Ziua De Astăzi Contează- Important De Stiut De Ce

Ziua de astăzi contează, idei greșite despre succes.

Cât de des ai o zi grozavă? Este ea o normă sau o excepție pentru tine? Gândește-te la ziua astăzi, de exemplu. Cum ai evalua-o? Până acum, a fost o zi grozavă? Sau nu a fost prea grozavă? Poate că nici nu te-ai gândit la asta până acum. Dacă ți-aș cere să evaluezi ziua de astăzi pe o scară de la 1 la 10 (unde 10 reprezintă perfecțiunea), ai ști măcar ce notă să îi dai?

Cum influențează ziua de astăzi succesul zilei de mâine?

Toată lumea vrea să aibă o zi bună, dar nu mulți știu cum arată o zi bună și foarte puțini știu cum să-și creeze una. Un număr și mai mic de oameni înțeleg că modul în care îți trăiești ziua de astăzi influențează ziua de mâine. De ce se întâmplă asta? Rădăcina problemei este că majoritatea oamenilor înțeleg greșit succesul. Dacă avem o perspectivă defectuoasă a succesului, atunci adoptăm o abordare defectuoasă a zilei noastre. În consecință, se alege praful de ziua de astăzi.

Iată concepțiile greșite des întâlnite în privința succesului și răspunsurile care le însoțesc adesea:
1. CREDEM CĂ SUCCESUL ESTE IMPOSIBIL – PRIN URMARE, ÎL CRITICĂM

Psihiatrul M. Scott Peck își începe cartea de succes The Road Less Traveled (Drumul mai puțin umblat) cu următoarele cuvinte: „Viața e dificilă”. A continuat afirmând: „Multă lume nu vede pe de-a-ntregul adevărul faptului că viața e dificilă. În schimb, oamenii se plâng mai mult sau mai puțin zgomotos sau subtil de enormitatea problemelor lor, a greutăților și dificultăților lor, de parcă viața ar fi în general ușoară sau ar trebui să fie ușoară.” Pentru că vrem să credem că viața ar trebui să fie ușoară, presupunem adesea că orice lucru dificil trebuie să fie imposibil. Când succesul ne ocolește, suntem tentați să aruncăm prosopul și să presupunem că e de neatins.

Apoi, începem să-l criticăm. Spunem: „Oricum, cine are nevoie de succes?!” Iar dacă cineva, despre care noi considerăm că nu merită, are totuși succes, atunci chiar că ne ieșim din pepeni. Asemenea jurnalistului și autorului de proză scurtă Ambrose Bierce, vedem succesul ca fiind „acel păcat de neiertat împotriva semenilor” .

Ziua de astăzi contează, idei greșite despre succes.
2. CREDEM CĂ SUCCESUL ESTE MISTIC – PRIN URMARE, ÎL CĂUTĂM

Dacă succesul ne ocolește, însă nu am renunțat cu totul la luptă, atunci îl privim, de multe ori, ca pe un mare mister. Credem că tot ce trebuie să facem pentru a reuși este să găsim formula magică, glonțul de argint sau cheița de aur care să ne rezolve toate problemele. Acesta este motivul pentru care există atât de multe cărți despre slăbit pe lista bestsellerurilor și atât de multe toane manageriale implementate în birourile corporațiilor, an de an.

Problema este că ne dorim roadele succesului fără a fi dispuși să plătim prețul pentru ele. Seth Godin, autorul cărții Permission Marketing (Marketingul bazat pe permisiune), a scris recent despre această problemă existentă în lumea afacerilor. El consideră că liderii din business caută frecvent soluții rapide pentru companiile lor. Însă ne avertizează că „ar trebui să încetăm să cumpărăm soluții-fulger”.

„Nu poți câștiga aurul olimpic după doar câteva săptămâni de antrenament intensiv”, spune Godin. „Nu există vedete apărute peste noapte. Marile firme de avocatură sau companiile de design nu răsar peste noapte… Toate marile companii, toate marile formații și toate carierele de succes s-au construit exact în același fel: bucățică cu bucățică, pas cu pas, puțin câte puțin.” Nu există o soluție magică pentru succes.

3. CREDEM CĂ SUCCESUL ȚINE DE NOROC – PRIN URMARE, SPERĂM SĂ-L AVEM

De câte ori nu ai auzit spunându-se: „S-a aflat la locul potrivit în momentul potrivit”, pentru a explica succesul cuiva? Este un mit, la fel ca și ideea succesului obținut peste noapte. Șansa de a avea succes peste noapte este la fel de sigură ca și biletul câștigător la loto: una la 50 de milioane.

Ziua de astăzi contează, idei greșite despre succes.

Din când în când, auzim despre câte o vedetă de la Hollywood că a fost descoperită pe când lucra ca vânzător într-o farmacie sau despre câte un sportiv care a ajuns într-o echipă profesionistă, deși nu a început să joace decât spre sfârșitul liceului, iar acest lucru ne entuziasmează. Ce noroc! ne gândim noi. Mi se poate întâmpla și mie! Dar acestea sunt întâmplări rare. Pentru fiecare individ care reușește în viață în asemenea circumstanțe, există alte mii și mii de oameni care au trudit din greu zeci de ani, ca să-și îmbunătățească meșteșugul și să aibă o șansă. Și mai există alte zeci de mii care au investit ani de eforturi, dar tot nu sunt suficient de buni ca să reușească. Când vine vorba despre succes, ești mai câștigat dacă sari pe el când ai ocazia, decât dacă speri să-l obții.

4.CREDEM CĂ SUCCESUL ÎNSEAMNĂ PRODUCTIVITATE – PRIN URMARE, MUNCIM PENTRU EL

Cele 57 de reguli ale succesului

 Nr. 1: Fă-ți treaba.

 Nr. 2: Restul de 56 nu contează

Să muncești din greu și să obții rezultate te face să te simți foarte recompensat. Și mulți oameni privesc acest sentiment cu atâta reverență încât îl consideră totuna cu succesul. Fostul președinte al S.U.A., Theodore Roosevelt, a remarcat: „De departe, cel mai bun premiu pe care vi-l oferă viața este șansa de a munci din greu pentru o sarcină ce merită dusă la capăt.”

Dar a considera că munca susținută este totuna cu succesul oferă o perspectivă unidimensională. (Este oare o zi fără muncă una fără succes? O persoană care se pensionează nu are succes?) În plus, nu e tot timpul adevărat. O etică a muncii solidă este o trăsătură admirabilă, însă numai munca din greu nu asigură succesul. Există o mulțime de oameni care muncesc din greu și nu cunosc niciodată succesul. Unii oameni își investesc energia în slujbe fără viitor. Alții muncesc atât de mult încât își neglijează relațiile importante, își distrug sănătatea sau sfârșesc epuizați. Poate că cei care nu muncesc din greu nu cunosc succesul, însă munca dură și succesul nu sunt unul și același lucru.

Ziua de astăzi contează, idei greșite despre succes.
5. CREDEM CĂ SUCCESUL SE DATOREAZĂ OPORTUNITĂȚII – PRIN URMARE, AȘTEPTĂM SĂ SE IVEASCĂ

Mulți oameni care muncesc foarte mult, dar, aparent, fără niciun rezultat, cred că singurul lucru de care au nevoie este o oportunitate. Mottoul lor începe cu cuvântul „dacă”. Dacă șeful ar lăsa-o mai moale cu mine… Dacă aș obține o promovare… Dacă aș avea un capital pentru început… Dacă copiii mei s-ar comporta bine… atunci viața ar fi perfectă.

Adevărul este că persoanele care nu fac altceva decât să aștepte o oportunitate nu vor fi gata să o valorifice dacă se va ivi. După cum spune legendarul baschetbalist John Wooden: „Când se ivește ocazia, e prea târziu să te mai pregătești.” Iar în cazul celor cărora li se îndeplinește o dorință – o promovare, o modalitate de a câștiga bani sau oricare alta –, rareori se va schimba ceva pe termen lung, dacă nu au pregătit deja terenul pentru a avea succes.

” Când se ivește ocazia,e prea târziu să te mai pregătești”- John Wooden

6. CREDEM CĂ SUCCESUL SE DATOREAZĂ AUTORITĂȚII – PRIN URMARE O ALIMENTĂM

Unii oameni asociază succesul cu puterea. Punctul lor de vedere este întărit de cuvintele unor oameni puternici, precum industriașul Andrew Carnegie, care a afirmat: „Succesul este puterea prin care obții tot ce îți dorești de la viață, fără a încălca drepturile celorlalți”. Numeroși oameni își duc viziunea despre succes și putere cu un pas mai departe, presupunând că oamenii de succes au profitat de alții pentru a ajunge unde sunt. Așa că, pentru a obține ce-și doresc, caută un mijloc de a exploata sau de a influența altă persoană. Ei cred că succesul poate fi obținut cu forța.

7. CREDEM CĂ SUCCESUL SE DATOREAZĂ RELAȚIILOR – PRIN URMARE, CONSTRUIM REȚELE ÎN ACEST SCOP

Care crezi că este cel mai important lucru pentru a obține ceea ce îți dorești de la viață: ce știi sau pe cine știi? Dacă consideri că răspunsul este pe cine, atunci crezi, probabil, că succesul se datorează relațiilor.

Oamenii care cred în relații consideră că ar fi reușit în viață dacă s-ar fi născut în familia potrivită. Sau că norocul lor s-ar schimba brusc, dacă ar cunoaște persoana potrivită. Dar aceste convingeri sunt greșite. Relațiile sunt, cu siguranță, satisfăcătoare. Iar cunoașterea oamenilor potriviți are beneficiile sale. Însă, de unele singure, relațiile nu vor îmbunătăți viața unui om aflat pe o pistă greșită, și nici nu îi vor garanta succesul. Dacă ar fi așa, copiii tuturor afaceriștilor de succes ar reuși în viață. Și rubedeniile președinților americani ar avea parte de succes. Îl mai ții minte pe Billy Carter ? În cele din urmă, nimeni nu-și poate construi succesul prin relații, decât dacă are ceva de oferit la rândul său.

Sursa:” Ziua de astăzi contează”- John C.Maxwell

1 commento su “Ziua De Astăzi Contează- Important De Stiut De Ce”

  1. Pingback: Uneori câștigi, alteori înveți-totul despre eșec | Viața în cuvinte

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.