Proteinele dăunează: argumente pro și contra

  • di

Cum proteinele dăunează prin consumul exagerat?

Vrei sa faci masa musculara? Mai multe proteine! In ultimii ani, dietele bogate in proteine au devenit foarte populare. Ele iti promit ca vei slabi consumand fripturi si alte mese delicioase. Insa ce riscam cand mancam prea multe proteine? Știai că proteinele dăunează?

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt esentiale pentru viata . Sunt elementele de baza din fiecare celula a corpului si sunt implicate in procese biochimice vitale pentru organism. Sunt importante in special pentru cresterea, dezvoltarea si repararea tesuturilor. Proteinele sunt unul dintre cei trei macronutrienti principali, alaturi de carbohidrati si grasimi.

Prin urmare, consumul de proteine este esential pentru a evita malnutritia. Dar si pentru a ne pastra masa musculara si forta pe masura ce inaintam in varsta. Dar să nu uităm că în cantităti prea mari, proteinele dăunează!

Proteinele dăunează mai mult sau mai puțin, în funcție de consumul lor.

Exista numeroase dezbateri cu privire la cantitatea ideala de proteine pe care ar trebui sa o consumam zilnic. Recomandarea generala este de 56 de grame de proteine pe zi pentru barbati si 46 de grame de proteine pe zi pentru femei. Poti obtine aceasta cantitate dintr-o portie de iaurt grecesc fara grasimi. Sau o poti primidin 100 de grame de piept de pui si un bol de cereale cu lapte degresat.

Recomandări ale consumului de proteine :

Recomandarea in functie de greutatea corporala este de 0,8 grame de proteine pentru fiecare kilogram.

Pentru o persoană care are 64 de kilograme, acest lucru înseamnă 51 de grame de proteine pe zi. Pentru a afla numărul necesar de proteine pentru tine înmulțește numărul tău de kilograme cu 0,8. Persoanele active, în special cele care vor să creeze masă musculară ,ar putea avea nevoie de mai multe proteine.

În ceea ce privește caloriile, în cazul unui adult activ, 10% din consumul total de calorii ar trebui să provină din proteine.

Consumul echilibrat de proteine

Cercetătorii au descoperit că distribuirea consumului de proteine de-a lungul zilei, la fiecare masă, este cea mai bună variantă pentru sintetizarea proteinelor la nivelul mușchilor. Mai ales dacă ești o persoană activă și te antrenezi regulat.

În mod ideal, la fiecare masă ar trebui ca un sfert din farfurie să fie proteine slabe. Printre opțiuni se numără carne de pui, carne de curcan, carne roșie slabă, dar și alte surse de proteine în afară de carne precum brânza proaspătă, iaurtul și ouăle.

Consumarea în exces a proteinelor

O dietă foarte bogată în proteine poate avea efecte nocive asupra sănătății. În special, este vorba, cînd ai probleme cu rinichii sau te confrunți cu probleme cardiovasculare. 

Proteinele dăunează persoanelor care mănâncă prea multe . Aceste persoane sunt mai predispuse să facă pietre la rinichi. Organismul poate folosi o cantitate limitată de proteine, iar maximul este de aproximativ 30 de grame la o masă. Această cantitate de proteine se găsește într-o jumătate de piept de pui de dimensiune mică sau o cană cu brânză proaspătă plus două ouă.

Totuși proteinele dăunează?

Dieta bogată în proteine care conține multă carne roșie și o cantitate mare de grăsimi saturate duce la un risc crescut de boli de inimă și cancer de colon. Iar o dietă bogate în proteine din sursă vegetală nu prezintă aceste riscuri, potrivit specialiștilor de la Harvard. 

Efecte adverse ale consumului exagerat de proteine

Senzația de stomac prea plin . Unele persoane descoperă că atunci când mănâncă prea multe proteine au o senzație de stomac plin, “ca o piatră care stă în stomac”.

Constipație .Dacă ai o dietă bogată în proteine, există riscul ca acestea să înlocuiască alte alimente sănătoase și macronutrienți, inclusiv fibrele. 

„Dacă mănânci o friptură mare, probabil nu mănânci prea multe legume cu ea”, declară medicul nutriționist Amy Kubal pentru womenshealthmag.com. În acest caz ,proteinele dăunează. Nu uita că produsele lactate și carnea nu conțin fibre, iar sistemul digestiv are nevoie de fibre pentru a funcționa adecvat.

Slabește cu proteine

Organismul consumă mai multă energie atunci când digeră proteine și obține o senzație de sațietate care durează mai mult după o masă bogată în proteine. Însă excesul de proteine se transformă în grăsime și nu poți slăbi.

Problema nu este o masă bogată în proteine, ci obiceiul general de a consuma prea multe proteine zi de zi. O modalitate de a verifica dacă mănânci prea multe proteine este să-ți analizezi farfuria. „Dacă în centrul farfuriei tale este un cotlet de 400 de grame, în mod sigur consumi prea multe proteine”, spune medicul nutriționist. 

O farfurie echilibrată trebuie să conțină un sfert proteine, un sfert amidon și o jumătate legume fără amidon, recomandă medicul.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.