Skip to content

Conștiența- capcanele realității- New (The Most important 1)

  • by
constienta

Conștiența. Capcanele și șansele realității- Anthony de Mello

Conștiența: despre trezire

Spiritualitatea înseamnă trezire. Majoritatea oamenilor, chiar dacă nu știu, sunt adormiți. Ei s-au născut adormiți, trăiesc adormiți, se căsătoresc în somn, nasc copii în somn, mor în somn- fără să se trezească vreodată. Nu înțeleg niciodată farmecul și frumusețea acestui lucru pe care noi îl numim existența umană.

Trezirea este neplăcută. Oamenii nu vor să se maturizeze cu adevărat, oamenii nu vor să se schimbe cu adevărat, nu vor să fie fericiți cu adevărat. Nu vrem să fim fericiți în mod necondiționat. Suntem gata să fim fericiți, cu condiția să avem asta sau ailaltă.

Semnul ce arată că te-ai trezit este atunci când vă întrebați :” Sunt nebun eu, sau sunt ei cu toții nebuni ?”

Unii dintre noi ajung să se trezească, datorită realităților dure ale vieții. Suferim atât de mult încât ne trezim. Dar dacă tu încă nu ai fost lovit suficient de viață și nu ai suferit îndeajuns, atunci mai este o cale: să asculți. Adevărul nu este niciodată exprimat în cuvinte. Adevărul este observat dintr-o dată, ca rezultat al unei anumite atitudini.

Cel mai greu lucru din lume este să asculți, să vezi. Noi nu vrem să vedem. Noi nu vrem să privim, pentru că, dacă o facem s-ar putea să ne schimbăm. Noi nu vrem să privim. Dacă privești, pierzi controlul vieții pe care abia o mai ții la un loc.

Singurul lucru de care ai nevoie cel mai mult este disponibilitatea de a învăța ceva nou. Șansele că te vei trezi sunt direct proporționale cu cantitatea de adevăr pe care o poți accepta, fără să o iei la fugă. Cât de mult ești pregătit să accepți?

Prima reacție este una de frică. Nu că ne-ar fi frică de necunoscut. Nu-ți poate fi frică de ceva ce nu știi. Nimănui nu-i este frică de necunoscut. Cea de care-ți este frică, este pierderea cunoscutului.

Conștiența: renunțarea nu este o soluție

De câte ori practicați renunțarea, vă amăgiți. De câte ori renunțați la ceva, sunteți legat pe vecie de lucrul la care renunțați. Când vă împotriviți la ceva, sunteți legați de acel ceva pentru totdeauna. Atât timp cât vă împotriviți, îi dați putere.

Când ești gata să schimbi iluziile cu realitatea, când ești gata să schimbi visele cu faptele, aceasta este calea de a descoperi totul. Oricând aveți un sentiment negativ față de cineva, trăiți într-o iluzie. E absolut clar că ceva e în neregulă cu voi. Voi nu vedeți realitatea. Ceva din interiorul vostru trebuie să se schimbe. Dar ce facem noi în general, atunci când avem un sentiment negativ ? Persoana dată este de vină ? Nu, nici gând ! Lumea este în regulă. Cel care trebuie să se schimbe ești tu.

Cum se petrece schimbarea ?

Vrei să schimbi lumea ? Ce-ar fi să începi cu tine ? Ce-ar fi să te transformi mai întâi pe tine însuți?

Schimbarea se va petrece de la sine, nu va trebui să o provoci tu. Pe măsură ce peste întunericul tău se așterne viața conștienței, orice rău va dispărea. Ce este bun , va fi ocrotit. Va trebui să trăiești tu însuți această experiență.

Dar pentru aceasta este nevoie de o minte disciplinată. Uită-te la un râu care avansează spre mare. Își creează propriile maluri care îl cuprind. Când există ceva în voi care se mișcă în direcția bună, aceasta își creează propria disciplină. Este clipa în care te-a înțepat morbul conștienței.

Nimic nu este atât de important pe lume ca trezirea. Nimic ! Nimic mai încântător decât starea de conștiință.

Conștiența: cum apare fericirea

Pe măsură ce iluziile încep să se năruie, tu începi să cunoști lucruri ce nu pot fi descrise. Aceasta se numește fericire. Totul se schimbă, iar tu te îndrăgostești de starea de conștiență.

Când vorbești cu cineva, ești conștient de ceea ce faci, sau pur și simplu te identifici cu el ? Când te-ai supărat pe cineva, ești conștient că erai supărat, sau pur și simplu, te-ai identificat cu supărarea ? De unde a venit, ce a cauzat-o ? Nu poți schimba decât ceea ce înțelegi. Reprimi tot ce nu înțelegi și nu conștientizezi . Nu schimbi nimic. Dar când înțelegi un lucru, acela se schimbă.

Reacționează mai puțin și acționează mai mult. Vezi lucruri pe care nu le-ai mai văzut vreodată până acum.

Când nu trăiești pentru ceva anume, ești în stare de orice, ai toată energia, ești destins, nu-ți pasă, nu contează dacă pierzi sau câștigi. Aceasta este adevărata existență umană. Asta înseamnă viața. Cea care poate proveni numai din conștiență. Iar când ești conștient, vei înțelege că onoarea nu înseamnă nimic.

Cele mai dificile trei lucruri pentru o ființă umană nu sunt performanțele fizice sau realizările intelectuale. Ele sunt: primul să răspunzi la ură cu iubire, adică să nu reacționezi; al doilea: să-i accepți pe cei excluși; al treilea: să admiți că greșești.

Ce înseamnă să iubești?

Oare e posibil ca trandafirul să spună :” îmi voi oferi parfumul oamenilor buni care mă vor mirosi- dar nu-l voi da celor răi ?” Ori poate soarele să spună :” Îmi voi oferi lumina oamenilor buni, dar voi apune pentru cei răi ?” Acestea sunt imagini a ceea ce înseamnă iubirea.

Există doar un singur rău în lume- frica. Și există doar un singur bine în lume: iubirea.

Ignoranță și frică, ignoranță cauzată de frică- de aici vine tot răul, de aici vine violența. Persoana care este cu adevărat non-violentă, care este incapabilă de violență, este persoana care nu cunoaște frica. Devii furios doar atunci când îți este teamă de ceva.

Conștiența și suferința

Lucrul important nu este să știi cine este ”eu” sau ce este ”eu”. Nu vei reuși niciodată. Nu există cuvinte pentru asta. Lucrul important este să renunți la etichete. Nu căuta adevărul, renunță doar la părerile tale.

Adevărul nu este un lucru pe care să-l cauți. Dacă ai înceta să-ți autoimpui părerile proprii, ai ști.

Un semn că sunteți adormiți este acela că suferiți. Suferința este un semn că nu sunteți conectat la adevăr. Suferința vă este dată ca să puteți deschide ochii către adevăr, ca să înțelegeți că , pe undeva există ceva fals, așa cum durerea fizică vă este dată ca să înțelegeți că pe undeva există o afecțiune sau boală. Suferința arată că pe undeva există înșelătorie. Suferința apare când ești în contradicție cu realitatea. Când iluziile tale se izbesc de realitate, când înșelătoria ta se confruntă cu adevărul, atunci suferi. Altfel nu există suferință.

Cele 4 trepte către înțelepciune:

  1. Intrați în contact cu sentimentele negative de care nu sunteți conștienți. Adică să le conștientizați. Atunci când te simți indispus, te simți vinovat, simți că viața n-are sens, ai un sentiment de suferință. Încearcă să le conștientizezi.
  2. Înțelege că sentimentul există în tine, nu în realitate. Sentimentele negative sunt în tine, nu în realitate. Încetează să schimbi realitatea. Nu mai încerca să-l schimbi pe cel de lângă tine. Noi ne irosim tot timpul și toată energia în încercarea de a schimba circumstanțele exterioare, pe toți ceilalți. Dar nu trebuie să schimbăm nimic, doar pe noi.
  3. Niciodată să nu te identifici cu acel sentiment. Nu spune: ” Eu sunt deprimat .” Spune :„ E deprimant.”
  4. Schimbă-te tu !

Citește și: Suntem Creați cu Intenție. De la evoluție din întâmplare la transformare prin intuiție- Gregg Braden.