Rețeta de pandișpan pufos simplu sau cu cacao

  • di

Reteta de pandispan pufos a fost inventata de un bucatar italian, undeva prin secolul 17, Giovan Battista Cabona, numit si Giobatta, de loc din Genova.

Reteta originala prevede doar oua, zahar si faina. In secolul 17 nu exista amidon.

Cum o faceau mamele si bunicile noastre, mai stiti? 6 oua, 6 linguri cu varf de zahar, 6 linguri cu varf de faina… Cea mai simpla si mai buna prajitura .

In spatele retetei de baza cu 6 oua, 6 linguri de faina, 6 linguri de zahar exista o formula matematica extrem de precisa: cantitatea de oua este egala cu suma dintre cantitatea de faina si cea de zahar! Un ou are aproximativ 50 g, iar faina + zaharul au impreuna 50 g.

Ingrediente pentru pandișpan pufos:

  • -10 oua
  • -250 g zahar (10 linguri cu varf)
  • -250 g faina 00 (10 linguri cu varf)-nu se foloseste faina de cozonac
  • -1 praf de sare
  • -arome dupa gust

Rețeta de pandișpan pufos fără aditivi

La aceasta reteta de pandispan nu se folosesc aditivi de nici un fel. Nu se pun nici praf de copt si nici bicarbonat. Daca ouale sunt proaspete, albusurile batute spuma tare si apoi amestecat totul extrem de usor, aerul inglobat in albusuri, va face ca aluatul sa fie extrem de pufos, moale si asa se va mentine, exact ca un burete.

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se bat putin cu sarea, cat sa se desfaca galbenusurile.

Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga tot zaharul. Se continua baterea, pana cand tot zaharul este bine dizolvat si albusurile sunt o spuma lucioasa, tare. Se ia putin albus intre degete si se vede daca mai este zahar netopit.

Prepararea rețetei de pandișpan pufos

Se poate folosi si zahar pudra, dar recomandat este sa se foloseasca zahar tos, pentru ca „bezeaua” va fi mult mai pufoasa si mai tare! 

Se adauga acum albusul peste galbenus si se amesteca extrem de usor, de jos in sus, cu o paleta. In nici un caz nu se bate cu mixerul. Albusul se adauga tot, nu in transe. Se adaogă vanilia.

Acum se adauga faina, cernuta inainte. Este bine sa se cearna si ca sa se indeparteze eventualele corpuri straine, dar si ca sa se aeriseasca si sa nu aiba cocoloase de la umiditate.

Se adauga in ploaie si se amesteca usor, tot de jos in sus, cu o paleta, cu miscari usoare, ca sa nu se lase aluatul. Nu se amesteca brusc si nu se bate cu mixerul!

Se toarna in tava tapetata cu hratie de copt sau unsa cu lei si tapetata cu faina. Se coace la 160 de grade (foc mediu), timp de 30-40 de minute.

Verificati pandispanul dupa 30 de minute si faceti proba cu scobitoarea. E cel mai simplu mod de a vedea daca este gata.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.