarele întrebări pentru a arăta prostia acestei afirmații. De exemplu: Urăști absolut fiecare persoană de culoare din întreaga lume? Cunoști vreo persoană de culoare care îți este simpatică? Există sportivi de culoare pe care îi respecți? Oamenii de culoare ți-au făcut vreodată ceva rău?

În esență, conduci un netot ignorant printr-o serie de întrebări care îl obligă să se gândească la implicațiile prostiei pe care a emis-o și să exploreze sentimentele care stau la baza afirmației făcute.

Această tehnică este atât de eficientă încât, dacă o aplici cum trebuie, nu doar că poți transmite mesajul dorit, dar poți chiar să schimbi modul de gândire al celorlalți, prin prezentarea unui alt punct de vedere. Și în baza unor întrebări la care aceștia trebuie să răspundă și a răspunsurilor pentru care trebuie să-și asume responsabilitatea. De fapt, nu vorbești cu ei, ci mai degrabă cauți răspunsuri alături de ei. Deoarece sunt forțați să vorbească, ei devin părți active ale procesului de comunicare.

Faimoasa maximă ” Caută și vei găsi” este valabilă și în cazul Tehnicii Interogării Calme, sub forma ” Întreabă și vei afla”.

Sursa: ”10 căi pentru a face față persoanelor care îți fac rău”- Lillian Glass

Imagine: www.pixabay.com