Cele 10 beneficii ale cititului- partea 2 (Beautiful Life)

  • di

Cărţile sunt purtători ai civilizaţiei. Fără cărţi, istoria este tăcută, literatura toantă, ştiinţa schiloadă, gândurile şi imaginaţia în repaos!”-Barbara Tuchman

Cele 10 beneficii ale cititului- partea 2

Alte 5 beneficii pe care le poti obtine in urma cititului sunt:

6. Cititul iti imbunatateste memoria.

Multe studii arata ca daca nu-ti folosesti memoria, o pierzi. In momentul in care incepem sa citim apar si dispar personaje care au diverse roluri in capitolul citit, dar care au  avut roluri sau nu in capitolele anterioare ceea ce ne provoaca memoria sa stea alerta pe tot parcursul cititului. Apar situatii noi, comploturi, scheme, pasi de urmat si memoria lucreaza sa le retina si sa le lege de cele existente. Astfel sinapsele (impulsuri nervoase) creierului se inmultesc si cele existente se intaresc.

Cand citim, folosim memoria pe termen scurt dar si memoria pe termen lung ceea ce inseamna un antrenament in plus pentru memoria noastra activa.

Cele 10 beneficii ale cititului- partea 2

7. Cititul iti reduce stresul.

Pe langa faptul ca prin citit poti lasa deoparte grijile zilnice, studiile au aratat ca cea mai buna metoda de a combate stresul este sa te pui in situatii placute, conversatii cu prietenii, cititul de carti vesele sau care te pot ajuta sa-ti faci planuri de viitor. Un articol bine scris sau o carte interesanta te poate face sa iesi din umbra si sa incepi sa vezi si partea plina a paharului.

Cititul aduce relaxare si subiectul citit iti poate aduce liniste interioara, stare de multumire. Cititul textelor spirituale poate scadea tensiunea arteriala si poate genera un sentiment de calm, iar cartile pentru dezvoltare personala iti dau un sentiment de multumire si metode de a-ti duce la indeplinire planurile si obiectivele stabilite.

8. Cititul iti stimuleaza creierul si pastreaza activi neuronii.

Studiile arata ca tinand creierul activ poti preveni sau incetini progresul Alzeheimer-ului si dementei deoarece mentinerea creierului activ il ajuta sa-si mentina puterea. Creierul este ca orice alt muschi din corp care trebuie antrenat si stimulat pentru a se mentine puternic si sanatos. Sa nu mai vorbim ca reduce plictiseala. Nu ai cum sa te plictisesti cand citesti o carte.

Daca te plictisesti, atunci schimba cartea, se poate sa nu fie ce ai tu nevoie. Cand te simti plictisit incearca sa deschizi o carte si de cele mai multe ori o sa ai o surpriza placuta cand dupa ceva timp o sa-ti dai seama ca ti-ai imbunatati starea si a disparut plictiseala.

Cele 10 beneficii ale cititului- partea 2

9. Cititul iti stimuleaza gandirea independenta si curiozitatea.

Normal ca odata cu cititul apar informatii noi si uneori aceste informatii s-ar putea sa fie total opuse fata de ce stiai sau presupuneai. Iti obtii puterea sa gandesti despre acelasi subiect din perspective diferite si-ti starneste curiozitatea pe domenii care poate pana acum iti pareau departate. In timp ce citesti, stimulezi gandirea pentru a decide ce context iti imaginezi sau in ce domenii personale poti sa aplici ceea ce citesti. Dezvolti cunostinte despre culturi pe care nu le-ai vazut inca si curiozitati pe care o sa vrei sa le descoperi.

10. Cititul iti dezvolta imaginatia si creativitatea.

Citind carti stimulezi si dezvolti imaginatia si creativitatea. Conteaza tipul cartii pe care o citim: fictiune sau non-fictiune. Cand citim fictiune de cele mai multe ori autorul ne lasa sa ne imaginam locurile, personajele, derularea actiunii, presarand cartea cu ceva detalii si indicii dar fiecare ne dezvoltam propria scena chiar citind aceeasi carte. Asta este si motivul pentru care unele ecranizari ale cartilor plac multor oameni ,iar altele sunt considerate un esec.

Descoperim lumi noi, posibilitati noi si automat creativitatea incepe sa se joace prin mintea noastra. Citind carti non-fictiune ne imaginam unde putem ajunge si cum putem aplica ceea ce citim. Ne cream propriul drum cu pasii dezvaluiti de cei care au ajuns acolo unde vrem sa ajungem. Pana la urma ne imaginam si ne cream propria viata viitoare dupa citit.

Jim Rohn

Aminteşte-ţi, o carte necitită nu te poate ajuta. Nu citeşti niciodată prea multe cărţi, însă poţi citi prea puţine!
Cele 10 beneficii ale cititului- partea 2

10 cărți care merită citite și recitite pe care le gasiti pe aceste site sau vizitați categoria ”Cărți”:

  1. Cartea ”De ce bărbații au nevoie de sex ,iar femeile de dragoste”- Allan şi Barbara Pease
  2. Cartea ” Puterea” de Rhonda Byrne
  3. Cartea ”Secretul ” de Rhonda Byrne
  4. Cartea ” Magia ”- Rhonda Byrne
  5. Cartea ”Dimineața miraculoasă” – Hal Elrod
  6. Cartea ”Știița de a deveni bogat”- Wallace D. Wattles
  7. Cartea ”Rețeta succesului”– John C. Maxwell
  8. Cartea ”De ce vrem să fii bogat– R. T.Kiyosaki, D. Trump”
  9. Cartea ”21 de lecții pentru secolul XXI”-Y. Noah Harari