Skip to content

7 Legi Ale Controlului Mental (The Most Important )

legi ale controlului mental

7 legi ale controlului mental

Astăzi, mai mult decât oricând, există informaţie practică tot mai abundentă despre cum să obţii succesul în orice domeniu. Totuşi, la sfârşitul unei vieţi de muncă, doar 5% din populaţie este independentă financiar. Mai mult de 80% din oameni ar prefera să facă altceva, iar 84% susţin că munca pe care o prestează se află mult sub valoarea potenţialului lor. Doar 5% sunt de părere că se folosesc de capacitatea lor maximă în munca pe care o desfăşoară.

7 legi ale controlului mental:

1. Legea controlului

Legea controlului afirmă că vă simţiţi bine în ceea ce vă priveşte, în măsura în care simţiţi că aveţi control asupra propriei vieţi – şi că sunteţi nemulţumiţi de voi înşivă, în măsura în care simţiţi că nu vă puteţi controla viaţa, sau că sunteţi controlaţi de vreo forţă, persoană sau influenţă externă.

Această lege, sau principiu, este bine cunoscută în psihologie. Ea se numeşte teoria „centrului de control”, în general, se cunoaşte faptul că stresul, anxietatea, tensiunea şi afecţiunile psihosomatice survin la persoanele care simt că nu deţin control asupra vieţii lor, sau asupra unei părţi importante din viaţa lor.

De exemplu, dacă simţiţi că viaţa vă este controlată de datorii, şefi, de către o sănătate precară, de o relaţie inadecvată, ori de comportamentul altora, veţi suferi de stres. Acesta se va manifesta prin stări de iritare, furie şi resentimente. Dacă nu-l trataţi, va evolua spre insomnie, depresie sau diferite alte boli.

Există două moduri fundamentale prin care puteţi controla orice situaţie ce determină apariţia stresului sau a nefericirii. Primul: puteţi acţiona. Puteţi merge înainte, făcând ceva pentru a aduce o schimbare. Puteţi să vă implicaţi într-un anume fel şi să schimbaţi situaţia respectivă. Al doilea mod: puteţi să vă retrageţi, pur şi simplu. Deseori, vă regăsiţi controlul după ce vă eliberaţi de o persoană, sau de o situaţie şi vă implicaţi activ în altceva.

Legea controlului vă demonstrează de ce este atât de important să fiţi hotărâţi. Ea explică de ce e atât de important să ştiţi exact ce doriţi, încrederea în sine care însoţeşte senzaţia de a fi stăpân pe situaţie, conferă unei persoane care are un scop şi un plan clar, un avantaj net faţă de o persoană nesigură sau nehotărâtă.

2. Legea cauzei și efectului– 7 legi ale controlului mental

Legea cauzei si efectului afirmă că pentru fiecare efect din viaţa voastră, există o cauză specifică. Această lege este atât de importantă, încât a fost denumită „Legea de fier a universului”. Conform ei, tot ceea ce se întâmplă are o cauză – fie că o cunoaştem, sau nu. Nimic nu este întâmplător. Trăim într-un univers al ordinii, guvernat sever de legi, şi înţelegerea acestui fapt primează în faţa celorlalte legi sau principii.

Legea cauzei si efectului afirmă că există cauze specifice ale succesului şi cauze specifice ale eşecului. Există cauze specifice pentru sănătate şi pentru boală. Există cauze specifice pentru fericire şi nefericire. Dacă există un efect în viaţa voastră, care doriţi să se repete, trebuie să mergeţi înapoi la cauze şi să repetaţi cauzele. Dacă există un efect pe care nu-l doriţi, trebuie doar să identificaţi cauza şi să o îndepărtaţi.

Cele şapte legi ale controlului mental- Brian Tracy

„Ceea ce un om seamănă, aia culege”

 Această versiune a Legii cauzei şi efectului este denumită Legea semănatului si culesului. Ea spune că ceea ce semănaţi, veţi culege – si, în plus, ceea ce culegeţi astăzi, sunt roadele a ceea ce aţi semănat în trecut. Dacă doriţi să aveţi, în viitor, o altă recoltă în orice domeniu al vieţii voastre, trebuie să plantaţi seminţe diferite astăzi; şi bineînţeles că aceasta se referă, în primul rând, la seminţele mentale.

Cea mai importantă aplicaţie a legii cauzei si efectului, sau a semănatului şi culesului este aceasta: „Gândurile sunt cauze, iar stările sunt efecte.” Gândurile voastre sunt cauzele primare ale situaţiilor din viaţa voastră.

Tot ceea ce trăiţi a început cu un gând de un anume fel – al vostru, sau al altcuiva. Tot ceea ce sunteţi, sau veţi fi vreodată, este rezultatul modului în care gândiţi, dacă vă schimbaţi calitatea gândirii, vă schimbaţi si calitatea vieţii. Schimbările produse în interiorul vostru vor atrage după sine schimbări în exterior. Veţi culege ceea ce aţi semănat. O faceţi chiar acum.

Frumuseţea acestei legi imuabile constă în faptul că, acceptând-o, preluaţi controlul deplin asupra gândirii, asupra sentimentelor si rezultatelor obţinute. Aplicând Legea cauzei şi a efectului, vă armonizaţi cu Legea controlului. Vă veţi simţi imediat mai bine şi mai mulţumiţi în ceea ce vă priveşte.

3. Legea credinței– 7 legi ale controlului mental

Legea credinţei spune că tot ceea ce credeţi din tot sufletul devine realitate. Cu cât credeţi mai mult că ceva este real, cu atât e mai posibil să devină realitate. Dacă credeţi cu adevărat în ceva, nici nu vă imaginaţi că poate fi altfel. Credinţele voastre vă construiesc un fel de tunel. Ele elimină, sau vă determină să ignoraţi, informaţiile care nu corespund cu ceea ce credeţi.

 William James, din Harvard, a spus: „Credinţa creează realul”, în Biblie se spune: „După credinţa voastră vi se va da vouă”. Cu alte cuvinte, nu credeţi neapărat tot ce vedeţi, dar vedeţi ce credeţi.

De exemplu, dacă credeţi cu adevărat că sunteţi sortiţi să aveţi succes în viaţă, atunci, indiferent de ce se întâmplă, veţi continua să vă croiţi drumul spre atingerea scopurilor stabilite. Nimic nu vă va opri.

4. Legea așteptărilor– 7 legi ale controlului mental

Această lege afirmă că tot ceea ce aşteptaţi cu încredere, devine propria voastră profeţie de autoîmplinire. Cu alte cuvinte, ceea ce primiţi de la viaţă nu este neapărat ceea ce doriţi, ci ceea ce aşteptaţi. Aşteptările voastre exercită o influenţă puternică, invizibilă, care-i determină pe oameni să acţioneze şi care fac ca situaţiile să se desfăşoare exact în modul în care aţi anticipat.

Într-un fel, întotdeauna acţionaţi ca un prezicător în propria voastră viaţă, prin modul în care vorbiţi despre ceea ce credeţi că se va întâmpla. Oamenii de succes au o atitudine de încredere, de aşteptări optimiste. Ei se aşteaptă sa aibă succes, ei se aşteaptă să placă celorlalţi. Ei se aşteaptă să fie fericiţi şi rareori sunt dezamăgiţi.

În cartea sa, ”Pygmalion in the Classroom” (Pygmalion în clasă), dr. Robert Rosenthal, de la Universitatea Harvard, descrie modul în care aşteptările profesorilor au un impact enorm asupra performanţelor studenţilor lor. De asemenea, el a descoperit că dacă studenţii au simţit că se aşteaptă rezultate mai bune din partea lor, au avut realizări cu mult mai bune, decât în absenţa acelor aşteptări.

5. Legea atracției– 7 legi ale controlului mental

S-au scris multe cărţi despre această lege şi mulţi o consideră ca esenţială pentru înţelegerea condiţiei umane. Legea atracţiei afirmă că noi suntem un magnet viu. Invariabil, atragem în viaţa noastră persoane şi situaţii ce corespund gândurilor noastre predominante. Cine se aseamănă, se adună. Tot ceea ce aţi atras în viaţa voastră s-a datorat persoanei care sunteţi şi, în special, gândirii voastre.

Prietenii, familia, relaţiile, serviciul, problemele şi posibilităţile voastre au fost atrase spre voi, datorită modului obişnuit de a gândi în fiecare dintre aceste domenii.

Gândurile voastre sunt o formă de energie, care vibrează cu o viteză determinată de nivelul de intensitate emoţională ce acompaniază gândul. Cu cât sunteţi mai agitaţi sau mai speriaţi, cu atât mai rapid emiteţi gânduri şi atrageţi oameni şi situaţii similare.

Oamenii fericiţi par să atragă alţi oameni fericiţi şi plăcuţi. O persoană care ţinteşte spre prosperitate pare să atragă idei profitabile şi posibilităţi de afaceri din care ies bani. Agenţii de vânzări optimişti, entuziaşti, atrag clienţi mai mulţi şi mai fideli. Oamenii de afaceri optimişti atrag resursele, clienţii, furnizorii si bancherii de care au nevoie pentru a clădi afaceri de succes. Legea atracţiei acţionează în permanenţă, pretutindeni.

Un filozof spunea: Cultivi un gând, si culegi un fapt; Cultivi un fapt, şi culegi un obicei; Cultivi un obicei, şi culegi un caracter; Cultivi un caracter, şi culegi un destin.

Persoanele care folosesc Legea atracţiei m mod pozitiv, sunt deseori catalogate drept norocoase. Aceasta este doar o altă încercare de a explica de ce atâtea lucruri bune şi oameni de ajutor sunt atraşi în vieţile celor ce ştiu cu exactitate care le sunt idealurile şi sunt absolut optimişti, având convingerea că le vor atinge.

6. Legea concordanței– 7 legi ale controlului mental

Legea concordanţei este una dintre cele mai importante şi, în multe privinţe, ea explică în mod concis multe alte legi. Ea spune: „Cum e în interior, aşa e şi în exterior”. Această lege afirmă că lumea noastră exterioară este o reflecţie a lumii noastre interioare. Această lege afirmă că poţi spune ce se întâmplă în interior, privind la ce se întâmplă în jurul tău.

Maşina pe care o conduceţi şi felul în care o păstraţi, corespunde stării voastre de spirit, la un anumit moment. Când sunteţi încrezători şi simţiţi că deţineţi controlul asupra vieţii voastre, atunci casa, maşina şi locul vostru de muncă vor fi mai bine organizate şi mai eficiente.

Când vă simţiţi copleşiţi de muncă, sau frustraţi şi nefericiţi, maşina, casa, locul de muncă, chiar hainele voastre au tendinţa să reflecte această stare de dezordine şi confuzie. Puteţi observa peste tot efectele Legii corespondenţei.

7. Legea echivalenței mentale– 7 legi ale controlului mental

Legea echivalentei mentale mai este numită şi Legea mintii. Ea spune că gândurile se materializează. Gândurile, viu imaginate şi repetate, încărcate de emoţii, devin realitatea voastră. Aproape tot ceea ce aveţi în viaţă a fost creat de propria voastră gândire – fie bună, fie rea.

Cu alte cuvinte, gândurile sunt lucruri. Ele capătă o viaţă a lor. Mai întâi le aveţi voi pe ele – şi apoi vă stăpânesc ele pe voi. Acţionaţi într-o manieră compatibilă cu modul vostru în care gândiţi în cea mai mare parte a timpului, în cele din urmă, deveniţi ceea ce gândiţi. Si, dacă vă schimbaţi gândirea, vă schimbaţi viaţa.

Sursa: ”Succesul în viață”- Brian Tracy

Te-ar putea interesa și: Începe cu ceea ce nu-ti place- scapă de factorii restrictivi

Cum … să iubești viața- Genevieve Behrend

Secretele Celor 3 Maestri ai succesului

Imagine: www.pixabay.com

Comments are closed.