Răbdarea versus nerăbdarea
Răbdarea este un instrument foarte eficient. Cei mai mulți oameni suferă de boala nerăbdării, asteptand ca dorintele să fie satisfacute pe loc. Ei își doresc să își indeplineasca visele chiar acum. Altfel spus, ei nu au Răbdare să aștepte.
Ori de câte ori trebuie să aștepte la o coada sau în trafic, ei se enerveaza. Si-ar dori să obtina tot ce este mai bun în viață și toate raspunsurile la intrebarile pe care și le pun în clipa de față. Din pacate, din cauza nerabdarii lor, ei îi fac si pe cei din jur să sufere.
Nerabdarea nu este altceva decât o rezistenta opusa procesului de invatare.
Gandeste-te la mintea ta că la o gradina. La început, orice gradina este o palma de pământ aridă. În multe gradini mentale există numeroase buruieni ale urii de sine și pietre ale disperarii, mâniei și grijilor. În ele cresc și arbori batrani numiti temeri , care trebuie curatati și altoiti pentru a se regenera. După curatarea gradinii de buruieni și de pietre, tu poți cultiva in sfârșit semintele bucuriei și ale prosperitatii. Ai grijă apoi că noile răsaduri să primeasca lumina soarelui și uda-le cu apa iubirii și atentiei tale.
Atunci când vei face aceste lucruri, la început ți se va parea că nu se întâmplă nimic. Nu te opri insa. Continuă să ai grijă de gradina ta. Dacă îți vei cultiva răbdarea, va veni o vreme când noile plante vor creste și vor înflori. Alege cu atenție gândurile pe care dorești să le cultivi. Așteaptă apoi cu rabdare, dar nu te opri, ca acestea să creasca și să dea roadele pe care le dorești.
Orice proces de învățare are nevoie de timp- Răbdarea vs nerăbdarea
Atunci când începi o nouă activitate, nu te descurci niciodată prea bine. Ca să înțelegi mai bine acest lucru, fă următorul exercițiu: Prinde-ți palmele și încleștează-le. Nu există o manieră corectă sau greșită de a face acest lucru. Acum observă care deget mare este deasupra celuilalt: stângul sau dreptul ? Fă din nou același lucru, dar ai grijă să îți prinzi palmele astfel încât degetul opus să fie deasupra primului. Vei constata că gestul tău nu mai este atât de spontan.
Te simți ușor nesigur pe tine. Este posibil chiar să greșești. Repetă apoi exercițiul de câteva ori, având grijă să alternezi între ele degetele mari. Vei constata că te descurci din ce în ce mai bine. Dintr-o dată, nesiguranța de dinainte dispare, pentru că te obișnuiești cu noua mișcare.
Exact la fel se petrec lucrurile cu orice activitate nouă pe care ne propunem să o învățăm. Dacă nu am mai făcut niciodată așa ceva, vom face inevitabil greșeli, pentru care vom simți să ne condamnăm singuri. Dacă ne vom exersa însă răbdarea și vom continua să repetăm activitatea, ne vom obișnui treptat cu ea, și aceasta ni se va părea din ce în ce mai naturală.
Viața îți poate oferi o sumedenie de lecții, generând noi efecte pozitive în lumea ta. Important este să ai răbdare și să fii blând cu tine însuți. Tu ce alegi să crești în grădina ta : trandafiri sau spini ?
Citate despe răbdare:
1. Răbdare, o formă uşoară de disperare, deghizată în virtute. Ambrose Bierce
2. Cel care nu are răbdare, nu are nici o filozofie. Saadi
3. Cu răbdare și tăcere, se face aguridă miere. Anton Pann
4. Nu te agita atât, lucrurile cele mai bune se petrec atunci când le aștepți mai puțin.
5. Cu răbdare treci și marea. Proverb românesc
6. Sufletele mari rabdă în tăcere. Friedrich von Schiller
7. Nu faci nimic când procedezi şi cu prudenţă şi cu grabă. Publilius Syrus
8. Poezia poate să nu fie însuşirea unei anumite pături de indivizi, însă toarcerea ei în versuri reprezintă nu mai puţin muncă, ucenicie serioasă, răbdare. Tudor Arghezi
9. Răbdare, nicio plantă nu plânge pe timp de secetă. Valeriu Butulescu
10. Sunt două păcate principale din care toate celelalte păcate se nasc: Nerăbdarea și Lenea. Franz Kafka
Te-ar putea interesa și :
Schimbarea este dificilă la început
9 obiceiuri care-ți vor schimba viaț