Uneori Câștigi, Alteori înveți-John Maxwell (Important Life Lessons)

Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

”Ce ai încerca să faci dacă ai şti sigur că nu dai greş?“ . Ce anume înveţi atunci când dai greş?

Oamenii sunt dispuşi să vorbească destul de repede despre visurile lor, dar aproape niciodată nu sunt suficient de pregătiţi pentru a răspunde la întrebările referitoare la propriile defecte. Majoritatea preferă să nu vorbească despre greşelile şi eşecurile personale. Nu vor să se confrunte cu propriile pierderi, fiind jenaţi de ele. Şi când se trezesc că au dat greş, îşi spun un lucru cât se poate de banal: „Uneori câştigi, alteori mai şi pierzi…“ Mesajul este următorul: „Poţi spera să învingi, dar aşteaptă-te să mai şi pierzi… indiferent de situaţie, împacă-te cu ea.“

Ce e greşit aici?

 Ei bine, nu aşa gândesc adevăraţii învingători! Oamenii de succes abordează total diferit o pierdere. Nu încearcă să pitească gunoiul sub preş. Nu o iau la fugă şi nici nu îşi îngroapă capul în nisip. Atitudinea lor nu este sub nici o formă una de genul Uneori câştigi, alteori mai şi pierzi… Ba dimpotrivă. Sunt absolut convinşi că uneori câştigi, alteori însă înveţi. Înţeleg foarte bine şi sunt conştienţi de faptul că cele mai bune lecţii de viaţă sunt deprinse din eşecuri – atunci când le abordăm aşa cum trebuie.

”Atunci când am învăţat din greşeli, m-am dezvoltat pe plan personal.“ – Hugh Prather

Greşelile sunt acceptabile atâta vreme cât pagubele nu sunt foarte mari. Sau, aşa cum se spune în Texas: „Nu contează cât de puţin lapte mulgi atât timp cât ai o vacă!“

Sunt convins că fiecare dintre noi am fost la un moment dat pe cale să comitem greşeli stupide – sau chiar am făcut-o.  Nimeni nu se controlează atât de bine încât să nu comită niciodată o greşeală prostească. Poţi pierde într-o singură clipă tot ceea ce ai construit într-o viaţă întreagă.

De ce eşecurile sunt atât de dureroase ?

În viaţă, uneori câştigi.

Atunci când câştigi, nu te afectează nimic; când pierzi însă, totul te copleşeşte. Şi singura dată când auzim pe cineva spunând „e doar un joc“ este atunci când pierde.

Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

Gândeşte-te la pierderile pe care le-ai suferit în viaţă şi la felul în care te-au făcut să te simţi. Evident, nu foarte bine. Şi nu doar durerea momentului ne afectează, ci apar şi alte difi cultăţi, printre care:

1. Eşecurile ne blochează din punct de vedere emoţional

Autorul şi speakerul Les Brown a spus: „Momentele bune le dăm repede uitării. Momentele mai proaste sunt resimţite însă drept în suflet.“

Experienţele negative ne afectează mult mai mult decât cele pozitive şi, chiar ajungi să te confrunţi cu un blocaj emoţional.

Se spune că dacă o navă ar putea gândi şi dacă ar avea sentimente, nu ar părăsi niciodată portul. S-ar teme de valurile uriaşe pe care le-ar putea întâlni pe parcursul călătoriei. Anxietatea şi teama sunt nişte emoţii care ne fac mai slabi. La fel se întâmplă şi în cazul eşecurilor. Ne pot diminua încrederea în propriile forţe, ne pot paraliza şi îmbolnăvi. Ca să avem succes, trebuie să găsim o cale de a ne debloca la nivel emoţional.

Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

2. Eşecurile ne afectează la nivel mental

Viaţa este o succesiune de eşecuri şi de pierderi, începând cu părăsirea căldurii şi confortului din uterul care ne-a adăpostit timp de nouă luni. În copilărie pierdem luxul dependenţei totale de părinţii noştri. Renunţăm la jucăriile favorite, la zilele în care ne jucam şi exploram încontinuu. Pierdem privilegiul de a ne dedica timpul tuturor plăcerilor iresponsabile ale tinereţii.

Ne separăm de protecţia pe care ne-o oferă familia atunci când ne luăm zborul din cuib şi începem să avem responsabilităţile specifi ce adultului. Pe parcursul vieţii, pierdem joburi şi funcţii. Încrederea în propriile forţe poate fi pusă sub semnul îndoielii. Pierdem bani. Ratăm oportunităţi. Ne îndepărtăm de prieteni şi membri ai familiei.

Pierdem toate aceste lucruri şi chiar şi mai multe, până când ne confruntăm cu cea mai mare pierdere – cea a vieţii în sine. Nu poate fi negat faptul că în viaţă pierdem tot felul de lucruri. Unele sunt mai mari, altele mai mici. O parte din ele ne afectează şi sănătatea mentală, fiindcă unii gestionează mai bine astfel de situaţii, iar alţii nu.

Calitatea care face diferenţa dintre o persoană care are succes şi una care nu are este capacitatea de a gestiona dezamăgirile şi pierderile. Este realmente o provocare, fiindcă pierderile ne copleşesc la nivel mental. Ştim că trebuie să purtăm acele bătălii. Şi când se întâmplă acest lucru, gândim la fel ca Harry Neale, antrenorul echipei Vancouver Canucks în anii ’80, care spunea: „Anul trecut nu am putut câştiga în deplasare, iar anul acesta nu am învins niciodată la noi acasă. Nu ştiu unde altundeva am putea juca!“

Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

De foarte multe ori eşecurile ne afectează la nivel mental. Ne înving pur şi simplu, iar noi avem probleme în a găsi soluţii la aceste provocări. Pe măsură ce se înmulţesc, ne apasă din ce în ce mai mult. Regretăm ceea ce am pierdut în trecut. Ne temem de pierderile pe care le-am putea suferi în viitor. Regretele ne consumă energia. Nu putem construi nimic dacă avem regrete. Teama de viitor ne copleşeşte.

Ne dorim să avem succes, însă ne pregătim în schimb pentru eşecuri. Autorul J. Wallace Hamilton a vorbit despre acest lucru în revista Leadership: „Creşterea numărului de sinucigaşi, de alcoolici şi chiar al celor care suferă de căderi nervoase este o dovadă a faptului că mulţi se pregătesc pentru succes, în condiţiile în care ar trebui să înveţe cum să facă faţă eşecurilor. Eşecul este mult mai des întâlnit decât succesul; sărăcia este mai prezentă decât bogăţia, iar dezamăgirea mai prezentă decât bucuria şi satisfacţia.“

În viaţă trebuie să ne aşteptăm să facem greşeli şi să suferim diverse pierderi. Ideal ar fi să le luăm însă aşa cum au venit, nu să le permitem cumva să ne afecteze. După cum spunea William A. Ward: „Omul, asemenea unui pod, a fost conceput să ducă o anu mită încărcătură pentru moment, nu deodată toată greutatea adunată într-un an întreg.“

Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

3. Eşecurile creează o breşă între ceea ce ar trebui să întreprinzi şi ceea ce faci în realitate

Reuşitele aduc în viaţa noastră un ciclu pozitiv. În momentul în care câştigăm, avem o încredere mai mare în noi. Şi, cu cât avem mai multă încredere, cu atât e mai probabil să acţionăm la momentul oportun. Tendinţa de a trece de la teorie la practică atrage după sine succesul.

Cu toate acestea, eşecurile pot crea în viaţa noastră şi un ciclu negativ. Pierderile, în special în cazul în care sunt numeroase, pot duce la nesiguranţă. Şi în momentul în care nu te simţi sigur pe tine, ai îndoieli vizavi de propria persoană. Vei ezita atunci când trebuie să iei decizii. Chiar dacă ştii ce ar trebui să faci, eşti destul de reticent. Dacă este creată o asemenea breşă şi nu este depăşită, succesul este aproape imposibil.

Există unsprezece capcane în care oamenii au tendinţa să cadă:

 • Capcana greşelii: „Mi-e teamă ca nu cumva să fac ceva greşit.“ Eşecurile ne trag înapoi!
 •  Capcana oboselii: „Mă simt epuizat astăzi.“ Eşecurile ne seacă de puteri.
 • Capcana comparaţiei: „Ceilalţi sunt mult mai califi caţi de cât mine.“ Eşecurile ne fac să ne simţim inferiori faţă de cei din jur.
 •  Capcana alegerii momentului potrivit: „Nu acum e mo mentul.“ Eşecurile ne fac să ezităm.
 •  Capcana inspiraţiei: „Simt că nu-mi place ceea ce fac acum.“ Eşecurile ne demotivează.
 • Capcana stabilirii priorităţilor: „Poate că nu e chiar atât de important.“ Eşecurile ne fac să trecem cu vederea situa ţia de ansamblu.
 •   Capcana perfecţiunii: „Există cu siguranţă modalitatea perfectă de a proceda, iar eu trebuie să o descopăr înainte de a începe ceva.“ Eşecurile ne fac să ne îndoim de propria persoană.
 •  Capcana aşteptărilor: „Am crezut că o să fi e mai uşor, dar nu a fost aşa.“ Eşecurile ne fac să vedem mai degrabă difi cultăţile.
 •  Capcana echitabilităţii: „Nu eu trebuia să fac asta.“ Eşe cu rile ne fac să ne întrebăm: „De ce eu?“
 •  Capcana opiniei publice: „Dacă dau greş, ce vor crede ceilalţi?“ Eşecurile ne paralizează.
 •  Capcana încrederii în sine: „Dacă nu reuşesc, înseamnă că sunt un ratat.“ Eşecurile ne fac să ne privim într-o lumină mai proastă.

Toate aceste capcane apar în urma unor eşecuri – şi toate contribuie la lărgirea breşei dintre a şti şi a face. Dacă ne dorim să avem succes, trebuie să astupăm această breşă.

Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

4. De cele mai multe ori primul eşec nu este şi cel mai mare pe care îl vei avea vreodată.

În momentul în care am dat greş, avem o opţiune. Dacă reacţionăm imediat în mod corespunzător, pierderea ni se pare mai mică. Dacă nu procedăm însă aşa cum trebuie – sau dacă nu reacţionăm în nici un fel – percepem pierderea respectivă ca fi ind mult mai mare. Şi de cele mai multe ori avem şi alte eşecuri. Iar următoarea dată când dăm greş, rateul pare şi mai mare, copleşindu-ne asemenea unei furtuni violente. Şi pe măsură ce numărul eşecurilor creşte, încrederea noastră în propriile forţe ajunge la pământ.

Înrăutăţim şi mai mult lucrurile atunci când ne comparăm cu alţii, fiindcă doar foarte rar ne raportăm la cineva de acelaşi nivel cu noi. Fie ne comparăm pe noi înşine la potenţial maxim cu altă persoană al cărei potenţial este minim, fi e invers. Acest aspect poate duce la un ciclu negativ de discuţii pe care le avem cu noi înşine. Iată însă ce trebuie să ştii:

Cea mai importantă persoană cu care stai de vorbă eşti tu însuţi, aşa că ai grijă ce-ţi spui.

Cea mai importantă persoană pe care o evaluezi eşti tu însuţi, aşa că fii atent ce gândeşti.

Cea mai importantă persoană pe care o iubeşti eşti tu însuţi, aşa că fii atent ce faci.

Kripalvananda, cunoscut scriitor şi instructor de yoga, a spus: „Preaiubite copil, nu te mai chinui. De fi ecare dată când te judeci singur, inima-ţi e sfâşiată.“  În perioadele mai grele, în care ai avut ceva de pierdut, este foarte simplu să cazi în capcană şi să te gândeşti că ai fi putut proceda diferit. Felul în care ne vorbim poate deveni unul extrem de negativ. Şi cu cât devine mai negativ, cu atât eşecul ni se pare mai mare. Dacă predica pe care ne-o ţinem singuri este dis tructivă şi ne face să ne simţim vinovaţi, aproape că nu mai suntem capabili să ne eliberăm din acest ciclu de negativism.

Dacă putem preveni din timp efectele unui eşec şi nu permitem să ia amploare, atunci putem merge mai uşor mai departe. Nu e simplu, însă chiar şi cei care s-au confruntat cu o pierdere foarte mare pot învăţa cum să o facă.

Generalul Robert E. Lee a fost la un moment dat în vizită la o văduvă bogată din Kentucky, după terminarea Războiului Civil. Femeia i-a arătat ce mai rămăsese dintr-un superb copac distrus aproape în întregime de artileria Unioniştilor, explicându-i cât de tare o afectase şi aştep tându-se ca el să o compătimească. În schimb, după câteva secunde de pauză, a sfătuit-o: „Ar fi bine să-l tăiaţi de tot, doamnă, şi să uitaţi de el.“1 I-a spus, de fapt, să treacă mai departe. Fiecare dintre noi avem nevoie să ştim cum să facem acest lucru într-o manieră pozitivă.

Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

5. Nu vom mai fi niciodată la fel în urma unui eşec

Antrenorii echipelor sportive trăiesc într-o lume a câştigurilor şi a pierderilor. Legendarul antrenor de fotbal Knute Rockne spunea: „O ratare este chiar indicată pentru sufl et. Dar mai multe la rând nu sunt bune pentru antrenor.“ Iar Paul Richards, manager în Liga întâi, afi rmă: „Dacă poţi spune că moralul clubului la care joci este bun după ce, din douăsprezece partide, ai pierdut zece, atunci nu stai foarte bine la capitolul inteligenţă.“ Nu trebuie totuşi să fii antrenor sau jucător ca să resimţi impactul unei pierderi.

Numărul şi severitatea eşecurilor nu sunt la fel de importante ca modul în care experimentezi aceste eşecuri. Da, de fi ecare dată când dai greş, suferi. Şi toate rateurile au un impact asupra ta – doar foarte rar unul pozitiv. Eşecurile ne schimbă. Totuşi, nu trebuie să le permitem să ne controleze şi nici ca teama ca nu cumva să părem incompetenţi sau nepricepuţi să ne paralizeze. Nu putem lăsa frica de eventualele consecinţe negative să ne împiedice să ne mai asumăm riscuri. Dacă experienţele negative îţi învăluiesc viitorul, e ca şi cum ai trăi într-un coşciug – te acoperi cu ceva şi pui capăt vieţii.
Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

Cum putem diminua efectele negative ale eşecurilor astfel încât să nu ne mai afecteze? În primul rând, începem prin a ne debarasa de ele la nivel emoţional. În 1995, în perioada în care era un star al echipei de baschet Philadelphia 76ers, Jerry Stackhouse a fost întrebat care este fi losofi a lui de viaţă în condiţiile în care făcea sport de performanţă. Iată răspunsul său: „Dacă ai câştigat, uită. Dacă ai pierdut, uită.“ Dacă vrem să depăşim perioadele mai proaste şi să nu mai fim afectaţi de eşecurile suferite, trebuie să trecem peste ele – după care să tragem şi nişte învăţăminte.

Transformă o pierdere într-un câştig

Dacă tot este să ai un eşec – şi vei avea, fi indcă toată lumea trece prin aşa ceva – atunci de ce să nu îl transformi într-un câştig? Cum poţi face acest lucru? Învăţând din el şi trăgând nişte concluzii. Un eşec nu este considerat o pierdere totală dacă înveţi ceva din el. Pierderile pe care le ai ajung să te defi nească dacă le permiţi. Dacă rămâi pe loc în urma unui rateu, atunci te vei bloca acolo. Trebuie să ştii însă următorul lucru: alegerile pe care le faci sunt cele care te defi – nesc. Poţi alege schimbarea, poţi alege să te dezvolţi pe plan personal şi poţi alege să înveţi ceva de pe urma unei greşeli.

O pierdere nu se transformă într-o lecţie decât dacă ne străduim noi înşine din răsputeri. Eşecul ne oferă oportunitatea de a învăţa, însă mulţi nu profită de ea. Şi, fiindcă nu o fac, suferinţa este una foarte mare.

Cei mai mulţi dintre noi avem nevoie de cineva care să ne ajute şi să ne explice cum să procedăm. Dacă şi tu îţi doreşti să înveţi ceva din eşecuri, trebuie să priveşti rateurile dintr-o perspectivă diferită, să îţi dezvolţi calităţile care să te ajute să reacţionezi aşa cum trebuie şi să îţi consolidezi abilitatea de a învăţa din ele. Poţi face acest lucru folosindu-te de următoarele elemente:

Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec !

Modestia – spiritul învăţării

 Realitatea – fundamentul învăţării

 Responsabilitatea – primul pas al învăţării

Perfecţionarea – esenţa învăţării

Speranţa – motivaţia învăţării

 Disponibilitatea de a învăţa – calea care trebuie urmată

 Adversităţile – factorii care declanşează învăţarea

 Problemele – oportunităţi de a învăţa

 Experienţele neplăcute – perspectiva învăţării

Schimbarea – preţul învăţării

 Maturitatea – valoarea învăţăriioportunitati

Poate că te afl i acum într-un moment în care ai avut un eşec şi chiar eşti pregătit să înveţi. Emmet Fox a spus la un moment dat că dificultăţile apar la momentul potrivit, astfel încât să te ajute să te dezvolţi şi să reuşeşti să le depăşeşti. „Singurul ghinion adevărat“, observa el, „singura tragedie reală apare atunci când avem un eşec, dar nu învăţăm nimic din el“.

Sursa :” Uneori câștigi, uneori înveți”- John Maxwell

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.