Atitudinea-Cea Mai Importantă Regulă (Important To Know)

Ce este Atitudinea? Ce poți obține cu ajutorul ei ?

Când auzi cuvântul ”atitudine”, la ce te gândești? La un sentiment din interior exprimat de comportamentul exterior ? Oamenii își proiectează întotdeauna trăirile interioare către exterior. Unii încearcă să-și mascheze atitudinea și îi păcălesc pe ceilalți pentru o vreme, însă nu durează mult. Atitudinea iese mereu la suprafață.

Atitudinea ta este cea care dă culoare fiecărui aspect al vieții tale. Este ca un penel al minții. Ea poate fi caracterizată astfel:

 1. Este avangarda eului tău.
 2. Rădăcinile îi sunt în interior, dar roadele sunt la exterior.
 3. Este  prietenul tău cel mai bun ori cel mai mare dușman.
 4. Este mai sinceră și mai consecventă în ceea ce te privește decât o fac vorbele tale.
 5. Este cartea ta de vizită în funcție de experiențele tale anterioare.
 6. Este ceea ce atrage oameni către tine sau îi respinge.
 7. Nu este niciodată mulțumită până când nu iese la suprafață.
 8. Este păstrătorul trecutului tău.
 9. Este cea care vorbește despre prezentul tău.
 10. Este prezicătorul viitorului tău.

Felul în care te vezi pe tine însuți are un impact extraordinar asupra atitudinii tale. O imagine de sine și o atitudine negativă merg adesea mână în mână. E greu să vezi orice în lumea asta pozitiv dacă te privești pe tine însuți ca fiind negativ.

Ce este Atitudinea? Ce poți obține cu ajutorul ei ?

Ce nu poate face atitudinea pentru tine? Importanta atitudinii.

Este un plus, îți oferă un avantaj. Este o completare, nu un substitut. Iată ce nu poate face atitudinea pentru tine:

 1. Atitudinea ta nu poate substitui competența. Când crezi că poți face ceva, asta înseamnă încredere. Dacă o poți face, înseamnă competență. Ambele sunt necesare pentru a avea succes.
 2. Atitudinea ta nu poate substitui experiența. Experiența este adesea ca un profesor sever, deoarece mai întâi dai testul și abia după primești învățăturile. Există o veche zicală: ” Când o persoană cu experiență întâlnește o persoană cu bani, persoana cu experiență va primi banii, iar cealaltă va căpăta experiența”.
 3. Atitudinea ta nu poate schimba realitatea. Ea are un impact asupra sănătății oamenilor. Oamenii mai în vârstă cu o atitudine pozitivă au fost mai rezistenți din punct de vedere fizic decât cei pesimiști. Totuși, aceasta nu înseamnă că poate opri procesul îmbătrânirii.
 4. Atitudinea ta nu poate substitui dezvoltarea personală. Noi cumpărăm oglinzi în care ne aranjăm, scări pe care încercăm să ajungem mai sus, lucruri prin care căutăm plăcerea, însă neglijăm hrana pentru sufletul nostru. Dacă ai o atitudine bună, ai dobândit competențe și ai câștigat experiență, ce te împiedică să mergi mai departe? Evoluția. Nimic nu poate substitui învățarea continuă.
Trebuie să-ți hrănești mintea și sufletul pentru a deveni ceea ce îți dorești să fii.
 • O atitudine nu va rămâne bună de la sine. A crede că atitudinea este totul înseamnă de fapt o gândire de tipul totul sau nimic, iar aceasta este o problemă. Dacă faci din atitudine totul, în cele din urmă nu te vei alege cu nimic. Nu te poți aștepta ca atitudinea să repare orice. Atitudinea este doar factorul care contează. Există lucruri pe care le poți realiza doar prin atitudine, însă nu pe toate.

Ce poți obține cu ajutorul atitudinii tale.

Ce este Atitudinea? Ce poți obține cu ajutorul ei ?

Ce îi separă de obicei pe cei mai buni de restul ?Te-ai gândit vreodată la asta? Ce îl deosebește pe medaliatul cu aur la Olimpiadă  de cel cu argint ?Ce îl diferențiază pe antreprenorul de succes de cel care nu reușește ? Este vorba despre atitudine ?

Desigur, din când în când se nasc oameni precum Mozart ori Lance Armstrong, înzestrați cu daruri extraordinare, încât pot face lucruri la care noi, restul, doar visăm. Dar chiar și ei sunt ajutați de o atitudine extraordinară.

O atitudine pozitivă este un atu oricând, în aproape oricare aspect. Nu numai că te ajută în micile probleme, ci constituie un cadru pozitiv pe baza căruia o persoană poate aborda întreaga viață.

Cu ce te poate ajuta atitudinea ?

 1. Atitudinea ta e decisivă pentru felul în care abordezi viața. Cei mai fericiți oameni din lume nu au neapărat parte de tot ce este mai bun. Ei încearcă să vadă doar partea bună a lucrurilor. Atitudinea unei persoane are o influență profundă asupra felului în care privește lucrurile. Întreabă un antrenor înaintea unui joc important dacă atitudinea sa și a jucătorilor săi vor avea vreo influență asupra rezultatului.  Întreabă un chirurg dacă atitudinea pacientului are importanță când el încearcă să salveze acea viață în camera de urgență.
Ce este Atitudinea? Ce poți obține cu ajutorul ei ?
Viața îți oferă adesea tot ce îți dorești. Dacă te aștepți la ceva rău, asta vei primi. Dacă te aștepți la lucruri bune, de cele mai multe ori le vei primi.
 • Atitudinea contează în relațiile tale cu oamenii. Pentru a avea succes, o persoană trebuie să fie în stare să lucreze bine cu alte persoane.

Principiul Lentilei spune: Ceea ce suntem influențează modul  în care îi vedem pe alții. Percepția noastră asupra celorlalți depinde mai mult de atitudinea noastră, decât de caracteristile lor. Dacă suntem optimiști, îi vom vedea și pe ei optimiști.

Principiul Ascensorului prevede : În relațiile noastre îi putem susține pe oameni ori îi putem dobori. Oamenii posedă mentalitatea de a-i încuraja ori de a-i limita pe alții.

 • Atitudinea ta dictează felul în care înfrunți provocările. În viață, obstacolele, provocările, problemele și eșecurile sunt inevitabile. Cum te vei descurca ? Vei renunța? Te vei lăsa copleșit de circumstanțe ? ori vei încerca să rofiți la maximum ? Calea pe care o alegi  depinde de atitudinea ta.
 • Atitudinea ta este factorul decisiv. Când este atitudinea cea mai importantă ? Nu în timpul unor evenimente sportive sau când lucrurile se complică, ci atunci când viața este înseși în joc.

O regulă importantă pentru a obține succesul este să nu te învingi pe tine însuți. Dacă atitudinea ta nu este cât se poate de bună și nu reușești să îți asumi responsabilitatea pentru ea, atunci te învingi pe tine însuți.Totuși, dacă te privești în oglindă și poți spune cu sinceritate :” Atitudinea pe care o am este responsabilitatea mea și a nimănui altcuiva”, atunci ești pe drumul bun !

Sursa : ” Rețeta Succesului”- John C. Maxwell