Ce este conștientul și cum funcționează ?

Ce este conștientul și cum funcționează ?

Imaginaţi-vă două mingi – una de golf, cealaltă de baschet – lipite una de alta, cea de golf fiind deasupra. Această imagine reprezintă puterea relativă şi capacitatea conştientului şi subconştientului – mingea de baschet simbolizând subconştientul.

Ce este conștientul ?

Mintea conştientă şi cea subconştientă sunt esenţiale una pentru cealaltă, dar au propriile zone de operare, cu totul separate. În limbajul informaticii, conştientul este programatorul, cel care introduce date, exact la fel ca un operator de calculator, pentru că el decide ce poate să pătrundă în gândirea voastră.

Subconştientul vostru este hardware-ul computerului, cadrul în care datele sunt prelucrate. Conceptul de sine este programul software care determină ceea ce realizaţi în viaţă. Toate sunt necesare si interdependente şi tot ceea ce vi se întâmplă este determinat de modul în care înţelegeţi limbajul acestui computer special si de îndemânarea cu care îl folosiţi.

Care sunt funcțiile coștientului ?

Conştientul este mintea obiectivă – cea care gândeşte. El nu are memorie, şi poate să păstreze doar un singur gând o dată. Această minte are patru funcţii esenţiale. în primul rând, ea identifică informaţiile primite. Acestea sunt informaţiile primite prin unul dintre cele cinci simţuri -văz, auz, miros, gust, pipăit.

Ce este conștientul și cum funcționează ?

Conştientul observă continuu şi cataloghează ce se întâmplă în jurul vostru. De exemplu, imaginaţi-vă că vă plimbaţi pe trotuar şi vă hotărâţi să traversaţi strada. Păşiţi pe carosabil, în acel moment, auziţi zgomotul unui motor de automobil. Imediat vă întoarceţi şi priviţi în direcţia automobilului în mişcare, pentru a identifica de unde vine zgomotul.

Aceasta este prima funcţie.
A doua funcţie a conştientului este comparaţia.

Informaţia despre maşina pe care aţi văzut-o şi aţi auzit-o pătrunde imediat în subconştient. Acolo, ea este comparată cu toate informaţiile şi experienţele anterioare, legate de automobile în mişcare.

Dacă maşina, de exemplu, este la o distanţă apreciabilă si se deplasează cu 50km/h, banca de memorie a subconştientului vă va spune că nu este nici un pericol si că puteţi continua să traversaţi.

Dacă, pe de altă parte, maşina se deplasează cu 100 km/h si se află doar la câţiva metri, veţi primi un mesaj de „pericol”, care va stimula o altă acţiune din partea voastră.

A treia funcţie a conştientului este analiza, care o precede pe cea de-a patra, decizia.

Conştientul funcţionează foarte mult asemeni unui computer binar, care execută două funcţii: acceptă sau respinge datele, în vederea luării deciziilor. El poate să se ocupe doar de un singur gând o dată – pozitiv sau negativ, da sau nu. El sortează continuu impresii, hotărând care dintre ele sunt relevante pentru noi şi care nu.

Deci, traversaţi strada, auziţi zgomotul unui automobil şi îl vedeţi îndreptându-se spre voi. Datorită cunoştinţelor anterioare, referitoare la viteza automobilelor în mişcare, analizarea situaţiei vă spune că sunteţi în pericol si că trebuie să luaţi o decizie.

Prima întrebare este: „Să merg înapoi pe trotuar? Da, sau nu?” Dacă decizia este pentru „da”, următoarea întrebare ar fi: „Să fug? Da, sau nu?” Dacă decizia este „nu”, din cauza traficului, următoarea întrebare este: „Să mă întorc pe trotuar? Da, sau nu?” Dacă decizia este „da”, acest mesaj este instantaneu transmis subconştientului şi, într-o secundă, întregul vostru corp sare cu toată puterea înapoi pe trotuar, fără a mai sta pe gânduri, sau a lua altă decizie.

Nu a fost necesar să vă utilizaţi conştientul, pentru a decide care picior îl puneţi mai întâi pe trotuar, dreptul sau stângul. Odată ce aţi dat comanda, din conştient spre subconştient, într-o secundă, toţi nervii si muşchii necesari sunt coordonaţi şi puşi în acţiune, pentru a se supune deciziei voastre.

Matematicianul Peter Ouspensky, în cartea sa, ”În căutarea miraculosului”, a estimat că subconştientul funcţionează de 30.000 de ori mai rapid decât conştientul. Puteţi demonstra această viteză de reacţie, fluturându-vă degetele unei mâini prin faţa ochilor. Puteţi face acest lucru cu uşurinţă, transmiţând subconştientului toate coordonatele acestei mişcări.

Apoi, încercaţi să introduceţi aţă într-un ac, de această dată folosindu-vă conştientul şi observaţi de cât de mult efort mental si concentrare vă trebuie pentru a executa câteva mişcări mici ale mâinii, atunci când subconştientul nu operează.

Ce este conștientul și cum funcționează ?
Conştientul vostru funcţionează ca si căpitanul unui submarin, care priveşte la suprafaţă printr-un periscop. Numai căpitanul poate să vadă. Echipajul are la dispoziţie numai percepţia căpitanului, în privinţa a ceea ce se întâmplă la suprafaţă.

Tot ceea ce căpitanul vede, simte şi decide este imediat transmis pe întreg submarinul şi tot echipajul se pregăteşte de acţiune, pentru a îndeplini instrucţiunile acestuia.

Deseori vă simţiţi limitaţi în ceea ce faceţi, deoarece sunteţi atât de hotărâţi să fiţi „stăpâni pe situaţie”. Sunteţi deseori convinşi că modul în care puteţi obţine rezultate mai bune sau diferite este de a „face eforturi mai mari”. Dar acesta nu este câtuşi de puţin răspunsul. Modalitatea prin care vă puteţi îmbunătăţi viaţa cu adevărat este de a vă folosi mai mult inteligenţa superioară, puterile voastre subconştiente, prin faptul că înţelegeţi cum să le activaţi. Pentru a face aceasta, trebuie să ştiţi ce face subconştientul şi cum funcţionează el.

Sursa :” SUCCESUL ÎN VIAȚĂ”- BRIAN TRACY

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.