Skip to content

Manifestările vinovăției-manipularea (The Most Important 1)

manifestarile vinovatiei

Manifestările vinovăției. Critica distructivă, combinată cu lipsa de iubire, creează emoţia negativă a vinovăţiei. Vina este problema emoţională majoră a secolului nostru. Ea este cauza principală a celor mai multe boli mentale, a nefericirii şi aproape a tuturor celorlalte emoţii negative.

Manifestările vinovăției

Vina este folosită de oameni, în mod deliberat, din două motive: pedeapsă şi control. A învinovăţi pe cineva este o metodă foarte eficientă de pedeapsă emoţională.

Vina este folosită şi ca instrument de control sau manipulare. Dacă reuşiţi să faceţi o persoană să se simtă vinovată, îi puteţi controla emoţiile şi comportamentul. Dacă reuşiţi s-o faceţi să se simtă suficient de vinovată, o puteţi determina să facă pentru voi lucruri pe care nu le-ar face în absenţa acelor sentimente de vinovăţie.

1. Sentimentele de inferioritate- Manifestările vinovăției

Prima şi cea mai obişnuită manifestare a vinei o constituie sentimentele de inferioritate, că nu vă găsiţi locul în lume şi că nu meritaţi nimic pe plan personal. Vi se pare că nu meritaţi să vi se întâmple lucruri bune. De fapt, dacă vi se întâmplă succesiv mai multe lucruri bune, vă simţiţi extrem de incomod. Vă simţiţi scoşi în afara zonei voastre de confort, considerând că sunteţi o persoană lipsită de merite si, probabil, veţi adopta un comportament de autosabotaj, pentru ca să nu vi se mai întâmple nimic bun în viaţă.

Adevărul este că meritaţi toate lucrurile bune care vi se întâmplă, atunci când vă concentraţi asupra a ceea ce doriţi si îndepărtaţi din gând ceea ce nu doriţi. Aceste sentimente de inferioritate, de neadaptare si lipsă de valoare sunt deseori exprimate prin cuvinte precum: „Nu sunt suficient de bun”. Unii psihologi le numesc „teama de succes”.

Teama de succes este, pur si simplu, o modalitate de a spune că, din cauza sentimentelor profunde că propria voastră persoană nu are nici o valoare, orice realizare care contravine convingerilor voastre care vă autolimitează, vă face să vă simţiţi incomod.

2. Autocritica distructivă- Manifestările vinovăției

A doua manifestare a vinovăţiei în cazul adulţilor este autocritica distructivă şi faptul că se consideră nişte învinşi. Dacă o persoană este criticată în perioada de creştere, ea va ajunge repede să se autocritice şi va continua să o facă toată viaţa. Adesea auziţi oameni care spun: „Mereu ajung târziu”, „Nu mă pricep la cifre”, „Nu sunt foarte bun la asta”. Ei îşi induc încontinuu idei negative care au puţină susţinere în realitate, sau chiar deloc. Repetând mereu ce li s-a spus despre ei, totul se transformă în realitatea lor credibilă.

Mintea subconştientă acceptă tot ce spuneţi despre voi si consideră că este adevărat. Când vă criticaţi în mod constant, subconştientul preia cuvintele voastre drept comenzi. Cuvintele şi acţiunile voastre ulterioare sunt conforme cu modul în care vă autocriticaţi. Vă veţi comporta în exterior în acelaşi mod în care vă vorbiţi vouă înşivă în interior.

3. Manipularea -Manifestările vinovăției

Al treilea mod în care demonstraţi că aţi crescut cu sentimente de vină este că vă lăsaţi manipulaţi cu uşurinţă de vinovăţie. Sunteţi o pradă uşoară pentru iritarea sau nerăbdarea pe care alţii le folosesc pentru a vă manipula comportamentul. Chiar şi persoanele care nu vă cunosc vă pot apăsa „butoanele vinovăţiei”, făcându-vă să vă simţiţi prost, sau chiar să acceptaţi cerinţele lor. Sunteţi marionete, iar acuzatorul devine păpuşarul.

Practic, toate solicitările caritabile se bazează pe folosirea abilă a vinovăţiei pentru a vă manipula sentimentele, pentru a vă face să credeţi că nu meritaţi standardul vostru de viaţă şi realizările obţinute.

Trebuie să fiţi conştienţi de modul în care vinovăţia este folosită ca un instrument pentru a vă influenţa.

4. Îi învinovățim și condamnăm pe alții

A patra manifestare a vinovăţiei o reprezintă faptul că îi învinovăţim şi îi condamnăm pe alţii. Dacă aţi fost crescuţi ca victime ale vinovăţiei, fiind încontinuu criticaţi şi blamaţi, când deveniţi adulţi, veţi folosi vinovăţia ca un mod de a comunica cu ceilalţi. Mulţi părinţi folosesc vinovăţia exclusiv pentru a-i determina pe copiii lor să facă ce doresc ei. Mulţi şefi se bazează pe vinovăţie ca metodă principală de a controla.

5. Dezvoltarea ” complexului de victimă”-Manifestările vinovăției

A cincea manifestare a vinovăţiei – si poate cea mai obişnuită – este dezvoltarea „complexului de victimă”. Persoana se simte victimă şi vorbeşte ca o victimă. Persoanele care au sentimente adânci de vină îşi cer mereu scuze. Ele spun mereu: „îmi pare rău”, în plus, folosesc „limbajul de victimă” – moduri de a vorbi care sunt adevărate pledoarii pentru „nevinovăţie”.

Probabil că cele mai obişnuite forme ale limbajului de victimă sunt propoziţii de genul: „Nu pot”, sau „Trebuie să …”, ori exprimări combinate: „Trebuie, dar nu pot; nu pot, dar trebuie”.

O altă formă a limbajului de victimă este verbul „a încerca”. Ori de câte ori oamenii spun: „Voi încerca”, ei se scuză, din pornire, pentru nereuşită. Ei transmit convingerea că vor eşua în tot ceea ce spun că vor încerca să facă. Iar voi ştiţi, intuitiv, că aceste cuvinte sunt semnale pentru eşecul ce urmează.

Cuvintele „Voi încerca” înseamnă „Voi da greş si vreau să ştii asta dinainte, astfel încât să nu vii la mine mai târziu si să spui că nu te-am avertizat. Dacă vei veni totuşi, o să-ţi amintesc că ţi-am spus doar că voi încercă’.

Aș dori- Manifestările vinovăției

O altă formă a limbajului de victimă se află în cuvintele: „Aş dori”. Ori de câte ori rostiţi „Aş dori”, înainte de împlinirea unui scop sau a unei dorinţe, îi daţi subconştientului vostru semnale că nu credeţi cu adevărat că veţi reuşi. Dacă spuneţi: „Aş dori să pot renunţa la fumat”, sau „Aş dori să pot să slăbesc”, ori „As dori să pot economisi bani”, ceea ce spuneţi, de fapt, este: „Dar nu cred că, în cazul meu, acest lucru e posibil”.

De câte ori folosiţi limbajul victimei: „Nu pot”, sau „Trebuie să …”, sau „Voi încerca”, sau „Aş dori”, sau „îmi pare rău”, sau „Nu da vina pe mine”, sau „Nu e vina mea”, vă întăriţi emoţia negativă de vinovăţie si o introduceţi mai adânc în subconştientul vostru.

Luaţi chiar acum decizia să eliminaţi limbajul victimei din vorbirea voastră. Vorbiţi cu hotărâre si convingere. Spuneţi: „Voi face”, sau „Nu voi face”. Spuneţi „Vreau”, în loc de „Trebuie să …”. Spuneţi mai ales: „Pot” sau „Voi face”, în loc de „Nu pot” sau „Aş dori”.

Sursa:” Succesul în viață”- Brian Tracy

Imagine: www.pixabay.com

Comments are closed.