Ce sunt dependențele- rolul mindfulness-ului ?

 • di

Ce sunt dependențele- rolul mindfulness-ului ?

Cum reușim să oprim poftele minții, mai ales când ele se transformă în dependențe periculoase? Despre dependența de tehnologie. Dependența de iubire. De gândire, de distragerea atenției, de noi înșine. Cum se formează aceste dependențe și cum reușim să luptăm cu ele?

Răspunsurile le găsim în cartea ” Poftele minții” de Judson Brewer, un adevărat ghid despre cum se formează dependențele, despre rolul mindfulness-ului în renunțarea la obiceiuri greșite.

Cum definim dependențele?

Sunt multe definiții. Dependențele pot fi definite ca fiind acele comportamente în exces cu consecințe negative. Apar mai multe variabile aici. În gambling sau shopping compulsiv ne uităm la banii cheltuiți. În alte dependențe, ne uităm la consecințele auspra propriului corp, vezi alcoolul, drogurile, fumatul și la consecințele lor asupra rolurilor noastre. Rolurile de părinți, parteneri sau profesioniști ne pot fi afectate de consumul de substanțe și nu numai. Acum știm că și munca este un drog.

Dependențele sunt ceva ce nu te poți controla să faci.

Ce este mindfulness-ul?

Definiția conceptului de mindfulness ne este oferită de către cel care l-a introdus acum 42 de ani în lumea occidentală, defrișându-l de canoanele și perceptele religioase: Jon Kabat Zinn. Acesta definește mindfulness-ul ca fiind o atitudine, aceea de a ne îndrepta atenția focusată pe momentul prezent, cu acceptare, deschidere și fără a judeca. Sunt peste 6000 articole și de studii până în prezent care ne arată că focusarea pe momentul prezent reduce comportamentele adictive, reduce suferința psihică, stresul, durerea sau dependențele.

Ce este dependența de tehnologie (Dependența de Facebook)?

Ce sunt dependențele- rolul mindfulness-ului ?

Dependența de Facebook ca tulburare psihică este un lucru pe care îl găsim analizat în cartea Poftele minții. Oare așa să fie, oare suntem dependenți pe Facebook ca să ne simțim mai bine? Să fi devenit Facebook-ul un substitut pentru trăirea aceea reală, adevărată, pentru interacțiunea față în față? Cât de bine ne face să ne simțim un like primit la o fotografie! Chiar contează atât de mult like-ul acela pe care-l primim la o poză?

De ce conteaza like-urile?

Ce sunt dependențele- rolul mindfulness-ului ?

Like-urile ne ajută doar pe moment în satisfacerea nevoilor de atenție și de apreciere. Simțim plăcere, există o așteptare pozitivă, creierul eliberează dopamină. Primim acele like-uri, ne încărcăm momentan rezervorul emotional, însă ce se întâmplă mai departe? Mai departe ne vom dori și mai multe like-uri, bineînțeles. Din păcate creierul învață acest circuit și ne va atrage în capcană. Pofta lui este enormă. Va vrea și mai mult, și mai mult.

Despre dependența de noi înșine

Autoreflecția poate da și ea dependență. Ne simțim bine când oamenii ne vorbesc de bine și așteptăm asta din nou și din nou. Default mode este un circuit al creierului, multiple zone care se activează când ne observăm, gândim despre noi, despre preferințele noastre. Noi și iar noi – iată mecanismele egoismului și al orgoliului la nivel de creier.
Reușim să reducem această dependență când gândim pozitiv și despre ceilalți oameni, când ne implicăm în activități caritabile, când practicăm compasiunea sau o meditație numită loving kidness, bunătate iubitoare.

Dependența de gândire

Dependența de gândire, iarăși o noțiune pe care-o întâlnim în această carte. Cum ne aducem mintea înapoi, tocmai pentru a nu o lăsa să hoinărească cine știe pe unde și să se întoarcă cu tot soiul de gânduri negative și obsesii? Budiștii au o metaforă pentru această minte care hoinărește. Este ca o maimuță care zboară din cracă în cracă. Când ne observăm gândurile care zboară fie spre trecut, fie spre viitor și devenim anxioși, ne putem întoarce și să ne focusăm atenția pe respirație sau pe un alt stimul din prezent, un obiect, o melodie, o culoare. Din nou și din nou.

Dependența de iubire- Când începe pericolul unei iubiri dependente?

Ce sunt dependențele- rolul mindfulness-ului ?

Pericolul unei iubiri toxice prin dependența ei poate începe încă din copilărie. Când nu suntem iubiți și îngrijiți de către părinți, când nu ne sunt satisfăcute nevoile primordiale de siguranță și îngrijire. Ba mai grav, dacă suntem abuzați, agresați fizic, sexual sau emotional, avem mari șanse să intrăm în relații căutând obsesiv îndeplinirea acelor nevoi. Să fim iubiți, acceptați, apreciați. Omul poate fi cel mai mare drog pentru om.

Top 5 lucruri care te scapă de dependență:

 1. Să înțelegem mecanismele, procesul prin care creierul activează circuitul plăcerii.
 2. Să știm că dependența înseamnă a face în exces ceva care ne aduce prejudicii.
 3. Să ne focusăm atenția pe momentul prezent.
 4. Să conștientizăm
 5. Să alegem să ne schimbăm, fiind blânzi cu noi. Există dependențe interioare, vezi gânditul în exces la propria persoană, și există dependențe în relația noastră cu mediul extern: mâncarea, fumatul, alcoolul, alt om, lectura. Există dependențe valorizate social, cum ar fi sportul și altele, pedepsite prin lege. Creierul nu știe să facă diferența.

Pași de făcut pentru persoanele cu dependențe

Întâi trebuie să ne asumăm, să recunoaștem că există în viața noastră acea dependență. Există descrise în literatura de specialitate 6 etape ale schimbării:

 1. Negarea sau pre-contemplarea.
 2. Contemplarea, etapa în care îmi pot pune întrebări: dar dacă am ceva?, dacă exagerez, dacă ceilalți au dreptate?
 3. Vreau să fac ceva, să schimb. Merg la medic, psiholog, la sală, de luni, de la 1 ianuarie. Putem petrece aici luni și ani de zile, pendulând.
 4. Etapa acțiunii, încep să schimb cu adevărat – dar aici este și cel mai greu. Mulți renunță. Nu sunt beneficii. Creierul poate învinge.
 5. Este nevoie de disciplină, perseverență, ajutor speicalizat uneori. Poate dura luni până creăm noi automatisme, până când creierul elimină toxinele.
 6. Menținerea este etapa în care avem beneficii, când ne-a crescut stima de sine, avem încredere, ne simțim bine, am mai slăbit, avem alt tonus, primim aprecieri de la prieteni și familie. Fiindcă suntem cu toții supuși greșelilor și slăbiciunilor, uneori unii dintre noi recad. Și procesul se reia.

Sursa :” Poftele minții”- Judson Brewer

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.