Interpretarea Figurilor Simbolice Din Cartile Tarot

 • di

Interpretarea Figurilor Simbolice Din Cartile Tarot

Tarotul (rota, în latină, înseamnă roată) este cunoscut ca un mijloc de divinaţie, iar simbolurile sale sunt cheia către psihic şi trezirea conştiinţei.

Această ştiinţă ezoterică oferă o precizie analitică a figurilor şi numelor. El cuprinde 78 de cărţi (arcane), figuri simbolice, dintre care 22 sunt arcana majoră (atuurile), iar celelalte 56 formează arcana minoră.

Arcana înseamnă în latină secret.

Arcana Minoră este împărţită în 14 cărţi, pentru fiecare dintre cele patru culori: caro, treflă, cupă şi pică. Acestea sunt la rândul lor împărţite în două categorii: cele numerotate de la 1 la 10 şi încă 16, cărţile de curte. Fiecare carte reprezintă o figură simbolică şi fiecare imagine este un suport de meditaţie, un mijloc de percepere a fluxului existenţei universale. Cunoaşterea acestor simboluri permite înţelegerea şi interpretarea directă a arcanelor, acestea cuprinzând aspectele ce ne influenţează viaţa.

În simbolismul tarotului, se regăsesc toate tradiţiile spirituale autentice din Orient şi Occident şi funcţionează ca un receptor de energie. Filozofii care au studiat această problematică au fost de părere că răspunsul căutat se află în întrebare, iar o întrebare bine construită aduce soluţii clare.

Pozitia Inversata Aproape jumatate dintre cartile tarot atunci cand sunt impartite apar in pozitie inversata, ceea ce inseamna ca neaga sau modifica sensul lor. De exemplu: Moartea in pozitie dreapta inseamna “schimbare” dar inversata reprezinta “stagnare”.

Fiecare pachet din cartile tarot este divizat in doua parti.

Arcana majora (arcane: termen latin pentru secret) este compusa din 22 de carti care reprezinta mesaje simbolice, elemente in universul psihic si experientele pe care le vom aduna in calatoriile spirituale.

Primele cărţi datează din 1392 şi se spune că ar fi fost pictate de Jacquemin Gringomeur pentru regele Franţei din acea vreme. Cele mai vechi cărţi de tarot care mai există şi astăzi sunt cele pictate de artistul italian Bonifacio Bembo, în 1422, pentru ducele de Milan.

Cartile tarot- Ce înseamnă Arcana Majoră ?

Arcana Majora include toate cartile aociate cu Tarotul, fiecare numerotata cu un numar roman. In continuare sunt prezentate descrierile generale ale semnificatiei fiecarei carti:

0. Nebunul – Alegerile, noile drumuri, naivitatea .

I. Magicianul – Creativitatea, puterea personala, deceptia, tehnologia.

II. Preoteasa – Influentele subconstientului, spiritualitatea, intuitia.

III. Imparateasa – Bunastarea materiala, fertilitatea, maternitatea .

IV. Imparatul – Liderul, paternitatea .

V. Preotul – Regulile conventionale.

VI. Indragostitii – Relatiile, alegerile in dragoste.

VII. Carul – Ratiunea care domina emotiile, calatoriile, directiile noi .

VIII. Forta – Dragoste peste ura, hotarare, caracter .

IX. Eremitul – Intelepciune, cautarea sufletului, introvertirea.

X. Roata – Eparhia vietii, destinul bun sau rau.

XI. Justitia – Echilibrul sufletesc, aspecte legale.

XII. Spanzuratul – Renuntarea la marile puteri, intreruperile .

XIII. Moartea – Schimbare, transformare, regenerare.

XIV. Temperanta – Intelegere, organizare, rabdare, echilibru.

XV. Diavolul – Tentatia, inrobirea materiala, obligatia.

XVI. Turnul – Renuntarea la egoism, dezintegrarea completa si/sau renasterea .

XVII. Steaua – Sanatate, credinta, incurajarea.

XVIII. Luna – Tradarea, pericolele neasteptate, probleme spirituale, misterul, ocultismul.

XIX. Soarele – Realizare, libertate, uniune, nasterea unui copil sau a unor noi idei .

XX. Judecata – Luminarea spirituala, deciziile, adevarul .

XXI. Lumea – Succes pe toate planurile.

Ghicitul în cartile tarot-simboluri din cartile tarot:

1. Cartea tarot Nebunul

Nebunul Imbracat in haine colorate si purtand tot ce are intr-o bocceluta, nebunul a plecat sa vada lumea, insotit de cainele sau si de o floare. El este calatorul liber care poate lua orice decizie vrea. Calatoreste, dar nu stie incotro merge. Nebunul simbolizeaza inocenta si optimismul, nepasarea fata de consecintele propriilor actiuni. Arata ca forte interioare pozitive pot influenta subiectul in alegerile pe care le are de facut. Pe de alta parte nebunul arata ca alegerea facuta poate fi una prosta.

2. Cartea tarot Magicianul

Magicianul poarta deasupra capului simbolul infinitului, iar in mana o bagheta. Pe masa lui se afla o cupa, monede, o sabie si o bata, adica toate elementele tarotului. Magicianul reprezinta capacitatea de a transforma ideile in fapte, de a folosi abilitatile personale, atat pe cele practice cat si pe cele interpersonale si psihice. Pe scurt, este cartea increderii in sine, dar poate arata si faptul ca folosirea abilitatilor personale in scopuri gresite atrage ghinionul.

3. Cartea tarot Marea Preoteasă

Marea preoteasa inteleapta si ganditoare, aflata pe tronul sau este inconjurata de luna, doua flori si doi stalpi. Ea reprezinta principiile spirituale feminine ale cunoasterii, dragostei si comunicarii. Denota intelepciune, liniste, bun simt, intuitie. In sens rau, poate arata superficialitate, ignoranta, egoism si decizii gresite.

4. Cartea tarot Împărăteasa

Imparateasa, asezata pe tronul sau, in mijlocul unui camp cu fructe coapte, poarta o rochie decorata cu rodii, o coroana din stele si un sceptru in mana. Langa tronul sau se afla un scut in forma de inima , care este simbolul lui Venus. Imparateasa este o creatoare, fie ca e vorba de a crea viata, arta, afaceri sau povesti de dragoste. Imparateasa este simbolul fertilitatii, atat a corpului cat si a mintii, al recoltelor bogate si al norocului. In sens negativ, ea arata lipsa de interes, pasivitatea, posesivitatea, gelozia.

5. Cartea tarot Împăratul

Imparatul este asezat pe tronul sau decorat cu ccranii de berbec si isi poarta in mana sceptrul. El simbolizeaza autoritate, control, incredere, implinire. Imparatul este stapan pe sentimentele si emotiile sale, este capabil sa-si puna in practica ideile si sa preia controlul asupra situatiei. In sens negativ, Imparatul arata slabiciunea caracterului, lipsa autocontrolului.

6. Cartea tarot Marele Preot

Marele Preot este asezat pe tron, inconjurat de doi stalpi gemeni, doi supusi si doua chei intersectate. Poarta coroana in trei puncte si un sceptru care se termina intr-o cruce tripla. Marele preot este o figura papala, care pastreaza cheile lumii. El reprezinta actul de a te ridica deasupra grijilor lumesti, de a elibera abilitatile creative prin puterea divina. In sens negativ, Marele Preot arata vulnerabilitate, generozitate prosteasca.

7. Cartile tarot Îndrăgostiții

Indragostitii goi, reprezinta cuplul initial, in viata dinainte de pacat. Sunt vegheati de o figura inaripata, iar in spatele lor se afla Pomul Vietii si Pomul Cunoasterii. Indragostitii reprezinta casatoria si prietenia, dar cartea are si un inteles mai larg, acela al responsabilitatii si al necesitatii de a face o alegere. In sens negativ, Indragostitii arata cearta, despartire si frustrare.

8. Cartea tarot Carul

Un cuceritor incoronat calatoreste intr-un car tras de doi sfincsi, unul alb si unul negru, insemnand binele si raul. Carul simbolizeaza controlul asupra tensiunii dintre lucruri opuse, o lupta, iar la final o victorie castigata cu greu. De asemenea, poate simboliza o unuine a contrastelor. In sens negativ, Carul arata esecul, infrangerea, refuzul de a da piept cu realitatea.

9. Cartea tarot Puterea

O femeie cu semnul infinitului deasupra capului tine in maini falcile unu leu, aratand ca are control deplin asupra lui. Leul poarta in jurul gatului o coroana din flori. Puterea simbolizeaza curaj, hotarare, incredere in sine, siguranta. Mesajul ei este ca nu trebuie sa te dai batut si sa incerci pana cand vei reusi. In sens negativ, Puterea arata slabiciune, neputinta, boala, lipsa credintei.

10. Cartile tarot Eremitul

Eremitul este un barbat in varsta, cu haine calugaresti, care tine in mana dreapta un felinar si in mana stanga un toiag. Felinarul este simbol al cunoasterii oculte. Aceasta carte reprezinta tendinta catre singuratate, meditatie in scopul de a descoperi sensul vietii. Arata tendinta de a suprima emotiile si teama de descoperire, prezice intalnirea unei persoane care va sfatui subiectul si ii va arata calea ce trebuie urmata. In sens negativ, Eremitul denota imaturitate si lipsa intelepciunii.

11. Cartea tarot Roata Norocului

Roata norocului se invarte in ceasul acelor de ceasornic, pazita de Sfinx si de alte creaturi inaripate. Litere ebraice si simboluri ale alchimistilor sunt scrise pe roata. Cartea simbolizeaza soarta, destinul, norocul, apropierea de rezolvarea unei probleme, miscarea, avansarea. O schimbare va aparea din senin, o schimbare neasteptata, dar spre bine. In sens negativ, Roata Norocului arata incapacitatea de face sau de a accepta o schimbare.

12. Cartea tarot Dreptatea

O femeie incoronata, asezata pe tron, tine in mana balanta dreptatii si o sabie grea, cu doua taisuri. In unele variante de carti, ea este legata la ochi. Dreptatea arata corectitudinea, echilibrul, justitia. Inseamna ca subiectul trebuie sa raspunda pentru faptele sale. In sens negativ dreptatea simbolizeaza partinirea, acuzatiile false, lipsa de echilibru, nedreptatea.

13. Cartea tarot Spanzuratul

Spanzuratul atarna legat cu un picior de o cruce Tau. Piciorul liber este indoit, formand un “4”, iar mainile ii sunt legate la spate. Figura sa este linistita, fara a parea ca sufera. Aceasta carte arata ca a venit timpul pentru meditatie, sacrificiu, daruire dar poate simboliza si o perioada linistita, in care toate stau pe loc. Partea negativa a cartii este egoismul si imposibilitatea de a renunta la sine si de a pune parerile altora mai presus de cele proprii.

14. Cartea tarot Moartea

Un schelet in haina neagra sau armura, pe un cal alb, tine in mana un steag reprezentand un trandafir alb pe un fond negru, dezolant. Oameni din toate categoriile ii cer indurare. De multe ori apare si un soare care rasare. Moartea simbolizeaza transformarea, curatarea a tot ce e vechi pentru a face loc noului. Apare o schimbare majora, un nou inceput. Sensul negativ este acela de stagnare, letargie.

15. Cartea tarot Cumpătarea

Un inger inaripat, cu picioarele in apa unui rau tine in mana doua cupe, varsand un lichid dintruna in alta. La orizont se vede soarele care rasare. Cumpatarea simbolizeaza moderatia, armonia, implinirea prin autocontrol. Poate arata si o combinatie fericita de elemente sau persoane sau gasirea echilibrului individual. In sens negativ, Cumpatarea arata conflictul de interese, discordanta, dezbinarea.

16. Cartea tarot Diavolul

Un diavol incornorat si inaripat sta pe un piedestal negru, tinand prizonieri un barbat si o femeie. Deasupra se afla pentagrama inversata. Diavolul reprezinta subordonarea, decaderea, lipsa succesului, influenta negativa venita din afara, autodistrugerea. Subiectul pune bunastarea sa materiala mai presus de binele celorlalti, ii lipseste umanitatea. Sensul invers este posibilitatea unei intelegeri spirituale, eliberarea.

17. Cartea tarot Turnul

Un turn inalt se afla pe o stanca. Pe cer se vede un tranzet puternic, iar unul sau doi oameni cad din turn. Aceasta carte arata schimbarea completa si neasteptata – poate fi pur si smplu o schimbare a convingerilor – o intrerupere, niste evenimente neasteptate, dar importante. Subiectul va vedea aceasta schimbare ca pe o catastrofa, va fi ceva care ii va modifica radical stilul de viata . Dar catastrofa aceasta poate fi urmata de o noua intelegere a lucrurilor, o noua intelepciune.

18. Cartea tarot Steaua

O stea mare este inconjurata de altele mai mici, sub ea o femeia goala, ingenuncheata toarna apa dintr-o urna intr-un iaz, iar din cealalta urna pe pămant. Steaua arata speranta, credinta, inspiratia divina, un amestec intre prezent si trecut, o oportunitate promitatoare si o sanatate buna. Subiectul va gasi solutia pentru a depasi obstacole vechi. Sensul negativ este boala, speranta neimplinita, ghinionul.

19. Cartea tarot Luna

Luna plina se vede pe cer printre doi stalpi gemeni. Doi caini urla la luna pe malul unui rau, un crab iese din apa si priveste catre cer. Luna arata dezamagirea, intunericul, deziluzia, influentele nefaste. Subiectul tanjeste dupa implinire, dar obstacole nevazute il impiedica sa o obtina. Trebuie sa fie foarte atent in perioada ce va urma. In sens invers, Luna arata ca dupa o perioada grea se va instala linistea si calmul.

20. Cartea tarot Soarele

Soarele vegheaza asupra a unul sau doi copii care calaresc un cal alb. In spatele lor se afla un camp de floarea soarelui. Cartea arata satisfactie , implinire, bucurie, success, reusita. Este o carte pozitiva, care mai poate arata si fericirea in casnicie. Sensul invers este de nesiguranta, pierderea unui lucru de valoare.

21. Cartea tarot Judecata de Apoi

Un inger cu o trompeta sta deasupra mormintelor din care se ridica oameni. Pe fundal se vede un ocean. Cartea arata nevoia de cainta si iertare, izbavirea, renasterea, dezvoltarea. Poate insemna o dezvoltare spirituala a subiectului care devine mai bun, mai intelept. In sens negativ, Judecata arata dezamagire si probleme de sanatate .

22. Cartea tarot Lumea

O femeie imbracata sta in interiorul unei coroane ovale. In maini tine doua baghete identice. In cele patru colturi ale cartii apar simbolurile apocalipsei: un inger, un vulture, un taur si un leu, paznicii adevarului. Lumea reprezinta perfectiunea, implinirea, succesul. Subiectul poate ajunge in sfarsit sa fie rasplatit pentru eforturile sale. Sensul negativ este teama de schimbare, esecul.

23. Cartea tarot Arcana Minoră

Arcana minora contine celelalte 56 de carti – cate 14 pentru fiecare culoare ca in orice alt joc de carti obisnuit. Aceste culori sunt etichetate diferit in functie de pachetul de carti, dar de obicei sunt :

 • Trefla (foc, pasiune, creativitate),
 • Pica (aer, intelect, comunicare),
 • Cupa (apa, emotii, realtii, intuitie)
 • Caro (pamant, bani, domeniul material).

Fiecare culoare contine cartile tarot numerotate de la As pana la zece la care se adauga Valetul, Cavalerul, Regina si Regele, existand cateva moduri diferite de a interpreta cartile minore daca ele apar in interpretare. Un mod de interpretare este de a vedea daca ele reprezinta stadii in dezvoltarea personala prin prisma elementului si expresiei cartii.

Ierarhia cartilor tarot are urmatoarea semnificatie:

 • 1. As – Incepatorii, sosirea unor lucruri noi si diferite
 • 2 – Alegeri, decizii
 • 3 – Organizare, pregatire
 • 4 – Securitate, sprijin
 • 5 – Provocari, flexibilitate
 • 6 – Intelegerea obiceiurilor si ciclurilor
 • 7 – Individualitate, autodescoperire
 • 8 – A aduna idei, realizare, dezvoltare
 • 9 – Crestere, maturizare
 • 10 – Satisfactie, expresia finala
 • Valetul – A-si incerca norocul, a risca
 • Cavalerul – Directia, forta
 • Regina – Intelept, calificat, destept
 • Regele – Sfarsitul, abilitatea si capacitatea de a merge mai departe