,, Omar Khayyam ( 1048-1131) s-a născut la Nișapur, capitala Khorassanului, ca fiu al unui țesător de corturi, de unde i se trage numele, Khayyam denumind o persoană cu un astfel de meșteșug. Anul exact al nașterii a fost stabilit abia în 1941, după un horoscop verificat ulterior de specialiști.
Omar Khayyam: poet, filozof, matematician, astrolog
Perioada în care atrăit Omar Khayyam a fost cea a dominației selgiucide, unul dintre sultanii selgiucizi însărcinându-l chiar cu reformarea calendarului, pentru a-l pune în conformitate cu cele mai precise date astronomice. Faptul denotă celebritatea la care ajunsese încă de tânăr, datorită contribuțiilor sale în domeniul matematicii și astronomiei. Se pare că acest fapt este singurul eveniment consemnat cu certitudine din viața sa.
Contemporanii săi îl apreciază drept un mare savant, filosof și exponent al învățăturii grecești, dar niciunul nu se referă la el ca poet. Prima referire la Omar Khayyam, ca poet, provine de la o compilație arabă, scrisă pe la 1176, el fiind considerat unul dintre poeții Khorassanului, om fără egal în vremea sa în domeniul astronomiei și filosofiei. Într-o istorie a filosofiei, compusă pe la 1221, este prezentat drept ca un adept al culturii și științei grecești, dar și autor al unor versuri ,, pline de erezii”.
Vinul ca băutură paradisiacă în poezia lui Omar Khayyam
,, Poezia persană, bogată în teme și orientări, este străbătută, de la un capăt la altul, de spiritul sufit, acea înaltă expresie a sufletelor îmbătate de dragoste divină. Așadar, nu întâmplător tema vinului, ca băutură paradisiacă așa cum este descris în Coran, și a beției, ca stare de efuziune a celui ce se apropie de divinitate este prezentă la tot pasul în marea simfonie poetică persană.
Chiar și acolo unde interpretarea lasă loc echivocului, fiorul mistic se face simțit. Faptul că vinul material este interzis de către Legea islamică accentuează și mai mult acest simbolism prezent în literatură. Tema vinului își are rădăcini adânci în tradiția iraniană, având în vedere că vechii persani venerau vinul și chiar îl divinizau sub numele de Haoma ( inițial, numele unei băuturi mitice care conferea nemurirea, destinată zeilor și celor aleși – precum ambrozia la greci – cu aceeași funcție ca Soma la indieni ).
Acest cult persan al vinului are drept similitudine în Europa precreștină, cultul lui Dionysos la greci, cultul lui Bachus la romani. Așadar, după islamizarea persanilor, acest cult al vinului va transpare, sublimat, doar ca esență, în zona misticii grație și descrierii oferite de Coran. Vinul înseamnă dragoste și bucurie. Adevărații credincioși sunt beți de vinul dragostei divine.
Vinul îl eliberează pe băutor de cătușele legalismului și ale convențiilor, căci el este, în calitatea sa de băutură paradisiacă, o emanație divină care iradiază din formă în formă, un simbol al dragostei supreme care se manifestă în creație: beția înseamnă uitarea a tot ceea ce nu este Dumnezeu.”
În micopoemele lui Omar Khayyam întâlnim des motivul bahic, dar totdeauna umbrit de melancolii, tristeți, dezamăgiri, de un scepticism și de un pesimism agravat de spectacolul unei vieți frivole, egoiste, nedrepte.
Catrene de Omar Khayyam:
- Când voi muri, cu vin curat spălați-mă!
Slăvind în rugă vinul, îngropați-mă!
De Ziua Judecății, căutați-mă!
Și-atunci din praful crâșmei adunați-mă!
2 . Cum nimeni nu-i chezașul zilelor de rând,
Slăvind în rugă vinul, îngropați-mă!
De Ziua Judecății, căutați-mă!
Și-atunci din praful crâșmei adunați-mă!
3. Îndrăgostitul, beat și zădărit- să fie!
Vrăjit și scos din minți și ocărât- să fie!
Când suntem treji, orice stârnește suferință.
Când suntem beți, ce-o fi n-are decât să fie!
,, O altă temă predilectă este cea a suferinței profunde pricinuită de așteptarea întoarcerii la Dumnezeu, de dragostea mistuitoare a sufletului de a se aneantiza în El precum în celebra legendă a privighetorii și a trandafirului, legendă ce va domina nu numai literatura, dar și celelalte arte înflorite pe meleagurile iraniene, trecând, apoi, în cele mai diverse culturi ale lumii.
Cugetări înțelepte oferite de Omar Khayyam:
- Cu cat este mai mic sufletul cuiva, cu atat are nasul mai sus. El tinde sa ajunga cu nasul acolo unde cu sufletul nu a ajuns.
- Poti seduce un barbat care are sotie, poti seduce un barbat care are amanta, dar nu poti seduce barbatul care are o femeie iubita.
- Iata singurul adevar: suntem pionii misterioasei partide de sah jucata de Dumnezeu. Ne muta, ne opreste, ne muta iar, apoi ne-arunca unul cate unul in cutia Neantului.
- Nu-l invidia pe cel puternic si bogat, dupa rasarit intotdeauna vine apusul.
- Inaintea venirii noastre nimic nu-i lipsea lumii; dupa plecarea noastra, nu-i va lipsi nimic.
- A te darui – nu inseamna a te vinde. Si a dormi alaturi – nu inseamna a petrece noaptea impreuna. A nu te razbuna – nu inseamna a ierta. A nu fi alaturi – nu inseamna a nu iubi.
- Nu planta copacul tristetii in inima ta. Reciteste in fiecare dimineata cartea bucuriei.
- Te-ai intrebat de ce, la revarsatul zorilor, cocosul suspina dureros de repetate ori? Iata ce inseamna asta – in oglinda diminetii s-a aratat ca din viata ta a mai trecut o noapte fara ca tu sa-ti dai seama.
- Daca in firea destinului ar fi fost dreptatea, atunci nu te-ai fi nascut niciodata.
- Ca sa iti traiesti viata cu intelepciune, nu ai nevoie sa stii mult. Pentru inceput, amintesti-ti doar doua reguli principale: mai bine sa flamanzesti decat sa mananci orice si mai bine sa fii singur decat sa fii cu oricine.
- Intr-o singura fereastra privesc doi. Unul a vazut ploaia si noroiul. Altul – frunzele verzi, primavara si cerul senin.
- Da-ti seama ca intr-o zi sufletul tau iti va parasi corpul si vei fi atras in spatele perdelei care pluteste intre noi si necunoscut. In timp ce astepti acest moment, fii fericit caci nu stii de unde ai venit si nu stii incotro vei merge.
- Dincolo de pamant, dincolo de cerurile cele mai indepartate, am incercat sa gasesc Raiul si Iadul. Apoi am auzit o voce solemna care a spus: “Raiul si iadul sunt inauntrul tau.”
- Atat cat poti sa eviti acest lucru, nu oferi durere nimanui. Nu iti varsa mania pe altcineva. Daca speri la odihna eterna, simte durerea tu insuti, dar nu ii rani pe ceilalti.
- Aceasta viata scurta egala cu un suspin, trateaz-o ca pe ceva inchiriat.
- Nu iti plange pierderile. Nu masura ziua de azi in zile de maine. Nu te incredere in ziua care a trecut si ziua care urmeaza sa vina. Crezi in acum – si fii fericit astazi.
- Cel ce e batut de soarta va realiza mai multe in viata. Cel ce a mancat multa sare, se bucura mai mult de miere. Cel ce a varsat lacrimi se rade cu mai multa sinceritate. Cel ce a murit, stie ca traieste.
- Cand esti atat de plin de durere incat nu poti sa mai mergi, nu poti sa mai plangi, gandeste-te la frunzisul verde care straluceste dupa ploaie. Cand lumina zilei te epuizeaza, cand speri ca o ultima noapte va acoperi lumea, gandeste-te la un copil care se trezeste din somn.
- Nu face rau- se va intoarce ca un bumerang. Nu scuipa-n fantana – caci apa tu vei bea. Nu insulta pe cel mai jos cu-n rang, caci s-ar putea sa-i ceri ceva. Nu trada prietenii, ei nu pot fi inlocuiti. Nu-i pierde pe cei dragi – nu-i vei putea aduce inapoi. Nu te minti pe tine – cu timpul ai sa crezi.
- Nu am cerut eu sa vin in aceasta viata. Insa incerc sa accept orice imi aduce viata fara sa fiu luat prin surprindere. Si o sa plec iar fara sa trebuiasca sa intreb pe cineva despre sederea mea ciudata aici pe pamant.
- Cand vreau sa inteleg ce se intampla astazi sau incerc sa hotarasc ce se va intampla maine, ma uit inapoi.
- Sa fii frumos nu inseamna sa te nasti asa. Frumusetea o putem invata. Cand omul este cu sufletul frumos – ce chip se poate compara cu el?
- La omul iubit iubesti si defectele, iar la cel antipatic urasti chiar si onoarea.
- Fiindca nu stii ce te-asteapta maine, lupta sa fii fericit astazi.
Te-ar putea interesa și: Citate pline de înțelepciune despre viață
Citate de înțelepciune adevărată- cine ești ?
46 Afirmații spirituale de Florence Scovel Shinn