Acidul hialuronic: ingredient minune pentru piele

Ce este Acidul Hialuronic?

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican anionic, nesulfatat, ce intră în alcătuirea țesuturilor de tip conjunctiv, epitelial și nervos. Față de ceilalți glicozaminoglicani, acidul hialuronic se deosebește prin faptul că este nesulfatat. El se formează în membrana plasmatică și nu în aparatul Golgi, și prin faptul că poate ajunge la dimensiuni moleculare foarte mari.

În corpul unei persoane cu masa de 70 kg (154 lb) se regăsesc aproximativ 15 grame de acid hialuronic. Dintre aceste 15 gr o treime este degradat și sintetizat în fiecare zi. De asemenea, acidul hialuronic este un component al capsulei extracelulare a streptococilor de grup A, și se crede că joacă un anumit rol în virulență.

Între altele, este un hidratant biologic al pielii, care atrage și reține circa 70% din greutatea sa în apă pentru o hidratare îmbunătățită.

Interesul pentru folosirea acidului hialuronic ca ingredient bioactiv în produsele de îngrijire a pielii este enorm. A apărut odată cu descoperirea că volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu vârsta. Această substanță are un rol la menținerea supleței, elasticității și tonicității epidermei.

În anii 1990, preparate cu acid hialuronic au început să fie utilizate și în oftalmologie, la tratarea sechelelor de leziuni pe cornee.

Estetica facială cu acid hialuronic

În ultimul timp, un mare avânt au luat procedurile de injectare a acidului hialuronic reticulat pentru umplerea ridurilor și mărirea buzelor, așa numitele fillere.

Acidul hialuronic este un ingredient controversat, şi nu pe bună dreptate. Injectat, el are efect puternic antirid. Iar folosit local, acesta hidratează pielea, previne îmbătrânirea prematură şi redă elasticitatea tenului. Efectul este observabil reducând liniile fine, apărute în special din cauza lipsei apei de la nivelul epidermei. Însă există câteva reguli pe care trebuie să le ştii, dacă vrei să te bucuri de toate aceste beneficii.

Acidul hialuronic este o proteină şi poate fi prezent în produsele de îngrijire sub mai multe forme. Îl poţi vedea în lista de ingrediente având următoarele denumiri: hyaluronic acid, sodium hyaluronate, sodium acetyl hyaluronate sau hydrolyzed hyaluronic acid.

Acidul hialuronic are abilitatea de a reţine mari cantităţi de apă şi este prezent în zona oculară dar şi în jurul articulaţiilor. Corpul nostru conţine în jur de 15 grame de acid hialuronic. Iar ceea ce este foarte interesant este faptul că acest acid este “reciclat” zilnic. Adică există în corpul nostru enzime care produc acid hialuronic dar şi enzime care-l “consumă”.

Acidul hialuronic este des folosit în domeniul medical, mai ales sub formă injectabilă, pentru a trata osteoartrita dar şi cataracta sau alte probleme ale ochilor. Şi, desigur, acidul hialuronic este prezent şi în piele, ajutând-o să fie hidratată şi tânără. Însă,  pe măsură ce înaintăm în vârstă, producţia de acid hialuronic scade iar elasticitatea pielii este afectată. Din fericire, putem remedia această problemă.

Acid hialuronic aplicat local vs acid hialuronic injectat

Acest ingredient poate fi folosit în variantă injectabilă, ca filler, în produse cosmetice aplicate direct pe piele sau în suplimente alimentare. Varianta injectabilă este eficientă însă nu durează. Efectele se văd aproape imediat însă durează aproximativ şase luni. Tratamentul poate fi costisitor şi este important să fie efectuat doar de un specialist.

Folosit ca ingredient hidratant, acidul hialuronic face minuni, asta pentru că are abilitatea de a reţine de 1000 de ori mai multă apă decât greutatea proprie. Nici măcar nu este nevoie să pătrundă adânc în epidermă – şi nici nu poate face asta când este aplicat local – pentru a hidrata. In general, acidul hialuronic are o dimensiune moleculară de 3000 nm. Iar spaţiul dintre celulele pielii, prin care pătrund substanţele, are o dimensiune între 15 şi 50 nm.

Vestea bună este că apar tehnologii inovatoare ce transformă dimensiunea moleculară şi o face să devină penetrabilă. Totuşi, acidul hialuronic este benefic chiar şi atunci când rămâne la suprafaţa pielii. Însă este important ca produsul ce conţine acid hialuronic să fie aplicat şi lăsat pe piele. Adică să nu fie demachiant sau spumă de curăţare cu acid hialuronic, fiindcă nu funcţionează dacă este clătit de pe piele.

Aplicarea corecta a acidului hialuronic

Totuşi, atunci când aerul este uscat, iar apa din epidermă se evaporă mai repede, acidul hialuronic poate să aibă efect invers. Anume să usuce şi mai tare pielea. Asta pentru că acidul atrage apa din dermă către straturile epidermei, iar când aerul este uscat, apa se evaporă mai repede. Astfel, pielea se deshidratează rapid.

Aşadar, chiar dacă acidul hialuronic este un ingredient umectant, într-un climat uscat ar trebui folosit în combinaţie cu ingrediente emoliente sau chiar cu substanţe ocluzive. Efectul va fi pozitiv prin faptul păstrării apei la nivelul celular şi a împiedicării evaporării. Iar dacă te gândeai că este un ingredient perfect pentru a hidrata pielea iarnă, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută. Mai ales dacă lucrezi în încăperi ventilate artificial, unde aerul este uscat.

Cel mai indicat ar fi să-l foloseşti sub formă de serum şi să aplici mereu o cremă hidratanta după. Sau să alegi un produs care, pe lângă acid hialuronic, să mai conţină şi alte substanţe emoliente. Aşa cum am mai spus, principalul efect al acestui acid este faptul că este umectant, adică reţine apă.

Dar într-un climat uscat nu are şi puterea de a o păstra. Aici intervin ingredientele emoliente, dar şi cele ocluzive, cele care formează o barieră la nivelul pielii.  Fiindcă injecţiile cu acid hialuronic au efect asupra ridurilor, multe companii de cosmetice au profitat de asta.

Acidul hialuronic: ingredient antirid sau doar un hidratant?

Adevărul este că, atunci când este aplicat local, acidul hialuronic nu este un ingredient antirid, ci doar unul hidratant. Însă hidratarea are rolul său când vine vorba despre îmbătrânirea cutanată. Deşi nu este 100% un ingredient ce estompează liniile fine, atunci când este aplicat local, acidul hialuronic le poate preveni. Cum anume? Prin acţiunea sa hidratanta.

În plus, atunci când tenul este deshidratat, pot apărea mici linii fine, din cauză că pielea devine uscată şi îşi pierde elasticitatea. Odată remediată această problemă, aşa zisele linii fine, cauzate de lipsă apei la nivelul celular, dispar.

În plus, o piele hidratată corespunzător este mai elastică, mai fină şi pare mai tânără şi mai sănătoasă. Aşadar, el poate avea efect asupra liniilor fine, făcând pielea să pară mai tânără.  Însă efectul puternic antirid apare atunci când acidul hialuronic este injectat, deci folosit sub formă de filler. Dar dacă nu vrei să recurgi la aceste proceduri, poţi să te bucuri de hidratarea oferită de acidul hialuronic folosind un serum sau o loţiune.

Cel mai bine este să aplici produsul cu acid hialuronic pe pielea curată, uşor umedă, să aştepţi câteva minute. Important este să continui cu rutina obişnuită, o cremă cu SPF ziua şi o cremă sau un serum hidratant seară.

Mesoterapie

Acidul hialuronic se folosește și în mesoterapie. Acest acid hialuronic nu este reticulat și astfel persistența lui este de maximum 1 luna.

2 commenti su “Acidul hialuronic: ingredient minune pentru piele”

  1. Pingback: Baza de machiaj sau primer-ul: avantajele aplicării | Viața în cuvinte

  2. Pingback: Contribuția colagenului la anti-îmbătrânire | Viața în cuvinte

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.