Cele 5 Mari Obstacole Ale Atitudinii De Succes (Important To Know)

Cele 5 mari obstacole în calea unei atitudini de succes

Menținerea unei atitudini pozitive seamănă foarte mult cu o cursă care include și obstacole. Unii se așteaptă ca viața să fie ușoară și lipsită de probleme, iar când întâmpină dificultăți, sunt surprinși, mânioși sau temători. Ei nu cred că ar trebui să se aștepte și la astfel de lucruri, așa că așteaptă pe altcineva să înlăture problemele, încearcă să găsească o altă soluție, sau pur și simplu renunță și se opresc din drum. Între timp, atitudinea lor devine din ce în ce mai rea.

Oamenii de succes se așteaptă să înfrunte obstacole. Ei știu că depășirea obstacolelor este o etapă firească a vieții și își fac planuri în consecință. Înfruntă provocările în loc să se teamă de ele. Ei îmbrățișează ideea exprimată de Walt Emerson: ” Ce se află înaintea și în urma noastră sunt probleme minore încomparație cu ce se află înăuntrul nostru”.

E simplu să ai o atitudine pozitivă când totul merge după placul tău. Atitudinea ta contează cu adevărat doar atunci când te confrunți cu provocări dificile. În acele momente, atitudinea ta este, uneori, singura care te face să continui sau să renunți.

Cele 5 mari obstacole în calea unei atitudini de succes

1. Descurajarea

Când vine vorba despre obstacole, primul este descurajarea. Dacă îi permiți să pătrundă, te va distruge și te va împiedica să atingi ce ți-ai propus.

Paul J. Meyer, fondator al Institutului Succes Motivation, spune:” 90 % dintre cei care eșuează nu sunt de fapt învinși. Pur și simplu renunță”. Iată ce poate face descurajarea dacă nu o gestionezi așa cum trebuie: te poate face să renunți.

În cartea ” Rețeta Succesului”, John C. Maxwell ne propune cinci pași pentru depășirea eficientă a obstacolelor. Cu ajutotul lor, poți depăși descurajarea și merge mai departe:

 1. Asigură-te că vezi lucrurile din perspectiva corectă.
 2. Alege oamenii potriviți.
 3. Spune cuvintele potrivite.
 4. Asigură-te că ai așteptările potrivite.
 5. Asigură-te că ai luat deciziile corecte.

Nu trebuie să rămâi captiv în această stare. Îmbrățișează factorul care contează și îți vei schimba viața.

2. Schimbarea

Cele 5 mari obstacole în calea unei atitudini de succes

Schimbarea este dificilă pentru toți. Romancierul Mark Twain spunea: ”Singurul care-și dorește schimbarea este un bebeluș ud”.Într-adevăr, schimbare este unul dintre cele mai mari obstacole pe care le vei înfrunta vreodată în ceea ce privește atitudinea. Totuși ne împotrivim schimbării. De ce? Iată câteva motive:

 • Oamenii sunt reticenți la schimbre de teama eșecului personal. De fiecare dată când schimbarea este iminentă, prima întrebare ce răsare în mintea oamenilor este cum îi va afecta această schimbare.

”Fiecare început este o consecință. Fiecare început încheie ceva”- Paul Valery

 • Oamenii sunt reticenți la schimbare din cauza fricii de necunoscut.
 • Oamenii sunt reticenți la schimbare din cauza momentului nepotrivit.
 • Oamenii sunt reticenți la schimbare pentru că li se pare ciudat.

Când ai făcut ultima oară ceva nou? Ceva nou cu adevărat. Dacă nu-ți amintești, e posibil să ai o problemă.

 • Oamenii sunt reticenți la schimbare din cauza obiceiurilor.

Mulți oameni se agață de obiceiuri. Presupunerea este că, dacă ceva este de făcut în mod tradițional, trebuie să fie cea mai bună modalitate. Dar nu este neapărat așa.

Dacă o tradiție te unește cu alți oameni sau cu trecutul tău, poate fi un lucru bun. Dacă nu, atunci poate ar fi timpul să încerci altceva.

Sfaturi pentru o schimbare de succes

Secretul unei schimbări de succes este să ai o atitudine pozitivă și să fii pregătit să faci față. Iată câteva idei care te vor ajuta să faci aceasta:

 • Schimbarea va avea loc fie că-ți place sau nu.

Schimbarea este inevitabilă. Singurul lucru cert legat de ziua de mâine este că va fi diferită de cea de azi. Lumea se schimbă atât de repede, încât nu ai putea persista în greșeală nici dacă ai încerca !

 • Nu există progres fără schimbare

Deși orice progres aduce schimbare, nu toate schimbările aduc progres. Expertul în leadership Max DePree spunea :” Nu putem deveni ceea ce ne dorim rămânând ceea ce suntem”. Dacă îți dorești progresul, trebuie să îmbrățișezi schimbarea.

 • Asumă-ți prețul schimbării

Dacă schimbarea nu te costă nimic, atunci nu este o schimbare reală. Expertul în management Tom Peters ne oferă o imagine de ansamblu și ne sugerează : ” Nu clătina barca. Scufund-o și ia-o de la capăt”. Uneori, dacă vrei să faci ceva cu adevărat inovator, de asta ai nevoie. Trebuie să distrugi ce e vechi pentru a crea ceva nou. Nu poți rămâne neputincios la ideea de schimbare.

 • Schimbarea trebuie să existe mai întâi în tine și abia apoi în jurul tău.

Odată ce te dedici progresului și îți propui un stil de viață care să implice o îmbunătățire din interior, lucrul acesta va deveni ceva normal pentru tine. Și vei observa atunci când nu faci progresele la care te așteptai.

” Se spune adesea că timpul schimbă lucrurile, în realitate tu ești care trebuie s-o facă”-Andy Warhol

 • Decide ce nu dorești să schimbi.
 • Nu este niciodată prea târziu pentru schimbare.

Poți lăsa schimbarea  să scoată ce e mai bun din tine ori o poți exploata și să profiți la maximum. Pentru a face aceasta, trebuie să ai o atitudine pozitivă. Trebuie să te bazezi în continuare pe factorul care contează.

3. Problemele

Cele 5 mari obstacole în calea unei atitudini de succes

Încercămsă ducem lucrurile la bun sfârșit, fie că vorbim de muncă, joacă, relațiile cu familia sau orice altceva. Și descoperim că trebuie să facem asta în mijlocul unei furtuni. Pur și simplu nu o putem evita.

Problemele sunt inevitabile, iar perspectiva ta asupra problemei determină de obicei, succesul sau eșecul tău. Perspectiva oamenilor contează foarte mult în ceea ce privește modul în care își abordează problemele.

Unul dintre motivele pentru care rezolvarea problemelor este atât de dificilă, este că adesea suntem prea implicați în probleme pentru a le înțelege cu adevărat. Prozatorul John Galsworthy remarca :” Idealismul crește direct proporțional cu distanța omului față de problemă”. Făcând un pas înapoi, poți avea adesea o perspectivă mai bună asupra unei probleme. Iar acea perspectivă nu doar că te va ajuta să te simți mai bine, ci te va ajuta și să o rezolvi mai ușor.

Principii pentru abordarea problemelor

Recunoașterea problemelor sunt teste temporare ale determinării și abilității tale de a le rezolva. Aceasta nu-ți va fi de mare ajutor dacă nu știi cum să depășești problemele și să mergi mai departe. Cel mai bun mod de a scăpa de probleme este să le rezolvi. Iată cum poți face aceasta:

 • Definește care este adevărata problemă.

Filosoful Abraham Kaplan face distincție între probleme și situațiile dificile. O problemă este ceva ce poți rezolva. Însă dacă nu poți face nimic, atunci nu este o problemă. Ci o situație dificilă și un lucru căruia trebuie să îi faci față, să reziști.

Când oamenii tratează o situație dificilă ca pe o problemă, pot deveni frustrați, nervoși, ori depresivi. Își risipesc energia și iau decizii greșite. Iar când tratează problemele ca pe niște situații dificile, adesea se complac, renunță ori se victimizează.

Iată o definire a problemei:

P reziceri– ne ajută să ne modelăm viitorul.

R eamintiri- ne arată că nu putem reuși singuri.

O portunități-  ne scot din rutină și ne îndeamnă să gândim creativ.

B inecuvântări– uși deschise pe care nu le-ai putea deschide singur.

L ecții- ne oferă instrucțiuni, cu fiecare nouă provocare.

E xtindere– ne spune că nimeni nu este scutit de dificultăți și că ele există peste tot.

M esaje- ne avertizează în cazul unui posibil dezastru.

E lucidare- ne amintește că fiecare problemă are soluție.

 • Anticipează problemele
 • Înfruntă problema. În înfruntarea problemelor, oamenii pot lua patru decizii:
 • Fug de ele- încearcă să scape, dar problemele îi urmăresc mereu.
 • Uită de ele- speră că problema va dispărea, dar problemele ignorate devin și mai grave.
 • Se luptă cu ele- se împotrivesc, dar problemele continuăsă persiste.
 • Le înfruntă- privesc problema în mod realist. Oamenii care își înfruntă problemele înțeleg că primul pas în rezolvarea unei probleme este să înceapă de undeva.
 • Evaluează problema. Dacă îți păstrezi calmul când toți cei din jur și-l pierd, ănseamnă că nu înțelegi problema. Dacă o problemă gravă nu te face să te oprești pentru o clipă și să faci un bilanț, atunci probabil nu ai evaluat-o cum trebuie. Iar asta îți va crea dificultăți pe parcurs, pentru că dacă ai judecat greșit amploarea unei probleme și încerci totuși să îi faci față, vei fi nevoit să te oprești în mijlocul încercării  de a o rezolva, să reevaluezi situația și să o iei de la capăt.
Cele 5 mari obstacole în calea unei atitudini de succes

Secretul evaluării unei probleme este să găsești momentul potrivit și apoi să ai răbdare când implimentezi soluția.

 • Întâmpină fiecare problemă ca pe o ocazie favorabilă. Problemele sunt o șansă pentru a-ți dezvolta creativitatea.
 • Gândește-te la cei cu probleme mai mari.
 • Fă o listă cu toate variantele posibile pentru rezolvarea problemei.
 • Identifică trei dintre cele mai potrivite modalități pentru a rezolva problema.
 • Concentrează-ți din nou atenția asupra obiectivului.

Norman Vincent Peale spunea: ” Gândirea pozitivă este modul în care te gândești la o problemă. Entuziasmul est ceea ce simți în legătură cu problema. Împreună, determină ceea ce vei face în legătură cu acea problemă”.

4. Teama

Cele cinci mari obstacole în calea unei atitudini de succes

Teama face parte din condiția umană. Tindem să credem că oamenii de succes nu se confruntă cu sentimentul de teamă, fiind o idee falsă.

Teama naște alte temeri. Cel mai periculos lucru în ceea ce privește teama este amplificarea. Foarte rar se întâmplă lucrurile de care ne temem. Proiectăm în mintea noastră dezastre care, probabil nu se vor produce niciodată.

Teama ne face mai slabi. Harry truman, cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite, remarca :”Cel mai mare pericol cu care ne confruntăm este să fim neputincioți în fața îndoielilor și a temerilor”.

Teama ne împiedică să ne atingem potențialul. Când ne lăsăm pradă fricii, suntem deja învinși. Oamenii conduși de frică aleg mereu zona de siguranță. Un lider condus de teamă devine un exemplu pentru cei care îl urmează. Mulți dintre ei nu reușesc să-și atingă potențialul pentru că liderii lor sunt temători.

5. Eșecul

Cele cinci mari obstacole în calea unei atitudini de succes

Viața înseamnă riscuri. Oamenii care se sabotează singuri nu ar trebui să-și facă griji în legătură cu eșecul, ci ar trebui să se preocupe de șansele pe care le ratează atunci când nici măcar nu încearcă.

Legea Comportamentului Uman spune : ”Mai devreme sau mai târziu, cu toții vom primi ceea ce credem că merităm”. De obicei, oamenii care continuă să dea greș sunt cei care se așteaptă la asta. Ei sunt precum pesimistul pe a cărui piatră funerară scria :” Mă așteptam la asta”.

Eșecurile pot conduce la succes. Când ai atitudinea potrivită, pți să folosești eșecul în avantajul tău. Iată cum:

 • Schimbă-ți atitudinea
 • Schimbă-ți vocabularul
 • Nu acorda o atenție prea mare condiției tale.
 • Lasă eșecul să te îndrume spre succes.
 • Păstrează-ți simțul umorului
 • Învață din greșeli
 • Nu îți pierde perspectiva
 • Nu te obișnui prea mult cu eșecul
 • Nu renunța.

Eșecul nu înseamnă că nu vei reuși niciodată. Înseamnă doar că va dura mai mult timp.

Joyce Brothers spunea :”Persoana interesată de succes trebuie să învețe să privească eșecul ca pe o parte sănătoasă și inevitabilă a procesului prin care se ajunge în vârf”.

Sursa: ” Rețeta Succesului”- John C.Maxwell

3 commenti su “Cele 5 Mari Obstacole Ale Atitudinii De Succes (Important To Know)”

 1. Pingback: Test IQ pentru prosperitate- Joe Vitale | Viața în cuvinte

 2. Pingback: Rețeta succesului– John C. Maxwell (Rezumat) | Viața în cuvinte

 3. Pingback: Foarte Important: 6 Obiceiuri Care-ti Vor Transforma Viata

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.