Skip to content

Adevărul este cea mai veche virtute și soarele moralității (With Love 1)

adevarul este

Adevărul este cea mai veche virtute și soarele moralității, este piatra de temelie a oricărui mare caracter. Adevărul înseamnă întotdeauna putere.

Adevărul este cheia către transformarea spirituală

Adevărul este cea mai veche virtute, a existat încă dinaintea omului, înainte ca cineva să-l poată înțelege sau accepta. Este imuabil și constant. Legea este eternul adevăr al Naturii- unitatea care întotdeauna produce rezultate identice în condiții identice. Când un om descoperă un mare adevăr în Natură, acel om are cheia înțelegerii a unui amalgam de fenomene. Iar când un om îmbrățișează un mare adevăr în materie de etică, el găsește în acel adevăr cheia către transformarea spirituală. Dacă un om cunoaște adevărul și nu-l trăiește, atunci viața lui este o minciună.

Persoana care face din adevăr cuvântul său de ordine este atentă la propriile cuvinte, întotdeauna este precisă în ceea ce spune, nu încearcă să subestimeze sau să exagereze. Niciodată nu afirmă ceva de care nu este sigură. Iar ceea ce spune este aura sincerității și eticheta aurului pur.

Adevărul este ceea ce crede cineva

Adevărul înseamnă ceea ce crede cineva cu fermitate. Înseamnă să trăim simplu și onest după propriile credințe, înseamnă exteriorizarea credinței într-o serie de acțiuni. Adevărul este mereu puternic, curajos, îndrăzneț și totodată bun, calm și liniștitor. Există o mare diferență între greșeală și falsitate. Un om poate greși și totuși să trăiască cu mândrie în acea minciună. Și acel om care nu este sincer în viață, care știe adevărul, dar îl neagă. Astfel, primul este loial credinței sale, al doilea este trădător față de ceea ce știe.

Ce este adevărul ?

Omul este , în general, loial lucrurilor pe care și le dorește cel mai mult. Omul care minte pentru a câștiga un ban valorează mai mult avuția decât propria onoare. A-ți sacrifica idealurile, credințele și caracterul, adică a te compromite pentru bani și statut social, este ca și cum ai pune pe un taler un sac de aur, și pe celălalt, un vas gol. Omul este loial lucrului care cântărește cel mai greu, lucrul pe care și-l dorește cel mai mult. Dar acesta nu reprezintă adevărul. Adevărul este loialitatea inimii față de binele abstract, manifestat în dovezi concrete.

Omul ce nu-și ține promisiunile este nesincer. Rareori pierdem din vedere acele promisiuni pe care oamenii ni le-au făcut spre binele nostru. Acestea sunt datoriile pe care căutăm să le achităm cât mai repede posibil. ” Sărmanul nu uită niciodată unde își ascunde comoara”, spune unul din marii filosofi.

Cel ce spune lucruri plăcute și face promisiuni care pentru el sunt ușoare ca aerul, dar care pentru alții sunt temelia pe care își construiesc speranțe, minte cu cruzime. Acela care nu-și respectă promisiunile, încălcându-le fără să-i pese sau ignorându-le, este hoțul nepăsător al timpului cuiva. Acest lucru denotă egoism și lipsă de morală. Acesta nu respectă nici cea mai simplă lege a vieții.

Adevărul este calea ce trebuie urmată pentru a fi un om moral. Este cea mai scurtă distanță între un fapt și exprimarea sa. Fundamentul adevărului trebuie construit încă în copilărie. Acela este momentul în care părinții trebuie să le insufle copiilor înclinația către adevăr, făcând din acesta atmosfera constantă a vieții și minții lor. Părinții trebuie să-i învețe pe copii că ” adevărul stă deasupra tuturor lucrurilor” .

Minciuna- cel mai vechi viciu

Minciuna este sacrificiul onoarei cu scopul de acrea o falsă impresie. Este deghizarea în virtuți nepotrivite. Adevărul este independent, nu are nevoie de escortă. În schimb, minciunile sunt lașe și călătoresc în batalioane. Minciuna este partenerul și complicele tuturor celorlalte vicii. Este cancerul denaturării morale în viața cuiva.

Minciuna poate fi rezultatul fricii, încercarea de a acoperi o vină și de a scăpa de pedeapsă, poate fi nevoia de laudă care-l face pe copil să câștige atenție și să-i uimească pe ceilalți cu povești minunate. Minciuna poate fi folosirea nechibzuită a cuvintelor, poate fi lăcomia care face din minciună mâna dreaptă a agonisirii. Părinții fac o mare greșeală atunci când privesc o minciună ca pe o ”boală a moralei”, căci nu este întotdeauna o boală în sine, ci un simptom. Dar dacă în viața copilului sau adultului acest simptom face ca boala să iasă la iveală și poate fi tratată în acel moment, adevărul se reafirmă și sănătatea morală este recăpătată.

Adevărul nu înseamnă absența viciilor. El este doar sita care separă binele de rău. Adevărul este esența virtuțiilor vieții. Abținându-ne din a face rău înseamnă a îndepărta buruienile din grădina vieții noastre. Dar acest lucru trebuie urmat de sădirea semințelor adevărului pentru a putea obține florile vieții autentice. Trăiți în adevăr și viața va fi mai ușoară, mai calmă și mai armonioasă !

Te-ar putea interesa și: Simbolul Iertării este Fața lui Cristos

Vindecare prin eliberarea de frică

Iluzia Eului: Eul este un produs al minții

Imagine: www.pixabay.com