Skip to content

Metode pentru gestionarea stresului (The Most Important 1)

gestionarea stresului

Metode pentru gestionarea stresului

Cu toții avem de-a face cu stresul în muncă și în viețile noastre. Stresul nu este neapărat nociv. Eustresul ne motivează adesea să ducem la îndeplinire lucruri care par imposibile. Ceea ce ne preocupă este stresul care devine prea mare ca să ne mai putem descurca cu el și care poate conduce la afecțiuni psihologice și fizice.

Din fericire, putem face față și celor mai stresante situații prin aplicarea unuia sau a mai multora dintre antidoturile următoare:

  • Autodisciplina
  • Dragostea și grija față de sine
  • Relaxarea
  • Exercițiile fizice
  • Simțul umorului
  • Căutarea ajutorului celorlalți

Autodisciplina

Fiecare dintre noi are propriul mod de a atenua tensiunea. O persoană a declarat că atunci când este stresată, se duce în mașina sa, închide ferestrele și țipă. O femeie, care din fericire are un cabinet privat, a recunoscut că soluția ei pentru atenuarea tensiunii constă în exerciții yoga timp de câteva minute. Alții au găsit sprijin în meditație sau rugăciune.

Dragoste și grija față de sine

Este important pentru sănătatea noastră să avem grijă de noi înșine, iar oamenii cu o stare de sănătate bună sunt mai puțin predispuși la stres.

Relaxarea

Metode pentru gestionarea stresului- Dale Carnegie

Majoritatea experților în gestionarea stresului sunt de acord că atunci când o persoană este stresată, cea mai eficientă terapie imediată este relaxarea. Modul de relaxare ales depinde de împrejurările în care apare stresul și de diferitele metode de relaxare potrivite în cazul individului sau ale situației respective. Într-un studiu recent, autorul a întrebaat un grup de femei și bărbați cum reușesc să se relaxeze atunci cînd se simt presați la locul de muncă.

Atunci cînd Charlie se simte stresat, el încearcă să se detașeze pentru o vreme de contextul care a creat presiune asupra lui. Pleacă de la birou. O plimbare scurtă în jurul clădirii sau al parcării, zece minute, îl învigorează și îi redă liniștea de care are nevoie pentru a aborda problema într-un mod mai eficient.

Plecarea din locul care crează situația de stres oferă minții oportunitatea de a se revigora. Schimbarea decorului, chiar dacă este vorba de o altă cameră, poate ajuta în ușurarea tensiunii.

Să visăm cu ochii deschiși. Să lăsăm mintea să se concentreze pe o amintire plăcută. Să ne gândim la o excursie care ne-a încântat, la un peisaj frumos, la o experiență fericită. Să savurăm acele momente. Să le retrăim. Atunci când creierul este distras de la situația stresantă și este inundat cu gânduri plăcute, ne liniștim și putem să alungăm stresul.

Unii oameni scapă de tensiunile de zi cu zi visând cu ochii deschiși câteva minute la succesele lor din trecut. Probabil că am mai înfruntat asemenea probleme și am reușit să le rezolvăm. Amintindu-ne reușitele din trecut, ne vin idei pentru soluționarea problemelor curente.

Exercițiile fizice

Exercițiul fizic este o modalitate minunată de a reduce stresul. Dacă lucrăm într-o încăpere cu alți 20 oameni, nu este o idee bună să facem flotări. Cu toate acestea, sunt alte exerciții mai puțin deranjante pentru ceilalți.

Exercițiile de respirație sunt ușoare și nu deranjează pe nimeni. Inspiră adânc pe nas și expiră încet pe gură. Repetă exercițiul de câteva ori și observă cum întreg corpul reacționează și începe să se relaxeze.

Dacă ai griji, nu există mod mai bun de a scăpa de ele decât să le trimiți la plimbare. Ieși afară și fă câțiva pași. S-ar putea să-și desfacă aripile și să-și ia zborul.

Dale Carnegie

Simțul umorului

Atunci când stresul te copleșește, este dificil să vezi partea amuzantă a unei situații. Cu toate acestea, când ne uităm în urmă la lucrurile care ne-au îngrijorat în trecut, adeseori începem să râdem de ele.

Mulți doctori recomandă râsul ca analgezic și ca antidot împotriva stresului. Persoanele cu simțul umorului sunt mai puțin predispuse la stres. Prin căutarea unui motiv de râs în mijlocul unei situații tensionante, putem găsi o soluție la reducerea stresului.

Paul păstrează o carte cu bancuri în bibliotecă. Atunci când se simte copleșit de muncă, el ia o ”pauză de râs”. Se uită peste paginile cărții și zâmbește sau chiar râde în hohote. Astfel reușește să își limpezeazcă mintea pentru o abordare mai puțin tensionată a muncii sale.

Cere-le ajutor celorlalți

Marylin reușește să reducă stresul printr-o convorbire telefonică. Ea vorbește despre problemele sale cu o prietenă bună. Deși nu se așteaptă ca prietena ei să-i rezolve problemele, prin faptul că verbalizează gândurile din mintea ei își clarifică ceea ce adeseori i-a scăpat până atunci. În plus, cele câteva minute de conversație prietenească reduc tensiunea.

Uneori stresul e atât de copleșitor, că nu ne putem descurca singuri. Fiecare persoană ar trebui să-și elaboreze un program de ativități care o pot relaxa în situații de stres și care pot fi adaptate și pentru locul de muncă. Orice moment de relaxare poate reduce stresul, permițându-ne să ne întoarcem înviorați la treabă.

Printr-o abordare sistematică în căutarea soluțiilor, putem să facem față obstacolelor cu minimum de stres și să luăm decizii mai bune. Încearcă această abordare în patru pași:

1. Treci în revistă faptele

Notează pe hârtie motivul exact al îngrijorării. Charles Kettering, marele inventator și afacerist, a spus cât se poate de bine: ”O problemă enunțată bine este o problemă pe jumătate rezolvată”.

2. Analizează faptele

Gândește-te la toate răspunsurile sau soluțiile posibile. Nu uita să te gândești la ramificațiile fiecărei opțiuni. Ia în considerare nu numai posibila rezolvare, ci și modul în care alți oameni ar putea fi afectați de respectiva soluție.

3. Ia o decizie

Regândește toate opțiunile și decide care este cea mai bună soluție sau cel mai bun mod de acțiune.

4. Pune în aplicare decizia

Începe imediat să pui în practică decizia. În felul acesta preiei controlul asupra situației stresante. Este uimitor cât de ușor poate fi alungat stresul când începem să acționăm pur și simplu.

Întreabă-te întâi: Care este situația cea mai rea care se poate întâmpla? Apoi pregătește-te să o accepți. Apoi începe să îmbunătățești situația cea mai rea.

Dale Carnegie

Sursa: ”Cum să învingi grijile și stresul”Dale Carnegie

Imagine: www.pixabay.com

Comments are closed.