Asumarea responsabilității înseamnă libertate- din înțelepciunea lui Sadhguru
Calitatea vieții depinde de asumarea responsabilității
Cine este responsabil de ceea ce ni se întâmplă ? De situațiile în care suntem ?
”Calitatea vieții noastre este determinată de capacitatea noastră de a reacționa în fața situațiilor complexe cu care ne confruntăm. În cazul în care capacitatea noastră de a reacționa inteligent, cu competență și sensibilitate este compromisă de reacția noastră impulsivă sau obsesivă, noi devenim sclavii situației respective. Cu alte cuvinte, noi permitem circumstanțelor exterioare să ne influențeze natura experiențelor personale în loc să fim noi înșine cei care stabilim ce fel de experiențe dorim să trăim„.- Sadhguru
Asumarea responsabilității plenare este sinonimă cu o conștientizare plenară a lucrurilor. Corpul nostru este suma totală a alimentelor ingerate de-a lungul vieții. Mintea noastră este suma totală a impresiilor pe care le-am acumulat prin intermediul simțurilor. Noi nu suntem toate acestea, ci noi le transcendem, ne spune Sadhguru în cartea sa ” Inginerie interioară. Ghidul unui Yoghin către starea de bucurie”, Editura Adevăr Divin, Brașov, 2017 .Cu alte cuvinte, noi suntem ceva ce nu am acumulat niciodată.
A fi viu înseamnă a fi conștient. Toți oamenii sunt mai mult sau mai puțin conștienți, dar nu pot intra în contact cu sursa conștiinței decât atunci când pătrund într-o dimensiune care transcende corpul și mintea. Astfel își dă seama că întregul Univers este conștient. Noi locuim într-un cosmos viu.
Dimensiunea fizică și cea psihologică aparțin lumii polarităților: durere- plăcere, iubire-ură, etc. Acestea nu pot exista independent, căci sunt cele două fațete ale aceleiași monede. Atunci când pătrundem în dimensiunea fundamentală a identității noastre reale, noi transcendem toate polaritățile. Ne recunoaștem astfel natura autentică, iar acest lucru ne conferă o stare de beatitudine, explică Sadhguru. Devii astfel, stăpânul propriului destin.
Asumarea responsabilității nu înseamnă că trebuie să preiei asupra ta întreaga povară a lumii, sau că trebuie să accepți vina pentru ceea ce ai făcut sau nu, nici că trebuie să trăiești într-o stare permanentă de vinovăție.
Sadhguru vorbește despre responsabilitate
”Responsabilitatea se referă pur și simplu la capacitatea ta de a reacționa. Dacă iei decizia : ” Sunt responsabil!” tu ai capacitatea de a reacționa. Dacă iei decizia:” Nu sunt responsabil !”, tu nu ai această capacitate. Tot ce trebuie să faci este să înțelegi că ești responsabil pentru tot ceea ce ești sau nu ești și pentru tot ceea ce ți se întâmplă sau nu.
Acesta nu este un joc al minții, o strategie de dezvoltare personală pentru o viață trăită mai comod sau o teorie filosofică. Aceasta este realitatea însăși.”
”Asumarea responsabilității este o trezire la realitate. Această capacitate de a reacționa în fața întregului Univers este deja o realitate fizică. Ceea ce mai lipsește este că gândurile și emoțiile tale să devină conștiente de ea. ”
Asumarea responsabilității nu înseamnă acceptarea vinovăției în locul proiectării ei asupra altcuiva, ci doar o reacție conștientă în fața unei situații. Atunci când îți asumi responsabilitatea, tu explorezi invariabil diferite modalități de a corecta situația creată. Cu alte cuvinte, începi să cauți soluții.
Dacă vei continua în permanență această stare de spirit, capacitatea ta de a-ți modela situațiile vieții așa cum îți dorești, va continua să se amplifice.
Tu nu te poți bucura de liberatatea de a te modela așa cum îți dorești să fii, nu ca o simplă reacție la situațiile exterioare, decât dacă înțelegi că ești responsabil pentru ele.
Reactivitatea înseamnă sclavie, iar asumarea responsabilității…
Reactivitatea înseamnă sclavie, iar asumarea responsabilității înseamnă libertate. Atunci când devii capabil să te modelezi așa cum îți dorești, tu îți poți crea viața pe care ți-o dorești. Chiar dacă viața exterioară nu va fi sub controlul tău întodeauna, cea interioară va fi.
”Foarte mulți oameni se lamentează că viața este nedreaptă cu ei, mai mult decât cu alții. Pentru a-și dovedi punctul de vedere, ei enumeră diferite lucruri teribile care li s-au întâmplat, șansele pe care nu le-au primit și numeroasele nedreptăți pe care le-au suferit. Dar ceea ce uită mulți dintre oameni este că trecutul nu mai există. Amintirile nu au o existență obiectivă. Ele nu sunt existențiale, ci pur psihologice.
Dacă îți controlezi reacțiile, amintirile din trecut pot deveni un atu, dar dacă rămâi captiv în ciclul compulsiv al reactivității, ele îți pot distorsiona percepția momentului prezent, iar gândurile, emoțiile și acțiunile tale pot deveni disproporționate prin comparație cu stimulul. Alegerea îți aparține întotdeauna. Tu poți fie să reacționezi în mod conștient la ceea ce ți se întâmplă în momentul prezent, fie să reacționezi compulsiv. Diferența dintre cele două tipuri de reacții este uriașă, dar pot conduce la rezultate la fel de diferite.”- Sadhguru
Asumarea responsabilității înseamnă să reacționezi conștient
” Dacă ți s-au întâmplat lucruri groaznice, în mod normal ar trebui să fi devenit mai înțelept. Dacă ți s-au întâmplat lucruri mai groaznice decât altora, ar trebui să fii mai înțelept decât ei. Din păcate, marea majoritate a oamenilor nu devin mai înțelepți în urma nenorocirilor lor, ci doar mai răniți în plan emoțional.”
Atunci când reacționezi conștient, te poți folosi de orice situație, oricât de neplăcută ar fi ea, ca de o oportunitate pentru a crește din punct de vedere psihologic și spiritual. Dacă pornești însă de la premisa că :” sunt așa cum sunt din cauza altora”, tu te folosești de situațiile vieții doar pentru a te autodistruge sau pentru a stagna.
”Cele mai oribile lucruri din viață, pot deveni o hrană spirituală dacă accepți faptul că ești responsabil pentru ceea ce ești acum. Chiar și cele mai mari adversități pot fi transformate într-o piatră de temelie pentru creșterea personală.
Dacă îți asumi 100 % responsabilitatea pentru ceea ce ești în momentul prezent, este posibil ca ziua de mâine să fie mai bună pentru tine. Dacă nu îți asumi responsabilitatea pentru momentul prezent, dând vina pe părinți, soț, soție , prieteni, pentru că ești așa cum ești, tu arunci un stigmat asupra viitorului tău chiar înainte ca acesta să se întâmple.
Asumarea responsabilității nu compromite libertatea. Experiența de viață te învață că cu cât poți reacționa mai ușor la ceea ce se întâmplă în jurul tău, cu atât mai liber devii.”
Sursa: 1.Dialoguri și discuții cu Sadhguru
2. ”Inginerie interioară. Ghidul unui Yoghin către starea de bucurie”, Editura Adevăr Divin, Brașov, 2017
Te-ar putea interesa și: Grația Divină- unul din cele mai prețioase diamante
Starea de bine- din înțelepciunea lui Sadhguru
Modelarea destinului prin înțelepciunea lui Sadhguru
Karma nu înseamnă pedeapsă ! Legea Karmei
Imagine: www.pixabay.com