Ce este eșecul-Când ai un eșec (Important To Know)

  • di

Ce este ”eșecul”? Când ai un eșec ?- Paul McKenna

Eșecul este o atitudine, nu un rezultat. El nu are nici o legătură cu rezultatele la care ajungi, ci cu perespectiva din care privești lucrurile.

De exemplu, după ce încercase de 700 de ori fără succes să inventeze becul, Thomas Edison a fost întrebat de un reporter de la New York Times cum se simte un om care a eșuat de 700 ori.

Marele inventator i-a răspuns printr-un exemplu clasic de perspectivă optimistă:

” Nu am eșuat de 700 ori. Nu am eșuat nici măcar o singură dată. Am reușit să demonstrez ce cele 700 de metode nu funcționează. Când voi elimina toate metodele care nu funcționează, o voi descoperi pe cea care va funcționa.”

Au urmat mii de dovezi încununate de succes că metodele nu erau cele bune, însă în final, Edison ” a găsit metoda care va da rezultate”, și, odată cu ea, a iluminat lumea. Mai presus de orice, Edison reușise să pună o anumită provocare într-o perspectivă care l-a ajutat să-și mențină motivația. Era suficient de flexibil în gândire pentru a-și îngădui mai multe opțiuni.

Cînd ai un eșec?

Atunci când te hotărăști să nu mai înveți. Până atunci, fiecare răspuns pe care îl primești este o sursă valoroasă de informații ce te ajută să-ți dai seama dacă acțiunile pe care le întreprinzi te apropie sau te îndepărtează de țelurile tale. În mod similar, un avion se află 90 % din timp în afara rutei sale și pilotul modifică în mod constant cursul pentru a ajunge la destinație.

De fapt, oamenii de succes recunosc că succesul apare atunci când au terminat cu eșecurile. Oamenii care au reușit au un singur lucru în comun: au făcut mai multe greșeli decât ceilalți. Fiecare eșec sau greșeală este o ocazie mascată de a învăța.

Ce este ”eșecul”? Când ai un eșec ?- Paul McKenna

Eșecul este o parte necesară din procesul de învățare și nu sfârșitul acestuia. În realitate oamenii nu fac greșeli: strategiile, tacticile și planurile lor eșuează. Ce faci atunci când strategiile, tacticile sau planurile tale nu conduc către rezultatele dorite de tine? Le schimbi până când le găsești pe cale care dau rezultatele cele mai bune.

Teama de eșec reprezintă un factor demotivant puternic, care își pierde din impactul pe care îl are asupra noastră dacă îi diminuăm încărcătura emoțională.

Reușita este întotdeauna mai dulce când presupune un pic de efort pentru a ajunge la ea. De îndată ce vei realiza că eșecul nu reprezintă un sfârșit, ci mai degrabă o piatră de încercare care îți va produce ocazional frustrări, acesta își va pierde din încărcătura negativă, devenind un tovarăș important, care te va însoți pe drumul tău către fericire, succes și bunăstare.

Am învățat mai mult din eșecurile mele decât din reușitele mele.

Richard Branson

Sursa :”O viață nouă în 7 zile”- Paul McKenna