Skip to content

Lider fără funcție-R. Sharma (The Most Important 1)

lider fara functie

Lider fără funcție. O fabulă modernă despre succesul autentic în afaceri și în viața personală-Robin Sharma- mic rezumat-The Leader Who Had No Title: A Modern Fable on Real Success in Business and in Life

Victimele înșiră problemele pe care le au. Liderii prezintă soluții. Iar cartea Lider fără funcție de Robin Sharma vă va oferi o soluție revoluționară, pentru a ajunge în mod rapid și elegant la rezultatele maxime, în aceste vremuri schimbătoare și atât de nesigure.

Cartea Lider fără funcție cuprinde opt capitole pline de sfaturi și soluții , principii minunate, cât și patru lecții importante de leadership.

1. Ne naștem cu dreptul la leadership și la succes.

Nimeni nu reușește mai presus de cele mai îndrăznețe visuri, decât dacă are visuri îndrăznețe de la bun început.

Ralph Charell

Cu toții ne naștem genii. Din păcate, cei mai mulți murim mediocri.

Lecțiile importante din acest capitol sunt prezentate cu politețe, cu atenție și cu sinceră încurajare.

Din acest capitol aflăm că greutățile vieții te fac mai bun. Că șansele se ascund în mijlocul dificultăților. Și că fiecare din noi este făcut să aibă succes, atât în carieră , cât și în viața personală.

2. Întâlnirea cu mentorul meu de leadership

Zilele vin și se duc, ca niște chipuri ascunse sub un văl, trimise de cineva care ne vrea binele- dar nu ne spune nimic. Și dacă nu folosim darurile pe care le aduc, vor pleca luându-le înapoi.

Ralph Waldo Emerson

Acest capitol ne vorbește despre oportunități și vârstă, care nu este decât o stare de spirit, și o etichetă pe care o folosește mulțimea ca să-i categorisească pe oameni și să-i limiteze. Modul de a rămâne tânăr sufletește este de a face ceea ce-ți place cu adevărat. Căci, în fiecare dintre noi este ascuns un lider, care dorește să iasă la lumină.

Oricine, oriunde în lume, poate să își asume responsabilitatea de a introduce schimbarea, de a atinge performanțe excelente și de a-și demonstra capacitatea de leadership. Fiecare dintre noi are un rezervor lăuntric, un potențial de leadership. Dar trebuie să fim conștienți că îl avem, și apoi să-l exploatăm cu adevărat. Și odată ce scoți la lumină acest potențial de lider, trebuie să-l exerciți în fiecare zi. Cu cât vei folosi mai mult această capacitate, cu atât vei ajunge să o cunoști mai bine.

Nu este nevoie să ai o funcție ca să fii leader. Leadership înseamnă mai degrabă cât de bine lucrezi ș te comporți, cum reacționezi la anumite acțiuni sau evenimente.

Întotdeauna culegi ceea ce ai semănat. Întotdeauna există consecințe. Mereu primești ceea ce meriți. Chiar și cel mai mic gest bine intenționat atrage consecințe bune.

3. Tristul cost al mediocrității și rezultatele spectaculoase ale leadershipului.

Numai cei mediocri mor la nivelul lor maxim. Adevărații lideri progresează neîncetat- și ridică tot mai mult ștacheta performanțelor pe care le pot atinge și a vitezei cu care înaintează.

Jean Giraudoux

Acceptarea incertitudinii este un dar prețios. Cei mai mulți dintre noi se tem de momentul în care vor înfrunta necunoscutul. Dar nu ar trebui să fie așa. Nu este decât începutul unei noi aventuri. Și momentul de început al dezvoltării noastre personale.

Tot din acest capitol aflăm că liderii fac lucruri pe care ceilalți nu vor să le facă- deși poate că nici lor nu le place. Dar ei au disciplina de a face ceea ce știu că este important și corect, și nu ceea ce este ușor și plăcut.

Trebuie să dăm dovadă de leadership în toate privințele. Ca să ne construim cea mai bună viață posibilă, este extrem de important să demonstrăm leadership în menținerea sănătății, în realțiile cu cei dragi, în modul în care ne administrăm veniturile și în cadrul comunității. Dacă nu te poți conduce pe tine însuți, nu vei putea niciodată să conduci pe nimeni altul.

Tot din acest capitol descoperim care sunt cele 10 victorii ale omului:

 • Îți închei viața plin de mulțumire și împlinit, având o viață de cea mai înaltă calitate;
 • Închei viața știind că ai atins nivelul excelenței și că ai respectat standartele perfecțiunii, în tot ceea ce ai făcut;
 • Îți închei viața fericit pentru că ai avut îndrăzneala de a-ți înfrunta întotdeauna cele mai mari temeri și de a-ți realiza cele mai înalte visuri;
 • Închei viața știind că ai fost o persoană care i-a ajutat pe semenii săi să se înalțe, în loc să-i tragă în jos;
 • Îți închei viața știind că te-ai ridicat de fiecare dată când ai fost doborât și niciodată nu ți-ai pierdut optimismul;
 • Închei viața bucurându-te de realizările tale fenomenale;
 • Îți închei viața cu încântare privind cât de puternic, exemplar, corect și uman ai devenit;
 • Închei viața realizând că ai foat un adevărat inovator care a deschis drumuri noi, în loc să urmeze căi bătute;
 • Îți închei viața înconjurat de colegii care văd în tine un star, de clienții care te numesc erou și de cei dragi care te consideră o legendă;
 • Închei viața ca un adevărat Lider fără Funcție, știind că viața ta va rămâne un model al posibilităților deschise omului.

4. Prima lecție de leadership: nu ai nevoie de funcție de conducere pentru a fi lider

Oamenii vor să primească ceva, dar să nu dea nimic în schimb. Visează să aibă totul, dar nu vor să-și suflece mâinile și să facă vreun efort. Succesul se creează prin alegeri conștiente: ori începi și faci ceva, ori nu faci nimic . Căci oricine poate reuși în viață. Puțini, însă, aleg să reușească. Se tem de schimbări, de provocări și caută mereu scuze. Dar este imposibil să clădești succesul pe temelia scuzelor și pretextelor. Doar victimele trăiesc găsindu-și scuze și mor din cauza lor.

Începutul este partea cea mai grea. Dar, dacă ai început, bătălia este pe jumătate câștigată. Ai nevoie doar de voință și forță interioară pentru a începe.

5. A doua lecție de leadership: vremurile grele dau lideri mari

Perioadele grele nu durează la nesfârșit, dar oamenii puternici rezistă întotdeauna. Iar viața ne aduce ocazii incredibile de a transforma problemele în succese. Cu toții avem Everesturile noastre, adânc ascunse în inimă. Trebuie să-ți promiți că le vei cuceri în fiecare zi. Ține minte: nu vei afla niciodată cât de sus poți ajunge, dacă nici măcar nu încerci. Cucerește-ți propriul Everest.

Și nu uita și de regula 80/20: 80 la sută din rezultate vin din 20 la sută din acțiuni.

Viața începe acolo unde se sfârșește zona de confort.

Neale Donald Walsh

6. A treia lecție de leadership: cu cât construiești relații mai strânse, cu atât ești un lider mai puternic

7. A patra lecție de leadership: pentru a fi un lider de valoare, trebuie să fii mai întâi un om de valoare.

Este foarte simplu. O companie excelentă este doar un grup de persoane care excelează în tot ceea ce fac. Performanțele exterioare încep din interior. Fii mai întâi propriul tău lider. Numai așa vei deveni o persoană capabilă să îi conducă pe ceilalți. Muncește din greu ca să-ți valorifici potențialul, astfel încât comoara îngropată în tine însuți să se vadă în tot ce faci.

Începe să te debarasezi de convingerile negative și de barierile psihologice, care te fac să crezi că nu poți deveni lider și că nu poți avea mari realizări. Fă ordine în viața ta interioară sub aspect emoțional, eliberează-te de orice resentimente și renunță la povara trecutului. Iar toate acestea te vor duce la faptul că vei străluci la capacitatea ta maximă.

Cele 7 practici fundamentale de leadership personal

 • Învățarea
 • Afirmațiile pozitive
 • Vizualizarea
 • Notarea ideilor într-un jurnal
 • Fixarea obiectivelor
 • Exercițiile fizice
 • Alimentația sănătoasă

8. Concluzie

Cartea Lider fără funcție este dedicată tuturor cititorilor pentru a vă ajuta să scoateți la lumină potențialul de leadership din fiecare, pentru a vă ajută să dăruiți tot ce aveți mai bun în voi. Este o carte care vă va ajută să-i lăsați pe toți cei care vă întâlnesc mai buni decât erau înainte de a vă cunoaște și cel mai important, să deveniți Lider fără Titlu în viața personală cât și cea profesională.

Cumpără cartea aici

Imagine: www.pixabay.com

Te-ar putea interesa și :

Călugărul Care Și-a Vândut Ferrari-ul – Robin Sharma– mic rezumat

Clubul 5 A.M. – Robin Sharma– mic rezumat

Totul depinde de tine- Thomas B. Smith– mic rezumat

Cum trecutul devine viitorul vostru

2 thoughts on “Lider fără funcție-R. Sharma (The Most Important 1)”

 1. Pingback: Avantajul fericirii- Shawn Achor-mic rezumat (The Most Important)

 2. Pingback: 1 Avantajul fericirii- Shawn Achor NEW (The Most Important)

Comments are closed.