Skip to content

5 factori generatori de emoții negative (The Most Important )

  • by
factori generatori de emotii negative

5 factori generatori de emoții negative

Există cinci factori care îi fac pe oameni să simtă emoții negative și să rămână ancorați în ele. Pentru a te elibera de emoțiile negative trebuie să identifici de unde provin, astfel încât să scapi de ele sau chiar să le oprești să se dezvolte.

1. Justificarea

Prima cauză a emoțiilor negative este JUSTIFICAREA. Emoțiile negative nu pot exista decât dacă îți poți explica ție însuți și altora de ce ești îndreptățit să te simți așa cum te simți față de o persoană sau de o situație. Când vorbești despre asta, devii preocupat de justificarea negativismului tău având o mulțime de motive. Ți se întâmplă deseori să vorbești singur în timp ce conduci mașina? Susținându-ți cauza și argumentând vehement în fața unor persoane imaginare?

Cu cât te justifici mai mult și te convingi pe tine că celălalt nu are dreptate și este un om rău, că tu ești pur și inocent și că ești îndreptățit să simți ceea ce simți, cu atât devii mai supărat și furios.

2. Identificarea -5 factori generatori de emoții negative

Identificarea înseamnă că iei lucrurile personal. Consideri ceea ce ți s-a întâmplat ca pe un atac personal ? Simți că altcineva a profitat de tine într-un fel sau altul.

Atunci când cineva face ceva care ne rănește sau ne jignește, noi dăm vina pe comportamentul său. Dacă, însă, noi facem ceva prin care jignim sau îi producem un neajuns unei persoane, ne scuzăm că a fost un accident sau dăm vina pe forțe externe.

Dacă nu te poți identifica personal cu o persoană sau cu o situație negativă, este greu ca aceasta să-ți producă orice fel de emoție, fie ea pozitivă sau negativă. Ex: privești o știre cu un accident unde au suferit câteva persoane. La vederea imaginilor te întristezi puțin până urmează o altă știre. Și ai uitat de acele persoane care au suferit din prima știre. Din cauza că nu cunoști nici una din acele persoane afectate, nu te identifici cu tragedia lor, dar nici nu resimți vreo emoție negativă.

3. Hipersensibilitatea: factori generatori de emoții negative

Aici este vorba despre hipersensibilitatea legată de gândurile, opiniile și atitudinile celorlalți față de tine. Când o persoană este crescută într-o permanentă critică distructivă și lipsă de iubire, ea poate dezvolta sentimente de inferioritate și de inadecvare. Aceste sentimente se vor manifesta ca o preocupare exagerată privind acțiunile, reacțiile și tratamentul pe care le primește din partea celorlalți oameni. Un cuvânt, un comentariu pozitiv primite o pot face euforică. Pe când, un comentariu negativ o pot face nefericită.

Oamenii cu adevărat hipersensibili percep adesea desconsiderare și dezaprobare acolo unde ele nu există. Ei tind să-și imagineze că alți oameni se gândesc la ei și vorbesc despre ei pe la spate. În cazuri extreme, oamenii hipersensibili ajung să se simtă paralizați, neputând să ia nicio decizie fără aprobarea altora.

4. Judecata-5 factori generatori de emoții negative

Al patrulea motiv pentru care avem emoții negative este tendința oamenilor de a-i judeca pe ceilalți într-un mod negativ. Când îi judeci pe ceilalți în mod nefavorabil, îi consideri vinovați de ceva. Această vină devine justificarea furiei și resentimentului tău față de ei.

Atunci când îi judeci pe ceilalți, de fapt atragi negativism și nefericire asupra ta. Când judeci, te poziționezi pe o teaptă superioară, făcându-l pe celălalt inferior ție.

Dacă nu judeci, nu poți să fii furios pe cineva. Te înfurii doar când ai argumente solide că celălalt a făcut sau a zis ceva ce te-a rănit.

Ca să elimini criticismul din viața ta, trebuie să nu mai judeci pe nimeni pentru nimic.

5. Raționalizarea: factori generatori de emoții negative

Raționalizarea apare atunci când îți folosești mintea rațională pentru a găsi o explicație acceptabilă din punct de vedere social pentru actele tale, altminteri inacceptabile. Este scăparea prin explicație.

Din cauza stimei de sine scăzute și eului lor slab, cei mai mulți oameni nu pot să recunoască faptul că au făcut ori au spus ceva ce nu este complet rezonabil și justificat din partea lor. Chiar și cei mai răi criminali se simt nevinovați și victime inocente ale altcuiva sau ale societății. Ei își raționalizează comportamentele.

Te-ar putea interesa și :

Emoțiile Negative și Gestionarea Lor

Managementul emotiilor: controlul furiei 

Vinovăția- vina și limbajul de victimă 

Meditație pentru ridicarea vibrațiilor

Imagine: www.pixabay.com