Ai buzele crăpate ? Iată câteva sfaturi utile
Buzele crapate apar ca urmare a pierderii stratului lipidic natural de la suprafata lor, (cel mai adesea prin lins) sau ca urmare a secretiei lui insuficiente. Deshidratarea este determinata prin evaporare, ca urmare a structurii speciale a buzelor si a numarului foarte redus de celule care se interpun intre vasele sangvine si aer.
1. Miere si vaselina pentru buzele crăpate
Mierea are proprietati antibacteriene si poate ameliora simptomele buzelor crapate. Combinata cu vaselina, ale carei efecte de protector tegumentar sunt bine cunoscute, eficienta preparatului creste foarte mult.
Specialistii recomanda sa punem putina miere pe buze si sa permitem acesteia sa se usuce timp de cateva secunde. Fara sa miscam buzele, aplicam apoi vaselina pe varful buzelor. Aceasta combinatie o lasam sa actioneze pe buze timp de 10-15 minute.
Ulterior, inmuiem o discheta de vata in apa calda si indepartam mierea si vaselina din doua miscari. Pentru rezultate cat mai bune si efecte de durata, putem aplica aceasta metoda zilnic, timp de 5 zile.
2. Ulei de cocos
Multi au descoperit faptul ca uleiul de cocos este un remediu natural foarte eficient impotriva buzelor crapate. Ce trebuie sa facem este doar sa aplicam o cantitate foarte mica de ulei de cocos pe buze, de preferat de cateva ori pe zi, mai ales in sezonul rece sau cand atmosfera pare foarte uscata.
3. Aloe vera
Aloe vera prezinta numeroase beneficii pentru intreaga piele, promovand vindecarea ranilor si mentinerea sanatatii. De aceea, in vederea vindecarii buzelor crapate putem incerca sa aplicam de cateva ori pe zi gel de aloe vera.
4. Alte sfaturi utile practice includ:
– Frecarea usoara a buzelor cu o felie de castravete – o metoda foarte simpla, insa eficienta pentru ameliorarea buzelor crapate;
– Consumarea a minim 2-2.5 litri de apa zilnic – aparitia buzelor uscate poate fi un prim semn de deshidratare generala a organismului;
– Imbogatirea dietei cu vitamina A, o vitamina esentiala bunei sanatati a pielii. Vitamina A poate fi luata din surse alimentare: rosii, morcovi, legume frunze verzi;
– Pregatirea unui scrub pentru buze prin combinarea de zahar si ulei, intr-un castronel si aplicarea amestecului pe buze. Zaharul va actiona ca un exfoliant, iar uleiul va manifesta actiuni hidratante;
– Evitarea consumarii sucurilor acide si fructelor acide (in principal, a citricelor), deoarece acestea pot irita suplimentar buzele.
Imagine: www.pixabay.com