Alchimistul de Paulo Coelho (Important Life Lessons)

  • di

Alchimistul este o carte simbolică, diferită de Juranlul unui Magician, din care învățăm un lucru foarte important: că acceptăm un adevăr numai după ce l-am negat din tot sufletul. Că nu trebuie să fugim de propriul nostru destin și că mâna lui Dumnezeu este infinit de generoasă, în pofida severității ei.

Cartea Alchimistul este și un text simbolic. De-a lungul paginilor sale, autorul aduce un omagiu marilor scriitori care au reușit să ajungă la Limbajul Universal: Hemingway, Blake, Borges, Malba Tahan și alții.

Cartea Alchimistul de Paulo Coelho este cartea care a construit întreaga sa operă literară. Cartea în sine are o poveste interesantă: inițial a fost publicată în 900 de exemplare la o editură braziliană. Editura a considerat-o un eșec și a refuzat să scoată un al doilea tiraj. Paulo Ceolho petrece 40 de zile în deșertul Mojave, iar la întoarcere decide să nu abandoneze cartea și caută o altă editură.

Alchimistul a fost în topul listelor de bestseller în mai mult de 74 de ţări, are peste 65 de milioane de exemplare vândute și este una dintre cele mai bine vândute cărți din lume. Este totodată cartea tradusă în cele mai multe limbi, publicată de un autor în viață. Deşi este o operă de ficțiune, rămâne o carte care a fost decrisă de majoritatea oamenilor care au citit-o ca fiind un roman ce le-a influențat profund viaţa. Printre acestea se numără personalități precum Will Smith, Madonna, Pharrell Williams, Bill Clinton sau Oprah.

Visul lui Santiago

Povestea din cartea Alchimistul este centrată pe viaţa unui tânăr cioban andaluz, pe nume Santiago. Deşi tatăl lui îşi dorea ca el să devină preot, Santiago alege să fie cioban pentru că dorea să vadă lumea.

În timp ce doarme sub un dud aflat în ruinele unei biserici spaniole, Santiago are un vis în care i se spune că dacă va călători în Egipt, va găsi o comoară ascunsă. Acest vis îl intrigă pentru că era pentru a doua oară când îl avea. În oraşul următor, el întâlneşte o ţigancă care îi spune să meargă în Egipt şi să caute comoara.

Comoara pe care o caută  Santiago – este înseși Legenda lui Personală şi a fi capabil să o găseşti, este singurul scop adevărat al vieții noastre. Pe drum primim semne, dar trebuie să fim atenți la ele.

În aventura lui Santiago va întâlni diferiţi oameni care îl îndrumă spre direcţia dorită. În cele din urmă, el învaţă să-și asculte chemarea și să transforme drumul într-o căutare spirituală.

Santiago va trece printr-o sumedenie de peripeții în căutarea legendei sale personale. Pentru ca în final să o descopere, în locul din care pornise de la bun început.

Lecții de viață și descifrări ale semnelor destinului din Alchimistul

  1. Căutarea lui Santiago este o metaforă a vieţii. Ne spune că marile realizări din viaţa noastră implică riscuri pe măsură. Când Santiago este jefuit, este o modalitate de a arăta că vor fi și piedici în tot ceea ce vom încerca să facem.

2. Există momente în viaţă când ne va fi atât de greu încât ne vom dori să renunţăm şi să încercăm altceva. În aceste momente ar trebui să ne amintim care este scopul nostru şi să ne continuăm călătoria. Nu știm exact unde ne va duce drumul, dar călătoria și ceea ce descoperim pe el sunt mai importante decât destinația finală.

3. Iar dacă suntem atenți la semnele pe care le primim și învățăm lecțiile pe care drumul ne învață, destinația finală va fi mai presus de ceea ce ne dorisem de la bun început. 

Călătoria lui Santiago ne învață despre a ne asculta inima, a recunoaște oportunitățile pe care viața ni le aduce și a învăța să vedem semnele pe care destinul ni le arată. Și – cel mai important – despre cum să ne avem curajul de a ne urma visul.

20 Citate-idei din cartea Alchimistul de Paulo Coelho:

  1. Trăiește-ți viața în jurul visului tău și va exista mai multă “inimă” în viața ta decât poți înțelege acum.

2. Lumea poate fi citită precum o carte, dar nu o vom putea înțelege niciodată dacă trăim o viață închisă, ne mulțumim cu ceea ce este în fața noastră și nu dorim să riscăm nimic.

3. “Universul care conspiră să te ajute” și să-ți dea ce dorești este, mai exact, o reflectare a determinării tale de a face ceva să se întâmple.

4. Când vrei ceva, tot universul conspiră în a te ajuta să obții acel lucru.

5. Toată lumea pare să aibă o idee clară despre modul în care ceilalți oameni ar trebui să-și trăiască viețile, dar nimeni despre propria viață.

6. Iubești pentru că iubești. Nu este nevoie de nici un motiv pentru a iubi.

7. Există un singur lucru care face imposibil un vis: teama de eșec.

8. Când fiecare zi este aceeași ca și următoarea, este pentru că oamenii nu reușesc să recunoască lucrurile bune care se întâmplă în viața lor în fiecare zi, din momentul când soarele răsare.

9. Tocmai posibilitatea să-ți împlinești un vis face viața interesantă.

10. Visele sunt Limbajul Domnului.

11. Toți știu exact cum trebuie să trăim noi. Și niciodată n-au habar de cum trebuie să-și trăiască propriile lor vieți.

12. Oricine ai fi și orice ai face, când dorești ceva cu adevărat, vrei pentru că această dorință s-a născut în sufletul Universului. Este misiunea ta pe Pământ.

13. Sufletul Lumii se hrănește cu fericirea oamenilor.

14. Dumnezeu a scris în lume drumul pe care fiecare om trebuie să meargă. Trebuie numai să citești ce a scris El pentru tine.

15. Sunt și eu ca toți ceilalți oameni: văd lumea așa cum vreau eu să fie, nu așa cum este.

16. Orice binecuvântare care nu este acceptată se schimbă în blestem.

17. Iubirea- un lucru mai vechi decât oamenii și decât însuși deșertul, care totuși răsare mereu cu aceeași forță oriunde două perechi de ochi se întâlnesc.

18. Când iubești, lucrurile capătă un sens și mai adânc.

19. Dumnezeu arată viitorul foarte rar și pentru un singur motiv: când este un viitor care a fost scris să fie schimbat.

20. Niciodată nu vei reuși să faci inima să tacă. Și chiar dacă te prefaci că nu asculți ce spune, ea va sta în pieptul tău repetând mereu tot ce crede despre viață și lume.