Skip to content

Începe cu ceea ce nu-ti place- scapă de factorii restrictivi (With Love 1)

incepe cu ceea ce nu-ți place

Cum Sa Scapi De Lucrurile Care Nu-ti Plac? Învață din cartea ”Începe cu ceea ce nu-ti place-Brian Tracy- idei esențiale .

Începe Cu Ceea ce Nu-ti Place- brian Tracy

Brian Tracy este unul dintre cei mai renumiti autori de studii de dezvoltare personala si coaching din America. Nascut in Canada, intr-o familie saraca, a renuntat la studiile liceale si a inceput sa munceasca de foarte devreme. La 20 de ani paraseste Canada si incepe sa calatoreasca prin lume.

Astfel ajunge sa lucreze in Anglia, Franta, Spania, Gibraltar, Turcia, Iran, India; isi petrece doi ani din viata in Thailanda. Isi incepe ascensiunea in lumea afacerilor ca agent comercial si ajunge sa fie numit director de vanzari intr-o companie cu un capital de 265 de milioane de dolari. Dupa varsta de 30 de ani, se inscrie la University of Alberta, unde obtine o diploma in comert; isi ia apoi masteratul in administratie si management la Columbia Pacific University.

De-a lungul activitatii sale profesionale a lucrat in 22 de companii, in domenii diferite.

Din 1981 a inceput sa-si expuna principiile de management personal si organizational in conferinte si seminarii tinute in intreaga lume, iar serviciile sale de consultanta si pregatire in afaceri sunt apreciate de peste 500 de corporatii. A publicat peste 40 de carti si a aparut in aproximativ 300 de conferinte video si audio; an de an, audienta sa numara peste 250 000 de persoane. Calatoreste si tine prelegeri de mai bine de 100 de ori pe an si deruleaza operatiuni de afaceri in 17 tari. Brian Tracy se bucura de o casatorie fericita si are patru copii.

Începe Cu Ceea ce Nu-ti Place e o carte de strategii și tehnici concrete cuprinse 21 de capitole. Un aspect important pentru cei care își doresc cu adevărat să studieze și să aplice dezvoltarea personală, nu să o mențină la un nivel teoretic, e că la finalul fiecărui capitol există un mic rezumat al acestuia, rezumat ce poate fi foarte ușor de parcurs ulterior și care conține un apel la acțiune – o idee concretă a ce ai de făcut în continuare.

Titlul original al cărții, Eat the frog first, a pornit de la citatul lui Mark Twain care spune că dacă mănânci o broască de dimineață, nimic n-o să ți se mai pară dificil în acea zi. Citind cartea și făcând exercițiile propuse, vei putea să descoperi care sunt broaștele pe care trebuie să le mănânci de dimineață astfel încât să ai mai mult spor și un progres mai accelerat.

Din cartea ” Începe cu ceea ce nu-ți place” vei învăța :

  • să îți planifici eficient ziua
  • care e regula 80/20 și care sunt efectele ei
  • o metodă genială de a identifica care din task-urile zilnice sunt cu adevărat importante
  • cum să te grăbești încet .
  • cum să ții seama de consecinte.
  • cum să aplici metoda ABCDE.

Începe cu ceea ce nu-ţi place este, la modul general, o carte de management personal, aşa cum o numeşte autorul, și totodată, de time-management. Da, adică exact despre unul din lucrurile esenţiale, atunci când cauţi să devii un om de succes, orice ar însemna asta pentru fiecare dintre noi. Este despre despre tărăgănare sau tergiversare.

Primul lucru pe care oamenii ar trebui să îl accepte atunci când vine vorba despre organizarea timpului este faptul că niciodată nu va exista timpul fizic necesar pentru a face tot ceea ce îşi doresc.

Poţi să devii un model de eficienţă, poţi să devii un expert în time-management. Dar, întotdeauna va exista ceva rămas pe dinafară. Fie că este vorba de responsabilităţi de serviciu, familiale, despre întâlniri cu prietenii sau pur şi simplu despre lucruri pentru tine. Ziua va avea întotdeauna 24 de ore. Asta dacă nu cumva a descoperit vreun geniu o modalitate de a dilata timpul fără să încurce legile universului.

Exercițiu:

”Luaţi o foaie de hârtie şi scrieţi absolut toate lucrurile pe care vreţi să le faceţi. De la cele mai mărunte până la cele mai importante, de la obligaţii până la datorii şi dorinţe, tot ce vă face să exclamaţi plini de frustrare: “Daca aş avea timp probabil că aş putea face şi asta.” Şi atunci când capodopera va fi gata faceţi următorul lucru dureros: începeţi să tăiaţi. Dacă vreunul din lucrurile alea se încadrează la “nu e chiar atât de important”, “e, pot trăi şi fără asta până la urmă”, “n-aş renunţa la serialul preferat pentru a face asta” şi variaţii pe aceleaşi teme, atunci înseamnă că trebuie să dispară de pe listă”.

Metafora Broaștei

Cât despre metafora broaştei, aşa cum o utilizează Brian Tracy, el face referire la următoarele. Dacă mănânci dimineaţă o broască mare, verde, urât mirositoare şi vie pe deasupra, măcar te poţi bucura pentru că sigur nu o să ai parte de ceva mai rău tot restul zilei.

Prin analogie, fiecare are o broască. Ea este sarcina aceea atât de grea/ plictisitoare/ de lungă durată de care amânăm mereu să ne apucăm. Dacă însă vă aşteptaţi de la Tracy la o metodă prin care să faceţi acea sarcină să dispară sau prin care să vă treacă tendinţa de a tărăgăna, cel puţin în cartea ” Începe cu ce nu-ți place” nu o veţi găsi. Ce se va întâmpla este că autorul vă va convinge de avantajele pe care le aduce finalizarea sarcinii respective şi vă va învăţa cum să faceţi pentru a nu mai părea atât de “înspăimântătoare”.

Ce trebuie făcut cu broscuţele astea care însumate dau o broască mai mare? 

Trebuie mâncate primele. De aici porneşte de fapt Brian Tracy, şi la asta se referă şi titlul. Atunci când ai ceva mai neplăcut de făcut împarte-l pe bucăţele şi pune-l în capul listei de priorităţi. Începe cu acel lucru care nu îţi place. În primul rând pentru că ţi se va lua o mare povară de pe umeri.

Unii ar putea spune că dimpotrivă, dacă faci lucrul cel mai greu la început rămâi fără energie pentru restul lucrurilor. Adevărul însă, aşa cum subliniază Tracy, este că faptul că ai terminat o sarcină atât de dificilă şi de importantă te va umple de entuziasm, de energie, şi în general va determina eliberarea în corpul tău a tot felul de substanţe benefice atât pentru restul “orarului” cât şi pentru încrederea în sine.

Secretul de a trece cu bine peste o zi este să iei cea mai grea sarcină şi să o rezolvi imediat.

Amânarea unei activităţi complicate va duce la acumularea stresului. Și singurul lucru cert este că atenţia nu va mai fi focalizată 100% asupra sarcinii respective. Din această carte vei învăța cum să trăieşti cu intenţie. Stabilind ţeluri, programând activitățile şi folosind timpul în cel mai productiv mod. Este o carte care tratează problema gestionării timpului într-un mod direct și pragmatic.

Iată 5 idei esențiale din cartea ”Începe cu ceeea ce nu-ți place”:
  1. Este una dintre cele mai cunoscute cărți despre productivitate și cum să treci peste obiceiul de a amâna ceea ce ai de făcut.
  2. Este o carte scurtă care conturează 21 de modalități de a opri amânarea și de a face mai multe lucruri într-un timp mai scurt.
  3. Gândește-te la obiectivele tale și revizuiește-le zilnic. În fiecare dimineață gândește-te la cea mai importantă sarcină pe care o poți realiza pentru a îndeplini principalul obiectiv al momentului.
  4. Metoda de șapte pași este următoarea:
    • Decide ce dorești,
    • Notează pe hârtie,
    • Stabilește un termen limită pentru obiectivul tău,
    • Listează pașii necesari pentru realizare,
    • Organizează lista într-un plan,
    • Pune planul imediat în aplicare,
    • Fă ceva în fiecare zi pentru a te apropia de acest obiectiv.
  5. Trei idei de care te poți ajuta atunci când vrei să crești pe plan profesional:
    • Folosește-ți timpul productiv,
    • Cunoaște-te,
    • Fă întâlniri cu tine însuți.

Formula magică a succesului- metoda ABCDE

Pasul 1: Începe prin a face o listă cu tot ceea ce ai de făcut. Dar nu uita, este extrem de important să gândești în scris!

Pasul 2: Adaugă apoi literele A, B, C, D sau E înaintea fiecărui articol de pe listă, înainte de a începe să te ocupi de prima sarcină

Pasul 3: Nu lăsa niciodată un articol A pe mai târziu, pentru că, în cadrul celebrei metode, litera A este acel ceva ce nu suportă amânare – de exemplu, șeful te-a însărcinat să dai un telefon de care depinde afacerea.

De fapt, articolele acestea reprezintă „broaștele” din viața ta. Acea sarcină pe care Tracy ne sfătuiește că ar fi bine să o notăm cu A-1 este broasca ta cea mai mare și mai urâtă. Rezolv-o și ziua ta va fi una de succes!

Urmează articolul B, definit ca acea sarcină pe care ar fi bine s-o duci la bun sfârșit. Însă ea nu este la fel de urgentă, iar consecințele amânării nu au sub nicio formă urmări drastice. Astfel de articole reprezintă „mormolocii” carierei tale.

Formula magică: niciun B fără A

Regula de care trebuie să ții cont este aceea că n-ar trebui niciodată să te ocupi de o sarcină B atâta vreme cât există încă o sarcină A de îndeplinit. Pe scurt, Tracy spune să nu lași mormolocul să-ți distragă atenția, atâta vreme cât o broască imensă așteaptă să fie mâncată.

Apoi, încet-încet, lucrurile se simplifică. Sarcinile rămase, respectiv literele CDE, sunt trecute la acea categorie de lucruri care se pot face lejer în timp. Fără să existe repercusiuni în cazul unei eventuale întârzieri.

Concluzia? Odată aplicată metoda ABCDE, vei fi mult mai organizat și pregătit să finalizezi mai repede lucrurile mai importante. Dacă ți-am stârnit interesul, cartea Începe cu ce nu-ți place! poate fi un bun început pentru o altfel de viață. Această formulă a organizării ar putea da restart la tot ceea ce ai făcut/ trăit până acum.

Formula magică a succesului

Ideea metodei devenită celebră are – dincolo de felul original și haios în care este prezentată de Brian Tracy, apelând la metafore cu mormoloci și broaște – un mesaj cât se poate de clar și de eficient. Nu amâna niciodată acel lucru care îți poate face ziua – uneori chiar și viața – mai bune, așa cum suntem tentați să facem. Organizarea muncii – structurarea unui plan, prioritizarea sarcinilor, respectiv a celor cinci litere – înseamnă de fapt îmbunătățirea calității vieții și deschiderea drumului către ascensiunea noastră profesională.

Așadar, revenind la provocarea de la începutul materialului, după metoda ABCDE, era imperios necesar să începi munca, respectând cererea șefului tău. Adică să dai acel telefon care putea salva afacerea și care poate asigura succesul, atât al tău în fața șefului, cât și al firmei la care lucrezi. Dacă nu știai toate acesta, tu ce ai fi ales?

Câteva citate din cartea ” Începe cu ce nu-ți place”:

  • Cea mai dificilă parte a oricărei sarcini importante este să începi.
  • Odată ce începi să lucrezi la o sarcină importantă, în mod natural vei fi motivat să continui.
  • Să înveți continuu este cerința minimă pentru succes în orice domeniu.
  • Acum este timpul cel mai minunat pentru a trăi. Nu au existat niciodată mai multe posibilități și oportunități de a-ți atinge mai multe dintre obiectivele tale cum există azi.
  • Să spui nu la tot ceea ce nu este important pentru timpul și viața ta.
  • Cheia succesului este acțiunea

Cumpără cartea aici

Imagine: www.pixabay.com

Alte cărți recomandate de Brian Tracy:

  1. Succesul în viață– Brian Tracy (Rezumat)
  2. Nu scuzelor. Puterea autodisciplinei- Brian Tracy
  3. Schimbând gândirea îți schimbi viața- Brian Tracy
  4. 21 de secrete ale antreprenorilor de succes – Brian Tracy
  5. Taci si treci la treaba! – Brian Tracy
  6. Stiinta banilor. Cum sa-ti maresti venitul si sa devii bogat – Brian Tracy, Dan Strutzel

Comments are closed.