Skip to content

Schimbarea este dificilă (The Most Important 1)

schimbarea este dificila

Schimbarea este dificilă la început. Nimănui nu-i place schimbarea. Noi, ca oameni, iubim previzibilul. Tot ce este nou ne sperie și ne provoacă confuzie, nesiguranta. Dar nu poți ajunge la performante dacă nu ești mereu dispus să actionezi  pentru a duce lucrurile mai departe și a face progrese.

Da, este adevarat, ca începutul schimbării este partea cea mai grea. Dar trebuie să știi: dacă ai început, batalia este pe jumatate castigata. Ai nevoie de toată vointa și forța interioară pentru a începe. Dar apoi lucrurile devin mai simple. Pașii mici, dar consecventi, se acumuleaza. Valurile micilor realizări devin un tsunami al succesului.

Schimbarea este dificilă

 Fiecare actiune are o consecinta, fiecare, indiferent de ce tip ar fi ea. Poți  avea impresia la început că nimic nu merge si că nu faci nici un pas înainte. Dar dacă înveți să progresezi, facand mai mulți pasi mici, dar singuri, atunci te vei apropia de performante. Atunci când pui in miscare procesul” de a incepe” ,lucrurile vor incepe să progreseze. Încep să ti se deschidă usi care nici nu stiai ca există. Trebuie doar să faci primul pas, restul va veni de la sine!


” Ceea ce omida numeste sfarsitul lumii este de fapt un fluture. “- Richard Bach

Schimbarea este dificilă: Cum funcționează schimbarea?


Schimbarea este dificilă în perioada de tranziție. Ori de câte ori încerci ceva nou, ti se pare ciudat. Chiar și incrucisarea inversa a bratelor. Ori de câte ori vei imbratisa schimbarea, cu siguranță te vei simți ciudat. Dar e un semn bun. Nu înseamnă decât că ai ieșit din zona de confort. Înseamnă că îți formezi noi tipare de gândire și comportament.


Stiai că, de multe ori, trebuie să ajungi intr-un impas înainte de a-ți putea reconstrui viața cu mult mai bine?! Nu poți avea o mare reușită  ,până ce nu treci printr-o cadere. Când treci prin această cadere ești că si cum te-ai afla in zapada inalta a necunoscutului. Anume in aceste momente te lovesti de sentimentul nesigurantei și te afli față în față cu indoiala de sine. Dar ,important este să știi că ori de câte ori faci un pas înainte și adopti schimbării, temerile se vor manifesta. Aceasta ține de procesul de dobandire  de noi abilitati.

Pur și simplu te desprinzi de vechiul mod de a fi și aderi la unul nou. Senzatia este neplacuta căci temeliile pe care stateai inainte, acum se clatina. Dar, nu uita, este doar o senzatie. Nu e nimic in neregula. Căci , daramand vechile temelii, adică obiceiuri și comportamente , faci loc celor noi, mai bune. Pentru a face față schimbării, este nevoie de perseverența și multă răbdare. Așa funcționează schimbarea!

Schimbarea este dificilă: Acceptarea schimbării

Schimbarea este dificilă și ne aduce disconfort și rezistență chiar și atunci când efectul acestei schimbări va fi unul pozitiv. Acceptăm mai ușor schimbarea și o identificăm ca pozitivă atunci când este ceva după care tânjim, atunci când simțim că e rezultatul unui efort de durată, îndeplinirea unui vis, dar când avem iluzia că schimbarea vine din senin poate fi destul de descurajantă și chiar supărătoare.

Acceptarea schimbării poate părea ceva nociv, putem simți că pierdem o luptă, poate părea că îi permitem acestei schimbări să ne preia viața fără a depune efortul de a ne ține cu degetele încleștate de ceea ce la un punct credeam că ne va face bine.

Schimbarea este dificilă: Schimbările necesare și avertismentele

În afara morții și a accidentelor, schimbările necesare nu vin de obicei fără avertisment, ele ne trag pe dreapta brusc după ce noi am ignorat toate stegulețele roșii de până atunci, iar dacă pare că vin fără avertisment în situații pe care noi le credeam stabile și benefice, ceva obstrucționa stegulețele care erau existente, dar invizibile nouă.

Când ajungem în punctul curbei sinusoidale a existenței noastre și e nevoie să acceptăm nevoia schimbării sau să facem o schimbare, putem transforma majoritatea întreruperilor în puncte de inflexiune.

Schimbarea este dificilă

Inflexiunile sunt puncte din viața noastră în care evenimentele și deciziile ne duc într-o direcție diferită, modificând cursul a cel puțin unui aspect al vieții noastre. Noi le remarcăm în general pe cele care ne duc vertiginos în jos, deoarece cele care ne duc în sus nu vin cu conotații negative.

Pentru a ne adapta la sensul care îi urmează punctului de inflexiune, trebuie să acceptăm pe deplin schimbarea sau nevoia schimbării.

Dacă rezistăm, viața noastră va rămâne agățată în vârful curbei sinusoidale, într-un punct de ancorare atât de instabil încât vom trăi permanent cu teama prăbușirii iminente.

În punctul de inflexiune lucrurile par dezechilibrate, dar de fapt noi suntem exact acolo unde trebuie să fim.


” Dacă  totul e sub control, atunci înseamnă că mergi prea incet  “- Mario Andretti. 

Te-ar putea interesa și: Efectele renunțării la negativism

Secretul Piramidei Conștiinței

Principiul Vieții din Secretul Veacurilor

Imagine: www.pixabay.com