Secretele Succesului-Dale Carnegie (the Most Influential Book)

  • di

Cartea ”Secretele succesului”- Dale Carnegie

Cartea Secretele succesului. Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent” – Dale Carnegie

Dale Carnegie spunea : „Succesul inseamna sa obtii ceea ce vrei, iar fericirea inseamna sa vrei ceea ce ai obtinut“.

Dale Carnegie (pe numele lui real Dale Carnegey) s-a nascut pe 24 noiembrie 1888 la o ferma saraca din Missouri si s-a stins din viata pe 1 noiembrie 1955, la Forest Hills, New York. Este considerat cel mai mare autor de literatura motivationala al secolului XX.

Dupa absolvirea facultatii, vinde cursuri prin corespondenta in Nebraska si obtine cateva roluri ca actor la New York, fara mare succes. In 1912, este angajat de Young Men Christian Association sa predea cursuri pentru adulti si descopera, accidental, o metoda prin care poate diminua teama celor care vorbesc in fata unui public numeros. Astfel incepe faimoasa cariera de orator si autor de mare succes a lui Dale Carnegie.

Când e cazul sa va retrageti dintr-o disputa

Sfaturile lui Dale Carnegie din cartea ”Secretele succesului. Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent”va arata cum sa deveniti un interlocutor agreabil. De ce e bine sa faceti complimente dezinteresate, cand e cazul sa va retrageti dintr-o disputa. Ce anume trezeste dorinta de cooperare a partenerilor, cum sa faceti o buna impresie de la prima intalnire. Cat de important e zambetul, prin ce strategii va puteti autopromova in ochii celorlalti. In ce fel puteti adresa critici fara sa provocati resentimente. De ce e recomandat sa va admiteti propriile greseli inainte de a le face reprosuri altora.

Citește și ”Cum să câștigi simpatii cu ajutorul zâmbetului” – Dale Carnegie

Cat de adevarat e proverbul care spune ca „vorba dulce mult aduce“. Cum sa raspundeti la plangerile altora, unde se termina sinceritatea si incepe brutalitatea. De ce nu functioneaza pe termen lung strategia de a da ordine, cum sa va ajutati ajutandu-i pe ceilalti — si multe altele.

Cartea ”Secretele succesului”- Dale Carnegie

Carnegie dovedeste ca, in cele din urma, ceilalti ne vor trata exact asa cum ii tratam. Comportamentul interlocutorilor oglindeste propriul comportament.

Cartea ”Secretele succesului — Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți” a fost publicată întâia oară în 1937, într-un tiraj de doar 5 000 de exemplare. Nici Dale Carnegie, nici editorii săi de la Simon and Schuster nu au anticipat că vor vinde mai mult. Spre uimirea lor, cartea a devenit, peste noapte, o senzație, iar presele de tipar au scos ediție după ediție, pentru a ține pasul cu cererea tot mai mare din partea publicului.

Citește și ”Secretele succesului în era digitală”- Dale Carnegie

Acum, volumul Secretele succesului — Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți” și-a ocupat locul în istoria editorială ca unul dintre cele mai influente bestselleruri din toate timpurile. A atins un punct sensibil și a satisfăcut o nevoie umană care a fost mai mult decât un fenomen capricios al vremurilor de după Marea Depresie, dovadă fiind vânzările neîntrerupte, după aproape o jumătate de secol.

Dale Carnegie spunea că e mai ușor să câștigi un milion de dolari decât să formulezi o frază în limba engleză. ”Secretele succesului — Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți” a devenit o astfel de frază, citată, parafrazată, parodiată, utilizată în numeroase contexte, de la cel al benzilor desenate pe teme politice și până la romane. Cartea în sine a fost tradusă în aproape toate limbajele scrise cunoscute. Fiecare generație a redescoperit-o și a considerat-o a fi relevantă.

Ceea ce ne face să întrebăm: de ce să revizuiești o carte care și-a dovedit și continuă să-și dovedească atractivitatea universală? De ce să corectezi succesul?

Citește și ”Secretul succesului unui discurs”- Dale Carnegie

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să conștientizăm faptul că însuși Dale Carnegie a fost un revizor neobosit al propriilor sale lucrări. Cartea ”Secretele succesului — Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți” a fost scrisă cu scopul de a fi folosită ca manual pentru cursurile susținute sub titlul „Discursul Eficient și Relațiile Umane“ și este încă utilizată în acele cursuri.

 Până la moartea sa, în 1955, Dale Carnegie și-a îmbunătățit și și-a revizuit constant cursul în sine, pentru a-l face aplicabil la nevoile în dezvoltare ale unui public tot mai numeros. Nimeni altul nu a fost mai sensibil la schimbările de zi cu zi în viața modernă decât Dale Carnegie.

Cartea ”Secretele succesului”- Dale Carnegie
 El și-a optimizat și și-a rafinat constant metodele de predare, actualizându-și de mai multe ori cartea despre discursul eficient. Dacă ar fi trăit mai mult, și-ar fi revizuit volumul ”Secretele succesului — Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți” pentru a reflecta mai bine schimbările care au avut loc în lume începând din anii ’30 ai secolului trecut.

Prin urmare, scopul acestei ediții revizuite este să limpezească și să întărească, pentru cititorul zilelor noastre, mesajul cărții, fără a-i altera conținutul. Stilul alert, plin de vervă al lui Carnegie este intact — a fost păstrat chiar și jargonul anilor ’30. Dale Carnegie a scris precum a vorbit, într-o manieră extrem de exuberantă, colocvială și conversațională.

Citește și Cartea ”Cum să devii remarcabil”- Dale Carnegie

Această carte nu a fost scrisă în sensul obișnuit al cuvântului. Ea a crescut așa cum crește un copil. A crescut și s-a dezvoltat în acel laborator, din experiențele a mii de adulți.

Cartea ”Secretele succesului”- Dale Carnegie

NOUĂ SUGESTII PENTRU A UTILIZA ACEASTĂ CARTE LA MAXIMUM

  1. Dacă vrei să te folosești în mod optim de această carte, există o cerință indispensabilă, un principiu esențial, infinit mai important decât oricare altă regulă sau tehnică.

Care e ingredientul magic? Doar acesta: o dorință profundă, intensă de a învăța, o hotărâre puternică de a-ți mări abilitatea de a te descurca cu oamenii.

Cum îți poți dezvolta o astfel de motivație? Prin a-ți reaminti constant cât de importante sunt pentru tine aceste principii. Imaginează-ți felul în care stăpânirea lor te va ajuta să trăiești o viață mai bogată, mai deplină, mai fericită și mai plină de satisfacții. Spune-ți din nou și din nou: „Popularitatea mea, fericirea mea și sentimentul meu de valoare personală depind, într-o măsură deloc neglijabilă, de deprinderile mele în relațiile cu oamenii.

2. Citește repede fiecare capitol, la început, pentru a căpăta o privire de ansamblu. Mai apoi, vei fi probabil tentat să treci repede la următorul. Insă nu o face decât dacă citești doar pentru divertisment.

Dar dacă citești pentru că vrei să îți dezvolți deprinderile în relațiile interumane, întoarce-te și recitește fiecare capitol în mod temeinic. Pe termen lung, acest lucru te va ajuta să economisești timp și să obții rezultate.

3. Oprește-te frecvent din lectură pentru a medita la cele citite. Intreabă-te cum și când poți aplica fiecare sugestie.

 4. Citește ținând în mână un creion sau un pix. Când ajungi la o sugestie care crezi că ți-ar folosi, trage o linie sub ea. Dacă este o sugestie de patru stele, subliniază fiecare propoziție și evidențiaz-o sau marcheaz-o cu w****u. Sublinierea unei cărți o face mult mai interesantă și mult mai ușor de revăzut rapid.

5. Dacă dorești să obții beneficii reale, de durată din această carte, nu îți imagina că va fi suficient să o răsfoiești o dată sumar. După ce ai citit-o cu mare atenție, trebuie să petreci câteva ore pe lună cu recapitularea ei. Păstreaz-o zilnic pe birou. Răsfoiește-o des. Rămâi constant impresionat de posibilitățile ample de îmbunătățire personală care se află încă la orizont. Nu uita că utilizarea acestor principii poate deveni o obișnuință doar prin recapitularea și aplicarea lor constantă. Nu există altă modalitate.

Cartea ”Secretele succesului”- Dale Carnegie
6. Bernard Shaw a remarcat odată: „Dacă predai cuiva orice, persoana respectivă nu va învăța niciodată.” Shaw a avut dreptate. Învățarea e un proces activ. Învățăm acționând. Prin urmare, dacă dorești să stăpânești principiile pe care le studiezi în această carte, fă ceva în privința lor. Dacă nu procedezi astfel, le vei uita repede. Doar cunoștințele care sunt folosite sunt păstrate în minte. Pe măsură ce citești această carte, amintește-ți că nu încerci doar să acumulezi informație. încerci să îți formezi obiceiuri noi, încerci să adopți un nou stil de viață. Acest lucru va necesita timp, tenacitate și practică zilnică.

7. Oferă-i soțului, soției, copilului sau unui parter de afaceri o monedă de zece cenți sau de un dolar de fiecare dată când te surprinde încălcând un anumit principiu. Transformă stăpânirea acestor reguli într-un joc captivant.

8. De ce nu ai folosi un sistem de autoanaliză pentru a-ți verifica aplicarea principiilor discutate în această carte? Dacă o vei face, vor rezulta două lucruri. Mai întâi, vei fi captivat de un proces educațional uimitor și neprețuit. In al doilea rând, vei descoperi că abilitatea de a te întâlni și a te descurca cu oamenii se va amplifica enorm.

9. La finalul acestei cărți, vei descoperi câteva pagini albe pe care ar trebui să îți consemnezi izbânzile obținute în aplicarea acestor principii. Oferă nume, date, rezultate. Păstrarea unor astfel de însemnări te va inspira să depui eforturi mai mari; și gândește-te cât de fascinante vor fi aceste rânduri când le vei descoperi, întâmplător, peste câțiva ani!

Cartea ”Secretele succesului”- Dale Carnegie
Citește și Cartea ”Cum să te bucuri de viață și de job”– Dale Carnegie (Word)

Pentru a utiliza optim această carte:

a. Dezvoltă-ți o dorință profundă, intensă de a stăpâni principiile relațiilor interumane.

b. Citește fiecare capitol de două ori înainte de a trece la următorul.

c. în timp ce citești, oprește-te frecvent să te întrebi cum poți aplica fiecare sugestie.

d. Subliniază fiecare idee importantă.

 e. Recapitulează principiile din această carte în fiecare lună.

f. Aplică principiile de fiecare dată când ai ocazia. Folosește acest volum ca pe un ghid practic ce te va ajuta să îți rezolvi problemele zilnice.

g. Transformă procesul de învățare într-un joc pasionant, oferind unui prieten o monedă de zece cenți sau de un dolar de fiecare dată când acesta te surprinde încălcând unul dintre principiile enunțate aici.

h. Verifică în fiecare lună progresele pe care le înregistrezi. Intreabă-te ce greșeli și ce îmbunătățiri ai făcut, ce lecții ai învățat pentru viitor.

i. La sfârșitul acestei cărți, fă însemnări în care să arăți cum și când ai aplicat principiile formulate.

Dorința de a fi important !

Cartea ”Secretele succesului”- Dale Carnegie

Nu multe, însă tânjești după puținele lucruri pe care le vrei cu o insistență care nu poate fi negată. Iată câteva dintre lucrurile pe care majoritatea oamenilor le doresc:

  1. Sănătate și conservarea vieții.
  2.  Hrană.
  3.  Somn.
  4. Bani și lucrurile care pot fi cumpărate cu bani.
  5.  Viață după moarte.
  6.  Satisfacție sexuală.
  7.  Bunăstarea copiilor.
  8.  Un sentiment al importanței.

Aproape toate aceste dorințe sunt, de obicei, satisfăcute — toate, cu a excepția uneia. Insă există o nevoie — aproape la fel de profundă, aproape la fel de imperioasă ca nevoia de hrană sau somn — care e rareori gratificată. E ceea ce Freud numește „dorința de mărire”. E ceea ce Dewey numește „dorința de a fi important*.

Oamenii devin uneori invalizi cu scopul de a câștiga compasiunea și atenția.

Ce este aprecierea?

Aprecierea sinceră a fost unul dintre secretele primului succes înregis¬ trat de John D. Rockefeller în relațiile sale cu oamenii. De exemplu, când unul dintre partenerii săi, Edward T. Bedford, a pierdut un milion de dolari din banii companiei într-o tranzacție proastă făcută în America de Sud, John D. ar fi putut să îl critice, însă el știa că Bedford își dăduse tot interesul, astfel că incidentul a fost uitat.

Rockefeller a găsit chiar un lucru pe care să îl laude: l-a felicitat pe Bedford pentru că a reușit să salveze 60 de procente din banii investiți. „Excelent!”, a spus Rockefeller. „Noi, cei din birourile de sus, nu obținem rezultate la fel de bune.”

Cartea ”Secretele succesului”- Dale Carnegie

Ce este lingușirea ?

ă lingușirea funcționează rareori în cazul oamenilor cu discer¬ nământ. Ea e superficială, egoistă și lipsită de sinceritate. E destinată eșecului și de obicei nu are efect. E adevărat, unii oameni sunt atât de flămânzi, atât de însetați după apreciere încât vor înghiți orice, la fel cum un om înfometat va mânca iarbă și râme.

Pe termen lung, măgulirea îți va face mai mult rău decât bine. Lingușirea e contrafăcută și, la fel ca banii falsificați, îți va crea necazuri dacă o transmiți altcuiva.

Care e diferența dintre apreciere și măgulire sau lingușire?

 Răspunsul e simplu. Una dintre ele e sinceră, cealaltă nu. Una vine din inimă, cealaltă e rostită printre dinți. Una e altruistă, cealaltă este egoistă. Una e universal admirată, cealaltă e condamnată în mod universal.

De ce să vorbim despre ceea ce dorim?

 E copilăresc. Absurd. Desigur, ești interesat de ceea ce dorești. Ești veșnic interesat de asta. însă nimeni altcineva nu e. Noi ceilalți suntem exact ca tine: interesați de ceea ce dorim noi. Prin urmare, singura modalitate de a-i influența pe alții e să vorbești despre ceea ce doresc ei și să le arăți cum să obțină ceea ce vor.

„Dacă există vreun secret al succesului, el se află în abilitatea de a înțelege punctul de vedere al celeilalte persoane și de a vedea lucrurile atât din perspectiva 50, cât și din a ta. “- Henry Ford

Sfatul înțelept al profesorului Overstreet: ”Mai întâi, trezește în cealaltă persoană o dorință intensă. Cel care poate face asta, are întreaga lume la picioare. Cel care nu poate, merge singur pe drum”.

Cum să vă comportați în lume — tehnici fundamentale.

 PRINCIPIUL 1 :Nu critica, nu condamna, nu te plânge.

 PRINCIPIUL 2: Oferă o apreciere onestă și sinceră.

PRINCIPIUL 3: Trezește în cealaltă persoană o dorință intensă.

Continuare articol aici și aici