Skip to content

Arta de a te iubi-(The Most Important 1)

 • by

Arta de a te iubi. Relația ta începe cu tine- Christian Stan

Relația cu cel de lângă tine nu îți va aduce niciodată iubirea, încrederea, fericirea pe care le cauți. Nu pentru că nu poate, ci pentru că nu acesta este rolul ei.

Arta de a te iubi. Relația ta începe cu tine- Christian Stan

Cartea Arta de a te iubi este un ghid pentru cei care vor să-și îmbunătățească atât relația cu ei înșiși, dar și cu partenerul de cuplu. Majoritatea poveștilor de dragoste ajung într-o fundătură. Sentimentele puternice care ne convingeau la început să muncim atât de mult pentru iubire parcă se duc și fac loc neîncrederii, geloziei, posesivității sau fricii. Și, odată cu ele, se temină și legătura amoroasă. Dar nu pentru că cei doi își doresc asta, ci pentru că nu știu ce anume trebuie să facă pentru a merge mai departe.

Cartea Arta de a te iubi de Christian Stan nu îți propune să te învețe cum să iubești, ci te va ajuta să afli cum să nu te mai temi s-o faci !

Citind cartea Arta de a te iubi, vei învăța:

 1. Cum să te cunoști cu adevărat;
 2. Ce trebuie să faci pentru a avea mai multă încredere;
 3. De ce majoritatea relațiilor nu funcționează;
 4. Cum devenim mai puternici după o despărțire;
 5. Care sunt primii pași în construirea unei relații;
 6. Cum să eviți partenerul nepotrivit;
 7. Care sunt nevoile tale și cum le poți satisface;
 8. Cele mai întâlnite greșeli ale comunicării;
 9. Secretul iubirii de sine
Toate acestea te vor ajuta să înțelegi rolul experiențelor și suferințelor trecute.

Arta de ate iubi îți va oferi claritatea, instrumentele și fundamentele necesare pentru a constru relația pe care tu ți-o dorești, atât cu paretnerul tău, dar mai ales cu tine însuți !

Viața va merge mereu împreună cu tine, și niciodată împotriva ta. Trecutul este lecția, iar prezentul este testul, pentru că viața ne oferă în fiecare zi șansa de a învăța ceva nou, însă lecțiile ei se ascund mereu în spatele unor persoane, lucruri sau momente cu care ne confruntăm.

Viața ta, de la cel mai mic detaliu până la cel mai mare, este rezultatul deciziilor tale. Desprea aceasta și despre iubirea de sine aflăm din cele opt capitole ale cărții Arta de a te iubi de Christian Stan.

1. Povestea- Arta de a te iubi. Relația ta începe cu tine- Christian Stan

Primul capitol ne duce în lumea deciziilor autorului care-l aduseseră în punctul în care era atunci la moment. Vorbește despre drumul geșit care l-a luat cu ajutorul fricii de a nu greși.

Un prim sfat dat de autor este acela de a reactualiza traseul și să începi să mergi atunci când te simți împotmolit.

”Am realizat că cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să ieși, cel puțin pentru o clipă, de pe drumul pe care merg toți, să te pui pe banda de urgență și să te întrebi: ” Dacă voi continua să merg în această direcție, voi ajunge acolo unde doresc?”

Dorința fără muncă este doar un vis frumos. Nimic nu se poate schimba peste noape. Și nimic nu se schimbă până nu te schimbi mai întâi tu. Pentru că viața n-o să-ți ofere ce îți dorești, ci îți va oferi ce dovedești că meriți. Deci, trebuie să muncești în direcția potrivită cu intensitatea necesară atât timp cât va fi nevoie.

Ce este singurătatea?- Arta de a te iubi. Relația ta începe cu tine- Christian Stan

Singurătatea nu este atunci când pleci de lângă ceilalți ca să fii cu tine, ci atunci când pleci de lângă tine ca să fii cu ceilalți. Să ne acceptăm singurătatea înseamnă să ne acceptăm pe noi. Să fugim către alții înseamnă să fugim de noi înșine. Trebuie să învățăm că nimeni și nimic nu poate înlocui un gol care se află în interiorul nostru. Nicio altă persoană în afară de tine nu este responsabilă să te iubească cât timp tu nu o faci prima dată. Trebuie să învățăm să ne oferim nouă respectul și iubirea pe care le căutăm.

Am fost învățati că este un gând egoist să ne oferim nouă prima dată și să ne punem pe noi pe primul loc, însă singurul lucru egoist, după părerea autorului, este de a nu o face.

2. Relația ca proiect

În cel de-al doilea capitol, Cristian Stan ne învață frumos despre diferența dintre iubire și îndrăgostire. Pentru autor îndrăgostirea se întâmplă, iubirea este o alegere. Iubirea nu se spune, ci se arată. Nu simți să iubești pe cineva, ci decizi să o faci.

Ești îndrăgostit pentru că așa simți. Dar iubești pentru că așa decizi. Nu poți decide când sau de cine te îndrăgostești. Pur și simplu se întâmplă, iar tu nu ai niciun control. Poți mereu să decizi când și pe cine să iubești.

Autorul susține că iubirea este atunci când îți dorești ca cel de lângă tine să fie fericit, chiar dacă nu ești tu motivul fericirii lui. El ne mai spune că relația trebuie să fie efectul dorinței de a-l iubi pe celălalt exact așa cum este, ci nu cauza. Iubirea poate fi motivul pentru care cineva alege să se schimbe, dar nu condiția. Schimbarea nu trebuie să devină niciodată o condiție pentru a primi iubire.

Autorul ne mai vorbește deschis în acest capitol despre: cum să nu cazi în capcana iubirii, despre partenerul potrivit, despre luna de miere care nu durează mai mult de 10-12 luni, despe responsabilitate și steagurile roșii.

3. Noua ta identitate- Arta de a te iubi. Relația ta începe cu tine- Christian Stan

Acest capitol începe cu anul IV al Facultății de drept, cel mai greu dintre toți pentru autor. Dar scopul autorului nu este de a ne face cunoscuți cum a decurs anul de facultate, ci să învățăm o lecție destul de dură: ”Viața nu îți oferă ce îți dorești. ci îți oferă ce dovedești că meriți.” Poți deveni orice îți dorești cât timp devii genul de persoană care dovedește că își dorește acel ceva. Dacă nu știi ce-ți dorești, atunci vei fi dispus să primești orice ți se oferă.

4. Libertatea de a fi tu însuți într-o relație

Aici aflăm cum autorul o întâlnește pe Diandra, alături de care uita cine este și se pierdea pe sine. Cu câtă greutate ajunge să o sărute și cum a început construirea acelei relații, departe de a fi perfectă . De ce ? Fiindcă în orice relație sunt certuri. Doar că nu certurile sunt cele care rup o relație, ci felul în care sunt abordate. Sinceritatea trebuie să fie baza pe care începeți să construiți relația voastră. Pentru că altfel, la primul cutremur, ea se va dărâma. Diferențele de opinii nu sunt o problemă. Pentru că o perspectivă diferită poate fi exact acel element care să facă structura și mai puternică.

O relație trebuie să fie precum o mare liniștită asupra căreia se mai pune din când în când câte o furtună, nu precum o furtună care mai lasă marea să fie liniștitiă. Relația trebuie să fie locul unde mergi pentru a te regăsi, nu cel din care pleci pentru a te căuta. Trebuie să fie doza ta de liniște și alinare, nu încă un motiv pentru a simți nesiguranță, neâncredere și frustrare.

5. Separarea reponsabilităților

Care este legătura dintre responsabilitate și iubirea de sine ?

Faptul că cineva nu îți oferă iubirea pe care tu simți că o meriți nu are nimic de-a face cu tine. Însă tu ești rsponsabil/ă să pleci dacă crezi că meriți mai mult. Asta ar face o persoană care se iubește pe sine!

Singura responsabilitate pe care o ai pentru a umple grădina de flori este să accepți că trebuie întâi să scapi de toate buruienile. Sigur, grădina va fi goală pentru un timp. Dar nu pentru că nicio floare nu vrea să crească acolo. Ci tocmai pentru că pregătim terenul pentru cele mai frumoase flori. Creăm un spațiu pe care oamenii potriviți îl vor umple.

Și ține minte: ” Nu ești responsabil pentru ce gândesc alții!”

6. Comunicare clară și eficientă

” Nu contează ce spui, contează cum o spui!” Este fraza care autorul obișnuia să o spună mereu tatălui său când acesta încerca să-l învețe ceva.

Comunicarea cu noi înșine se face prin gândurile pe care le avem. Comunicarea cu cei din jur se face prin exprimarea gândurilor.

Cel două cele mai întâlnite greșeli în comunicarea într-o relație sunt:
 • Spunem ”Mă faci să mă simt” în loc de ”Mă simt
 • Spunem ”Tu mereu/ Tu niciodată

Autorul cărții ne vine în ajutor însă cu cinci sfaturi în a ne exprima sentimentele, cât și soluții pentru a comunica eficient. Care sunt, le descoperi citind cartea!!!

Oricine poate să-ți spună te iubesc, dar puțini pot să o dovedească.

7. Totul începe și se termină cu tine

Să începi o relație pentru că vrei să primești iubire este ca și cum te-ai duce la ziua cuiva ca să primești tu un cadou. Toată lumea caută iubire, însă nimeni nu e pregătit să ofere iubire. Toată lumea caută persoana potrivită, dar nimeni nu vrea să fie persoana potrivită.

Ce nu-ți place, altuia nu-i face. Dacă vrei ca cineva să se comporte într-un anumit fel cu tine, tu trebuie să fii cel care oferă asta prima dată. Dacă vrei ca cineva să aibă încredere în tine, tu trebuie să fii cel care oferă încredere întâi.

Într-o relație în care partenerul tău te tratează cu dragoste și sprijin, vei descoperi că baza pentru iubirea lui este iubirea pe care o ai față de tine și față de ceilalți. Faptul că iubești un alt om nu trebuie să fie niciodată o scuză ca să încetezi să te mai iubești pe tine.

8. Totul este o lecție

Tot ce ți se întâmplă acum, cu bune și cu rele, are rolul de a te crește și de a te dezvolta pe tine. Totul merge împreună cu tine, nu împotriva ta. Dar nimic nu se va schimba până ce tu nu vei decide să începi schimbarea.

Modul în care noi alegem să privim experiențele schimbă forma sau însemnătatea lor. De multe ori, vedem lucrurile din jur printr-o fereastră întunecată de prejudecăți și de critică, de așteptările noastre negative și chiar de preconcepții moștenite de la părinți și de la generațiile anterioare. De multe ori, nu ”rufele” vecinilor sunt murdare, ci modul nostru de a privi lumea este alterat.

Atunci când hotărâm să observăm frumusețea și lucrurile bune , totul se schimbă în jurul nostru. ” Pentru cel pur, toate lucrurile sunt pure!”, spun înțelepții.

Atunci când cauți o scuză sau un defect, îl vei găsi de fiecare dată. Dar la fel se întâmplă și când cauți o soluție sau o calitate. Depinde doar de tine ce alegi să vezi.

Fiecare capitol al cărții Arta de a te iubi de Christian Stan deține o surpriză, câte un mic test prin care vei înțelege mai bine cine ești cu adevărat, ce îți dorești de la partenerul tău, în ce punct al vieții tale ești acum. Deasemenea vei înțelege ce îți sabotează relația și care sunt responsabilitățile tale. Iar cel mai important lucru, este că , făcând aceste teste, vei înțelege cu adevărat ce trebuie să faci pentru a avea tot ce-ți dorești.

Viața ta continuă să meargă, însă direcția ei o alegi tu! Descoperă iubirea de sine din interiorul tău și oferă tot ce ai într-un mod sincer și autentic. Câteodată, cel care trebuie să te iubească mai mult ești chiar tu.

Despre Christian Stan

Christian Stan este un tânăr absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității din București și profesează ca notar. Pasiunea sa pentru Cunoaștere, Respect și Iubirea de sine l-a poziționat ca fiind unul dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut de Dezvoltare Personală și Emoțională din România. În jurul ideilor sale s-a dunat o comunitate de peste 180.000 de persoane. Este cel care dorește să ofere cititorului toate resursele pentru a avea încredere în sine, fără să se mai teamă de iubire.

Citește și Arta magică a durutului în cot-Sarah Knight

Arta feminității- Theona Balan

Manualul Femeii de Succes, Vol. II de Andra Olarean

Găsești cartea aici: www.amazon.com, www.artadeateiubi.ro, www.emag.ro, www.amazon.it, www.librariaromaneasca.it