Skip to content

Controlează-ți timpul cu cele 10 categorii de timp (With Love )

 • by
Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața”- Brian Tracy,

Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața– Brian Tracy- idei esentiale

” O carte care îți explică cele zece categorii de timp ale vieții tale de zi cu zi și cum îți poți crește rapid nivelul de productivitate și de echilibru în fiecare segment al acesteia.”- Allan Pease

Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața– Brian Tracy

Ai multe de făcut și prea puțin timp ?

Până și cea mai bogată și cea mai de succes persoană din lume are la dispoziție aceleași 24 de ore pe care le ai și tu. Însă diferența dintre oamenii de succes și cei care nu au parte de reușite este aceea că primii, chiar dacă au un potențial mai scăzut și mai puține oportunități, își folosesc timpul mai bine și mai eficient.

Brian Tracy, autorul celui mai bine vândut program de dezvoltare personală din lume, Psihologia Succesului, prezintă o abordare ingenioasă privind managementul timpului care te va ajuta să îți atingi scopurile mai repede. Dar și să îți faci mai mult timp pentru cei dragi. Trebuie doar să descoperi care sunt cele zece categorii de timp pe baza cărora funcționezi și cum să acționezi în cadrul fiecăreia pentru a-ți exploata potențialul la maximum. Viața ta se va schimba pentru totdeauna !

Îți trebuie o anumită categorie de timp pentru interacțiune, comunicare, negociere și administrare și o altă categorie de timp pe care să-l petreci cu familia și în relațiile cele mai importante.

Aceste categorii diferite de timp sunt ca uleiul cu apa, nu se amestecă prea ușor.

Orice încercare de a folosi greșit un tip de timp într-un sector nepotrivit al vieții va conduce la frustrare, eșec și ineficiență.

A gândi este cea mai grea muncă existentă- Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața– Brian Tracy

Modul în care îți gândești timpul, precum și diferitele modalități în care îl folosești îți determină, în mare măsură, eficiența și calitatea fiecărui domeniu al vieții.

Majoritatea oamenilor trăiesc într-un mod reacție-răspuns. Când se întâmplă ceva în preajma lor, reacționează imediat automat, fără să gândească. Pentru a prelua controlul asupra timpului și asupra vieții tale trebuie să te oprești și să gândești înainte de a reacționa sau răspunde. Tu ești cel care trebuie să găsească genul de timp și de comportament necesar în fiecare moment, pentru ca ulterior să răspunzi adecvat la situația dată.

Atât timp cât răspunzi eficient la provocările continue ale vieții de zi cu zi și ale celei profesionale, continui să crești, să devii mai inteligent, să tinzi către îndeplinirea potențialului maxim. Acest mod se numește capacitate de răspuns, abilitatea de a răspunde eficient la cerințele continue și uneori contradictorii de folosire a timpului pe care îl ai la dispoziție.

Citind cartea ”Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” vei învăța unele dintre cele mai eficiente principii de management al timpului și de utilizare a acestuia. Prin practicarea acestor metode și tehnici îți vei lua viața și timpul în propriile mâini și vei obține mai mult în următorul an decât obțin mulți oameni în câțiva ani, sau chiar într-o viață.

Cel mai relevant exemplu de risipire a timpului este pornirea la drum fără scopuri clare, specifice.

Înainte de a porni pe drumul marii aventuri a vieții, trebuie să hotărăști unde anume ai dori să ajungi.

Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața– Brian Tracy

Care este diferența dintre bogați și săraci?

Una dintre explicații este că aproximativ 85 % dintre oamenii bogați au un singur mare scop, pentru care lucrează tot timpul. Doar 3 % dintre cei săraci au un scop și, în cel mai bun caz, lucrează pentru el ocazional. Aceștia știu foarte bine cine sunt, ce doresc și încotro se îndreaptă. Cei care au planuri și țeluri scrise câștigă și acumulează, în medie, de zece ori mai mult decât alții cu același nivel de inteligență și de educație.

Formula stabilirii și îndeplinirii obiectivelor- Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața– Brian Tracy

Există o formulă sau o rețetă simplă, dar puternică, în șapte pași, pentru îndeplinirea obiectivelor, pe care o poți învăța și aplica tot restul vieții:

 1. Decide ce anume vrei de fapt.
 2. Scrie-ți obiectivele.
 3. Stabilește-ți un termen limită.
 4. Întocmește o listă cu tot ce consideri că este necesar a fi făcut pentru a-ți îndeplini scopul.
 5. Organizează-ți lista în secvențe. Fă-ți o listă structurată pe puncte și ordonează sarcinile pornind de la ceea ce trebuie făcut inițial pentru a-ți atinge scopul. Amintește-ți regula 80/20, potrivit căreia 80% din succes este determinat de 20 % din lucrurile pe care le faci.
 6. Acționează conform planului. Fă ceva. Fă orice. Dar pornește la drum. Fă primul pas. Întotdeauna primul pas este vizibil.
 7. În fiecare zi fă ceva care să te aducă mai aproape de scopul cel mai important. Când faci ceva în fiecare zi, activezi ceea ce se numește principiul impulsului, unul dintre cele mai importante principii ale succesului.

Cele 10 tipuri de timpuri care te vor ajuta să-ți atingi scopurile și să-ți schimbi viața:

 1. Timpul pentru planificarea strategică și stabilirea obiectivelor.
 2. Timpul productiv- efectuarea cât mai multor sarcini.
 3. Timpul pentru creșterea veniturilor. Venitul îți va fi determinat în mare parte de următorii trei factori: munca pe care o faci, cât de bine o faci și cât de greu este să fii înlocuit.
 4. Timpul liber.
 5. Timpul de lucru.
 6. Timpul creativ.
 7. Timpul pentru rezolvarea problemelor și pentru luarea deciziilor. Un obiectiv neatins este doar o problemă nerezolvată.
 8. Timpul petrecut cu familia și cu ceilalți.
 9. Timpul pentru odihnă și relaxare.
 10. Timpul pentru liniște.

Principiul Universal este: Devii ceea ce gândești în cea mai mare parte a timpului.

Mulți oameni inventează scuze extrem de elaborate pentru a-și justifica lipsa de succes în realizarea lucrurilor pe care și le doresc în viață. Apoi se îndrăgostesc de propriile scuze. Indiferent de tipul de dificultate sau de problemă care îi împiedică să-și atingă scopurile personale sau de afaceri, ei produc în mod constant un flux de scuze, pentru a nu mai face eforturi de a lua măsuri imediate și eficiente.

Când îți pui întrebarea: ” De ce nu mi-am atins deja țelul?”, scuzele preferate îți vor sări în ajutor. Imediat îți vor veni în minte toate motivele preferate pentru care ai realizat de fapt mai puțin decât îți doreai cu adevărat.

Ori de câte ori te ascunzi în spatele unei scuze, îți blochezi, de fapt, capacitatea de a rezolva problemele.

Henri Kissinger spunea cândva: ” Singura răsplată pe care o primești pentru rezolvarea unor probleme este sarcina de a rezolva probleme mult mai mari.”

Când îți aloci timp pentru a te gândi înainte de a reacționa sau a răspunde, vei lua decizii mai bune și vei obține rezultate mai bune.

Sursa: ” Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața”- Brian Tracy, editura Litera (Introspectiv)

Cumpără cartea aici

Comments are closed.